MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

UZ DAN EUROPSKE BAŠTINE: Konferencija o održivosti baštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Osijeku organiziraju konferenciju povodom Dana europske baštine 2022., a u okviru provedbe projekta List do lista – industrijska baština Belišća.

Konferencija će se održati sutra, u petak, 23. rujna 2022. s početkom u 10 sati u palači Gutmann.

Domaćin konferencije je gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić, a u radu konferencije će sudjelovati Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, voditeljica projekta List do lista, Grgur Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije, Srđan Basrak, projektant, Dragan Milec i Milan Salajić, Ruža Marić, iz Gradskog muzeja Vukovar, Bojana Orsić, iz Lokalne razvojne agencije PORC Erdut, Dražen Kušen, iz Državnog arhiva u Osijeku i Ivana Jurić iz TZ Osječko-baranjske županije

Na konferenciji će stručnjaci govoriti o kulturnoj baštini našeg područja, ali i o održivosti baštine, a što je glavna tema ovogodišnjih Dana europske baštine. Kako kulturno naslijeđe staviti u funkciju turizma i povećanja gospodarskih aktivnosti pitanje je kojim se bave mnogi: od Ministarstva kkulture koje nastoji zaštititi baštinu, pa sve do lokalne samouprave ili privatnih vlasnika zaštićenih objekata koji nastoje osigurati sredstva za obnovu i održivost baštine.

Kroz projekt List do lista – industrijska baština Belišća obnovljena je palača Gutmann kao je zaštićeno kulturno dobro pod nazivom Upravna zgrada kombinata i koju ćemo, između ostalog, koristiti i kao interpretacijski centar za industrijsku baštinu grada kao i za druge javne sadržaje koji će obnovljenom kulturnom dobru omogućiti održivost. Za te je potrebe kroz projekt predviđena i nabavljena i oprema.

Uz obnovu palače Gutmann, projektom se rješava i uređenje pristupnih površina objektu te opremanje prostora Muzeja novim sustavom grijanja (dizalica topline), sve s ciljem osnaživanja kulturno-turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća.

Uspješnom provedbom projekta List do lista – industrijska baština Belišća stvorit će se pretpostavke za razvoj novih turističkih proizvoda, kulturnih, edukativnih i društvenih sadržaja te pratećih usluga, stoga nam je cilj otvoriti prostor za zajedničko djelovanje u lokalnoj zajednici kako bismo svi zajedno aktivno radili na pozicioniranju Belišća kao jedne od glavnih turističkih destinacija Osječko-baranjske županije, poglavito u kontektstu industrijske baštine.

Projekt se realizira kroz poziv Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije  Osijek (ITU mehanizam) u specifičnom cilju Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz naprjeđenje kulturne baštine).

Ukupna vrijednost Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 21.407.631,56 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 16.919.313.76 kuna. Provedba projekta započela je 1. rujna 2019., a završetak je predviđen za 28.veljače 2023. Nositelj projekta je Grad Belišće, a projektni partner Turistička zajednica Grada Belišća.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 531 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It