MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VALPOVO: Povećali naknade za bebe, snizili cijenu vrtića, učenicima besplatna prehrana i subvencije za udžbenike, uveli stipendije i srednjoškolcima

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

'Naš glavni cilj je pomoći roditeljima i svim stanovnicima Grada Valpova da na bolji i kvalitetniji način žive svoju svakodnevicu“, izjavio je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo za portal GRADONAČELNIK.HR

Tekst posvećen Gradu Valpovu i mjerama koje je uvela nova Gradska uprava, prenosimo u cijelosti.

 -Uz to što su po prvi put u povijesti uveli poticaje za poduzetnike, za koje su u Proračunu osigurali pola milijuna kuna, Grad Valpovo ove je godine značajno povećao izdvajanja i za demografske mjere za koje će u ovoj godini ukupno izdvojiti preko 6,3 milijuna kuna piše GRADONAČELNIK.HR

Nakon što su, odmah po preuzimanju gradske uprave, Matko Šutalo i njegov tim povećali naknade za bebe sa dotadašnjih 1.000 na 2.000 kuna, u ovogodišnjem su se proračunu odlučili na dodatno povećanje, posebno za višečlane obitelji. Pa tako od 1. siječnja roditelji od Grada Valpova za prvu bebu dobivaju po 3.000, za drugu 5.000, a za treće i svako iduće dijete po 7.000 kuna. Ukupno su za naknade u proračun osigurali 250 tisuća kuna.

Gradonačelnik Šutalo ističe kako najvažnijom demografskom mjerom smatraju subvencioniranje cijene vrtića, pa su zato povećali gradske subvencije i time dodatno rasteretili roditelje. Grad tako cijenu gradskog vrtića subvencionira sa 1.050 kuna po djetetu, što znači da roditelji plaćaju jednu od nižih cijena u državi – 450 kuna (ekonomska cijena je 1.400 kuna po djetetu), dok privatne vrtiće u kojima je ekonomska cijena 1.250 kuna sufinanciraju sa 700 kuna, pa roditelji plaćaju tek 550 kuna. ' U  ovom trenutku u vrtićima imamo upisano ukupno 220 djece, od toga  170 djece u gradskom te 50 djece u privatnom vrtiću.  Za rad oba vrtića Grad je u proračunu za 2019.god. planirao iznos od 3.644.430,00 kuna', kaže nam Šutalo i dodaje kako planiraju daljnje unaprjeđenje ovih mjera pa pripremaju odluku o sufinanciranju cijene vrtića roditeljima koji imaju prebivalište na području Valpova, ali su djecu upisali u vrtić u mjestu u kojem svakodnevno odlaze na posao.

Kako bi poboljšali uvjete u vrtićima i njihovu energetsku učinkovitost, Grad Valpovo uložio je preko 325 tisuća kuna u rekonstrukciju kotlovnice u gradskom dječjem vrtiću, opremanje vanjskog dječjeg igrališta s pet novih igrala, te nabavku sportske opreme za unutarnju dvoranu primjerenu za korištenje djece vrtićkog uzrasta.

Kada su u pitanju školarci, Grad Valpovo roditeljima je subvencionirao kupnju udžbenika ili školske opreme sa po 300 kuna, a svim osnovnoškocima su podijelili besplatne bilježnice sa motivima grada Valpova. Osim novčane pomoći tijekom cijele školske godine Grad sufinancira prehranu svim učenicima osnovne škole u Valpovu i Ladimirevcima već drugu godinu za redom, a za što Grad izdvaja 110 tisuća kuna godišnje. Iako su škole na našem području u vlasništvu županije gradonačelnik je odlučio financirati garderobne ormariće za OŠ M.P. Katančić u Valpovu u iznosu od 80 tisuća kuna,  a u planu je i obnova sportskog igrališta sredstvima iz gradskog proračuna.

Za svu djecu s poteškoćama u govornom razvoju Grad je, pak, osigurao besplatnog logopeda u SOS Dječjem selu Ladimirevci, čije usluge će pokriti sa 80 tisuća kuna.

 Kao jednu od bitnih mjera kojima pomažu obitelji i potiču daljnje obrazovanje djece, iz Grada ističu mjeru sufinanciranje prijevoza učenika zahvaljujući kojoj srednjoškolci imaju besplatan prijevoz.

'Zbog skupoće međumjesnog javnog prijevoza mnogi roditelji nisu u mogućnosti osigurati svojoj djeci školovanje vam mjesta stanovanja. Upravo iz tog razloga u proračunu Grada Valpova osigurana su sredstva za sufinanciranje međumjesnog autobusnog prijevoza srednjoškolaca, što kao krajnji rezultat ima besplatan prijevoz srednjoškolcima tijekom trajanja školske godine. Također sufinanciramo prijevoz studentima te iz toga razloga autobusna karta za studenta iznosi 250,00 kuna mjesečno, dok je u prethodnim godinama iznosila 350,00 odnosno 300,00 kuna. Godišnje se za ovu namjenu izdvajamo iznos od  350.000,00 kuna. Osim navedenog Grad Valpovo financira uslugu prijevoza učenika koji pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku. Usluga podrazumijeva prijevoz djeteta od i do kućnog praga. Za navedeno Grad Valpovo izdvaja oko 20.000,00 kuna na godišnjoj razini', kaže gradonačelnik. 

  

Uz studentske stipendije – trenutno sa 700 kuna mjesečno stipendiraju 26 studenata, po prvi put su ove godine uveli i stipendije za srednjoškolce u mjesečnom iznosu od 400 kuna. U Gradu je zaprimljeno 20 prijava koje su sve odobrene, a za učeničke i studentske stipendije u proračunu je ukupno osigurano 650 tisuća kuna.

Jedna od ključnih demografskih mjera definitivno je rješavanje stambenog pitanja, pa je Grad Valpovo pokrenuo i Program društveno poticane stanogradnje preko kojega će svojim mladim obiteljima s djecom omogućiti povoljniju kupnju stana. Cilj gradonačelnika Šutala je da ponuđena cijena za kupnju stana bude što niža,  odnosno da ne prelazi iznos od 700 eura po kvadratnom metru.

'Naš glavni cilj je pomoći roditeljima i svim stanovnicima Grada Valpova da na bolji i kvalitetniji način žive svoju svakodnevicu. Ponosni na sve što smo do sada napravili naglašavamo da za Valpovo imamo planove za pozitivan rast i razvoj u svim segmentima koji su važni za funkcioniranje grada kao zdrave i zadovoljne cjeline. Vjerujemo da ćemo jačanjem pravih demografskih mjera i istinskim poticanjem poduzetništva podići kvalitetu života u našem gradu', kaže nam gradonačelnik. (gradonačelnik.hr/M.P.D.) 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 430 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu