MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Predstavljena enigmatska povjesnica Valpova

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo održano je predstavljanje enigmatske povjesnice Ovo plavo Valpovo autora Stjepana Najmana.

Ogranak Matice hrvatske u Valpovu počastio je tako svoje vjerne pratitelje još jednim zanimljivim izdanjem, nešto drugačije tematike od dosadašnjih.

Autor Stjepan Najman, inače tajnik Matice hrvatske Ogranka Valpovo i urednik Valpovačkog godišnjaka, od dječačkih se dana zanimao za enigmatiku, a osim rješavanja i odgonetanja, sastavljao je i vlastite enigmatske radove koji su izašli u brojnim enigmatskim i neenigmatskim listovima.

Da Valpovo ima i svoju enigmatsku povijest, mnoge zagonetače i odgonetače kojima su anagrami, rebusi i križaljke bili (i ostali) velika ljubav, dokazuju članci iz tiskovina koji su prikazani u povjesnici, a koje je godinama prikupljao autor. U knjizi je sabrana sto pedeset godišnja enigmatska povijest Valpova, od najstarije pronađenog javljanja nekog odgonetača iz Valpova, sve do posljednjeg mjeseca 2021. godine.

Sam naziv knjige OVO PLAVO VALPOVO zagonetka je poznata većini Valpovčana, palindrom iliti obrtaljka (čita se jednako s obje strane) koju je osmislio Siniša Komljenović (1953.-2013.).

Na predstavljanju su o autoru i djelu govorili potpredsjednik Ogranka Jozo Bogdanović te recenzent, urednik, lektor i korektor, inače poznati enigmat, Jovan Nedić, koji je u svom govoru posebno istaknuo prijateljstvo koje povezuje enigmate. Jedan od recenzenata je i Boris Nazansky, istaknuti enigmat i urednik Kvizorame, koji o autoru kaže ovako:

‘’Valpovčanin Stjepan Najman zavičaju je dugo predan kao publicist i urednik te istraživač povijesti Valpovštine. Nužno, predano mu je (bio) i kao zagonetač, ali tek djelom Ovo plavo Valpovo, enigmatskom monografijom Valpovštine, napokon u cjelini ostvaruje i onaj dio svojih kroničarskih nagnuća koji je, čekajući autorsko zaokruženje, ostajao malo poznat i u sjeni. (...)’’

‘’U Hrvatskoj, pa i šire, ovakvu enigmatsku povjesnicu imaju još samo Varaždin i djelomično Bjelovar, stoga će Najmanova povjesnica biti jedan od kamena temeljaca ukupne Hrvatske enigmatske povjesnice, ako ona ikada bude pisana’’, napominje Nedić.

Program predstavljanja vodila je moderatorica Katarina Bulut Čolaković, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen Predrag Matijanić. Večer je zaokružena zajedničkim druženjem s autorom, ali i odgonetanjem nagradnih zagonetki koje je, za sve prisutne, pripremio autor.

Katarina Bulut Čolaković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 874 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It