MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

PROJEKT „MOBILNA VOLONTERSKA SLUŽBA“: Anketa o potrebama djece i mladih s poteškoćama u razvoju s područja pogođenog potresom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Inkluzivna kuća Zvono u sklopu projekta “Mobilna volonterska služba” provela je mapiranje potreba djece i mladih s teškoćama u razvoju na području pogođenim potresom.

Kroz komunikaciju s odgojno-obrazovnim ustanovama, Centrima za socijalnu skrb te udrugama koji se bave djecom s i mladima s teškoćama, provedena je anketa i prikupljeni su podatci. Mapiranje je provedeno u partnerstvu s udrugom IKS iz Petrinje.

Prema dobivenim rezultatima, vidljivo je da su uvjeti života djece i mladih s teškoćama u razvoju posebno narušeni nakon potresa, odgojno-obrazovne potrebe nakon potresa su djelomično zanemarene, institucije koje su pružale pomoć i podršku su u nemogućnosti raditi s djecom. Većina djece i mladih u razdoblju nakon potresa ostala je bez rehabilitacijskih usluga koje je do tada imala; udruge su ostale bez prostora u kojima su pružale usluge senzornog i radnog terapeuta, logoped radi online što nije prikladno za svu djecu. Prema rezultatima ankete, stručnjaka za rad s istima je nedovoljno, škole i vrtići nemaju potreban stručni kadar. Nedovoljan je broj ustanova u koje se može uputiti roditelje, liste čekanja su duge. 65% predstavnika institucija koji su sudjelovali u anketi smatra da je mentalno zdravlje djece i mladih s teškoćama u razvoju posebno narušeno nakon potresa.

Poseban je nedostatak edukacijsko-rehabilitacijske podrške u predškolskoj dobi, a prije svega je važno osigurati egzistencijalne uvjete, povratak obitelji u vlastite domove, osiguravanje normalnih uvjeta stanovanja, a potom rada djece na vlastitim vještinama, na nošenju sa stresom i strahom, potrebno je omogućiti pomoć u učenju i sustavnu pomoć i podršku društva i zajednice. Važno je raditi na komunikaciji između institucija, pravovremenom prijenosu važnih informacija i dobroj suradnji.

Potrebe djece i mladih s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji trebalo bi učiniti vidljivijima u društvu, dati im svu potrebnu pomoć i podršku.

 

Do kraja 2021. godine potrebno je što hitnije:

  • umrežiti institucije kako bi se osigurao pravovremeni protok informacija
  • pravovremeno informirati roditelje, djecu i mlade s teškoćama u razvoju o njihovim pravima i mogućnostima
  • omogućiti udrugama provođenje aktivnosti pomoći u učenju za učenike s teškoćama -financijska i druga pomoć Vlade i Ministarstva i uključivanje volonterskih centara i njihovih volontera
  • omogućiti udrugama provođenje programa za djecu i mlade s teškoćama u razvoju (poludnevni boravak, radno-okupacijske aktivnosti, savjetodavne aktivnosti) u koje će se uključiti i volonteri – financijska podrška Vlade i Ministarstva
  • učiniti psihosocijalnu podršku dostupnom i besplatnom za sve: od vrtića, škola, postojeću podršku crvenog križa i telefonsku psihosocijalnu podršku i o tome informirati građane

 

Također je potrebno:

  • omogućiti pomoćnike u nastavi djeci s teškoćama u razvoju kojima je potreban isti
  • uvesti programe i radionice socijalnih vještina, nošenja sa stresom i strahom, osnaživanja koje bi provodili psiholozi i drugi educirani stručnjaci

Nositelji ovih promjena trebale bi biti škole, vrtići, udruge i to u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, centrima za socijalnu skrb te nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Osim navedenog, potrebno je:

  • obnoviti oštećenja kako bi se obitelji što prije mogle vratiti u svoje domove
  • obnoviti škole, vrtiće, druge ustanove i prostorije udruga kako bi mogle nastaviti sa svojim radom
  • osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu za zapošljavanje potrebnih stručnjaka (prvenstveno edukacijsko-rehabilitacijskog profila) – omogućavanje terapijskih i rehabilitacijskih usluga

Potrebna sredstva za obnovu i zapošljavanje stručnjaka trebaju omogućiti Vlada Republike Hrvatske i nadležna Ministarstva.

Od Vlade Republike Hrvatske, kao i svih nadležnih institucija, očekuje se pravovremeno djelovanje te brza i učinkovita podrška ranjivim skupinama na području Sisačko-moslavačke županije u procesu oporavka. Pripadnici ranjivih skupina, djeca i mladih s teškoćama u razvoju, trenutno su u vrlo nepovoljnom položaju te je potrebno omogućiti im konzumiranje osnovnih ljudskih prava na obrazovanje i jednake mogućnosti.

Projekt „Mobilna volonterska služba“ je podržan s 4.999,11 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Inkluzivne kuće Zvono i ne odražava nužno stavove državadonatorica i Upravitelja Fonda.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 963 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!