MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI:Nepresušno izvorište humanosti

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA Sutra se nastavljaju aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Valpovo i Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Osijek i na organiziranom prikupljanju darovane krvi. Nove se akcije održavaju u Belišću i Petrijevcima, a očekivanja organizatora su optimistična.

Tako se nastavljaju napori da se ta tradicionalna humana aktivnost, koja na području Valpovštine ima dugu i bogatu tradiciju, uspješno nastavi i u ovoj godini.

U 2020. godini planira se ukupno organizirati 27 akcija, u kojima se planira prikupiti 1550 doza.

-Ove godine nam je cilj osobitu pažnju posvetiti animiranju novih, mladih potencijalnih darivatelja krvi, kao i postojećih, dobro osmišljenom i unaprijed planiranom marketinškom komunikacijom putem sredstava promocijskog miksa, izvijestili su nas iz Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, jer žele nadmašiti prošlogodišnje i inače dobre rezultate.

Naime, prema podacima Hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu u Hrvatskoj krv daje 3,8% stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika, a postotak koji ostvaruje Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo je 4,54% , odnosno sakupi se 45 doza na 1000 stanovnika.

Tijekom 2019. godine Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC Osijek organiziralo je i provelo 28 akcija prikupljanja krvi na području Valpovštine, temeljem plana akcija, a ukupno je prikupljeno 1350 doza krvi sa 74 nova darivatelja.

-Zbog depopulacije ruralnih sredina, broj dobrovoljnih darivatelja krvi na našem području se postepeno smanjuje. Također, radi ograničenog broja akcija povećan je broj dobrovoljnih darivatelja s našeg područja koji krv daruju izravno u Kliničkom bolničkom Centru Osijek.  Stoga je iznimno bitno, konstantno animirati mlađe populacije da se pridruže velikoj obitelji darivatelja krvi, a stalne darivatelje poticati da nastave niz davanja krvi, napominju iz Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

-Ovim putem prvotno želimo zahvaliti svim ljudima dobre volje koji redovito odvajaju svoje vrijeme kako bi spasili živote potpunim neznancima, bez njih ne bismo znali što je nesebična dobrota. Zahvaljujemo svim volonterima koji obavljaju dežurstva na akcijama darivanja krvi. Zahvaljujemo gradovima, općinama i mjestima koji nam osiguravaju prostor za održavanje akcija. U organizaciji darivatelja i osiguranju uvjeta na darivalištima za pohvaliti su i Mjesni odbor društva Crvenog križa Ladimirevci kao i Mjesni odbor društva Crvenog križa Petrijevci. Veliku zahvalu moramo uputiti i Srednjoj školi Valpovo, jer svake godine ulažu trud u animiranje mladih te na taj način uključuju nove mlade darivatelje. Zahvaljujemo na suradnji i medijima: Hrvatskom radiju Valpovština, Gradskom radiju  Belišće, portalu www.valpovstina.info te Glasu Slavonije, zaključuju zaposlenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa, koji ulažu velike napore kako bi humanu aktivnost na prikupljanju darivane krvi podigli na još višu razinu, u interesu onih kojima je krv nenadomjestiv lijek i jamac preživljavanja.

Povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskog – 25. listopada prošle godine, GDCK Valpovo u Centru za kulturu Sigmund Romberg – Belišće organiziralo je prigodnu svečanost dodijele priznanja Hrvatskog Crvenog križa za višestruko darovanu krv. Zahvalnice su primile žene za 5, 10, 20  i 25 puta darovanu krv te muškarci za 20, 30 i 40 puta darovanu krvi. Zahvalnice te brončani, srebrni i zlatni znak priznanja Hrvatskog Crvenog križa primili su muškarci za 50, 75 i 100 puta darovanu krv. Svojim dolaskom, svečanost su uveličali predstavnici gradova i općina, članovi Odbora i Nadzornog odbora, učenici glazbene škole Osijek, predstavnici medija te ostali gosti i uzvanici.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić uručio je Povelju humanosti Osječko – baranjske županije za 100 puta darovanu krv našim darivateljima: Jasenku Kardumu iz Belišća, Darku Strugačevcu iz Valpova, Slavku Goliću iz Belišća, Branku Habusu iz Veliškovaca, Franji Špoljariću iz Belišća i Antunu Karapetriću iz Belišća.

Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović uručila je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv dali 100 i više puta – muškarci i 75 i više puta – žene. Odlikovanja za 2017. godinu primili su Đurđica Anić  iz Bistrinaca, Ivan Herceg iz Petrijevaca, Josip Kovačević  iz Gata i Branko Kušić  iz Valpova te za 2018. godinu Josip Dvoržak iz Bistrinaca, Josip Stjepanović iz Tiborjanaca i Stjepan Zelenić  iz Valpova.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 322 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu