MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

BERISLAV ŠIPUŠ: Moramo odmah reagirati

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš sa suradnicima posjetio je jučer Valpovo gdje su se uvjerili u stanje orgulja u kapelici dvorca Prandau-Normann u Valpovu, te u valpovačkoj župnoj crkvi.

Uz Berislava Šipuša u Valpovu su boravili Tomislav Heferer vlasnik prve gradione orgulja u hrvatskoj, Miljenko Domijan, glavni konzervator Ministarstva kulture te Ivana Sudić, voditeljica Konzervatorskog odjela u Osijeku.

Mehaničke povijesne orgulje župne crkve u Valpovu, rad su orguljara Caspara Fischera iz 1805. godine, dok su orgulje u valpovačkoj dvorskoj kapeli izuzetno vrijedne mehaničke povijesne orgulje, koje je sagradio vrsni pečuški orguljar Jozsef Angster 1876. godine. Njihov naručitelj, barun Gustav Hilleprand od Prandaua, tražio je da budu izrađene od najkvalitetnijih materijala, bez obzira na cijenu. Organolog prof. Ladislav Šaban tvrdi za te orgulje da su skupocjen instrument sposoban za koncertno sviranje i jedan od najvrjednijih spomenika kulture ove regije.

Domaćini su im bili gradonačelnik Valpova Leon Žulj i ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub Zvonko Barišić.

Razlog posjeta prof. Šipuša je razmatranje lokacija na kojima se u ovom dijelu Hrvatske mogu održavati orguljaški koncerti, ali i uvid u stanje orgulja, te mogućnost financiranja njihove obnove i održavanja kroz projekte prijavljene prema fondovima Europske unije.

-Uvijek kada dođem u Slavoniju iznova sam fasciniran bogatim kulturnim nasljeđem, rekao je profesor Šipuš. Ovoga puta sam posjetio najznačajnije lokacije orguljske baštine koja je izuzetno bogata. Iako ne raspolažemo s mnogo novca siguran sam da ćemo pronaći načine da sačuvamo sve orgulje, a da ih i sve postupno dovedemo u zadovoljavajuće stanje. Stanje orgulja je takvo da traži neodgodivu reakciju, a o opsegu i dinamici obnove dogovorit ću se sa stručnjacima koji su sa mnom u ovoj ophodnji.

Zadovoljan sam što nam je danas profesor Šipuš gost i što smo imali mogućnost da mu, pored orgulja, pokažemo i neke druge kulturne vrednote iz bogate baštine s kojom raspolažemo, rekao je gradonačelnik Valpova Leon Žulj. Uvjeren sam da ćemo, kao i u proteklom razdoblju, pronaći odgovarajuća rješenja i da će se ta kulturna baština staviti na raspolaganje mladim generacijama, zaključio je.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 571 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

       RUJAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu