MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Tragom grofovih stolica…

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Kako je to moguće, pita se naša čitateljica (podaci poznati redakciji) i prilaže nam oglas s Njuškala o prodaji stolica iz valpovačkog dvorca. Prva pomisao-naći ćemo lopova…

Krenuli smo tragom oglasa i odgovor potražili u Muzeju Valpovštine od voditeljice Mirjane Paušak. Željeli smo saznati jesu li ponuđene stolice možda otuđene iz fundusa Muzeja Valpovštine.

-Za taj sam oglas i ja saznala od naših posjetitelja i prije nešto manje od mjesec dana poslala upit ponuđaču u potrazi za porijeklom ponuđenih predmeta. Stolice nisu nikada bile registrirane i evidentirane u fundusu Muzeja, i pretpostavila sam da ih je netko uzeo iz dvorca poslije Drugog svjetskog rata ili ih dobio od grofice. Vrlo brzo sam dobila odgovor od tajnika Udruge antikvara, kolekcionara i ljubitelja kulturno-povijesne baštine Antique Fontis iz Osijeka, Stjepana Kadovića. Oni su došli u posjed stolica i nude ih na prodaju.

U odgovoru mi je pojasnio način djelovanja udruge i motive, a na kraju i rezimirao:“ako ste ozbiljan kupac, slobodno mi se javite“….

Naravno, otkrila sam mu da sam informacije tražila po službenoj dužnosti… On je samo potvrdio moje pretpostavke, s obzirom da je netko s područja Valpovštine prodavač. Uslijedio je odgovor koji sve objašnjava.

….“Navedene stolice otkupio sam od našeg člana iz Samatovaca, a on ih je nabavio u Valpovu, od osobe, koja je unuk mesara, koji je radio u dvorcu Valpovo (vi ćete znati o kome se radi). Također, iz vašeg dvorca sam imao mesarski alat: sataru, pilu za meso (ali su prodane), a čini mi se, da još imam mesoreznicu (sličan primjerak ima Muzej Slavonije), a  također sam imao i vatrogasnu sjekiricu iz dvorca. Ukoliko vas zanimaju navedene stolice, spreman sam ih pokloniti vašem Muzeju, uz uvjet da ih restaurirate i izložite u vašem Muzeju. Restauriranje Vam može obaviti ili kolega Zoran Balaban ili kolega Miro Benaković (iz Muzeja Slavonije), no to morate Vi od njih tražiti“…

Eto, sve je jasno.                                                                            

-Muzej nema novaca za otkup stolica i restauraciju potencijalnih eksponata. Četvrta stolica iz kompleta (jer ponuđač ima tri), nalazi se u Muzeju i izgleda kako je vidljivo s fotografije, kaže nam nemoćno i rezignirano, kustosica Mirjana Paušak.

Riječ je o nekoliko tisuća kuna. Naravno, ima neusporedivo važnijih eksponata koje bi trebalo urediti, izložiti, vratiti u Muzejsku zbirku, međutim, način na koji se vodi kulturna politika, financiranje i upravljanje Muzejskom zbirkom ne pruža nadu da će se uskoro bilo što promijeniti na bolje, pa će nas iubuduće svaki ovakav ili sličan oglas, uvijek iznova frustrirati.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 497 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu