MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

U UTORAK: Misa za branitelje

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za  13. nedjelju kroz godinu, 26. lipnja  2022.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

 

ŽUPNI OGLASI

26.lipnja 2022.

13.NEDJELJA KROZ GODINU – C –

 
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do i 11:00 i od 17:00 do 18:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i 17:00 do 19:00.
 • Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Godišnjica 107. brigadeHV i misa za branitelje 107. brigade HV i domovinskog rata je u utorak u 18:30.
 • Na Petrovo, u srijedu, 29. lipnja misa u Valpovu je u18:30.
 • Vlč. Bernard Prelčec ima ređenje za svećenika na Petrovo, u srijedu, 29. lipnja u Đakovu u 10:30. Župa organizira autobus za putovanje u Đakovo. Polazak je u 9:00 kod samostana. Prijava je besplatna.
 • Trodnevnica za mladu misu je u četvrtak i petak, lipnja i 1. srpnja u 18:30, a u subotu, 2. srpnja u 11:00.
 • Mlada misa vlč. Bernarda Prelčeca je u nedjelju, 3. srpnja 2022. u 10:30. Roditeljski blagoslov je u 10:00 u mladomisnikovoj kući, a zatim procesija do crkve.
 • Ostale mise u nedjelju su u 8:00 i 18:30. U 9:30 nema mise.
 • Prvi petak u mjesecu je ovoga tjedna, pobožnost Presvetom Srcu Isusovom. Ispovijed sat vremena prije mise. Pobožnost poslije mise s litanijama Srcu Isusovom i euharistijskim blagoslovom.
 • Prva subota u mjesecu je ovoga tjedna. Molitva za duhovna zvanja.
 • Susret hrvatske katoličke mladeži bit će u Bjelovaru, 17. rujna 2022. Kotizacija je 40 kn plus prijevoz autobusom oko 100 kn. Prijave su do 8. kolovoza.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI za 13. NEDJELJU KROZ GODINU   - C –

26.lipnja 2022.

 

 

Prvo čitanje:

1Kr 19,16b.19-21

Elizej ustade i pođe za Ilijom.

 

Čitanje Prve knjige o Kraljevima

U one dane: Reče Gospodin Iliji:

»Pomaži Elizeja, sina Šafatova, iz Abel Mehole, za proroka namjesto sebe.«

Ilija ode odanle i nađe Elizeja, sina Šafatova, gdje ore: pred njim dvanaest jarmova, sâm bijaše kod dvanaestoga. Ilija priđe k njemu i baci na nj svoj plašt. On ostavi volove, potrča za Ilijom i reče: »Dopusti mi da zagrlim svoga oca i majku pa ću poći za tobom.« Ilija mu odgovori: »Idi, vrati se; ja sam svoje učinio.« On ode, uze jaram volova i žrtvova ih. Volujskim jarmom skuha meso i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 16,1-2a.5.7-11

Pripjev:

Ti si, Gospodine, baština moja!

 

Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.
Gospodinu rekoh: »Ti si moj gospodar!«
Gospodin mi je baština i čaša:
ti u ruci držiš moju sudbinu.

Blagoslivljam Gospodina koji me svjetuje
te me i noću srce opominje.
Gospodin mi je svagda pred očima
jer mi je zdesna da ne posrnem.

Stog mi se raduje srce i kliče duša,
pa i tijelo mi spokojno počiva.
Jer mi nećeš ostavit dušu u podzemlju
ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.

Pokazat ćeš mi stazu života,
puninu radosti lica svoga,
sebi zdesna blaženstvo vječno.

 

Drugo čitanje:

Gal 5, 1.13-18

Na slobodu ste pozvani!

Čitanje Poslanice

svetoga Pavla apostola Galaćanima

Braćo: Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!

Doista vi ste, braćo, na slobodu pozvani! Samo neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego – ljubavlju služite jedni drugima. Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! Ako li pak jedni druge grizete i glođete, pazite da jedni druge ne proždrete.

Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete. Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Lk 9, 51-62

Isus krenu sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu.Za tobom ću kamo god ti pošao.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo.

Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«

Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.« Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.«

I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.«

Riječ Gospodnja.

 

 13. NEDJELJA KROZ GODINU – C - 26. lipnja 2022.

U evanđeljima često susrećemo osobe koje reagiraju potpuno ljudski i stoga su zapravo simpatični iako prema Isusovim kriterijima zaslužuju prijekor.

Tako npr. stariji brat izgubljenog sina koji se ljuti što mu otac nikada nije pripremio slavlje s prijateljima makar je ostao kod kuće i marljivo radio. Slično i Marta, Marijina sestra, koja se s velikom zauzetošću brinula za posluživanje kod stola kad bi Isus s učenicima došao u goste. Zatim radnik u vinogradu koji je podnosio teret i žegu čitavoga radnog dana te se ljuti što gospodar i onome koji je radio samo jedan sat daje istu nagradu.

Ponašanje i reakcije sviju njih su razumljivi - vjerojatno i mi na sličan način reagiramo.

I današnji evanđeoski odlomak predstavlja nam osobe čije nam je razmišljanje i postupanje razumljivo. Učenici Isusovi koji su ljuti što im stanovnici samarijskog sela uskraćuju prenoćište te priželjkuju osvetu, oganj s neba.

I dok nam je razumljivo to što ih Isus zbog toga prekorava, čudimo se Isusovoj reakciji prema onim ljudima koji, oduševljeni njegovim nastupom, žele poći za njim, ali prvo žele obaviti neke svoje obiteljske poslove ili obveze. A Isus ih proglašava neprikladnima za kraljevstvo Božje!

Čovjek se može pitati: pa što je loše u tome da netko ode i pokopa oca (pokop mrtvaca u Izraelu je bila obveza koju se uzimalo jako ozbiljno i po značenju je bila ispred religioznih čina)?

Ili zar nije razumljivo da se netko želi oprostiti od svoje obitelji kad je već odlučio to što mu je vrijedno i drago napustiti i poći za Isusom?

Za nekoga tko zauzeto radi i ore brazde nema osvrtanja unatrag - po Isusu - njegov pogled mora biti usmjeren prema naprijed.

U perspektivi kraljevstva Božjeg, kome Isus služi i kojemu se ostali žele pridružiti, sve ono što pripada prošlosti i što se ostavlja drugoga je ranga, manje vrijedno i manje bitno.

Navještaj nadolazećeg Božjeg kraljevstva preokreće sve ljudske predodžbe i kriterije vrednovanja, nasljedovanje Isusa u propovijedanju evanđelja i predanje Bogu ne trpi polovičnost i kompromise, ono mora biti bezuvjetno.

Činjenica je da ćemo teško moći u potpunosti odgovoriti tim Isusovim zahtjevima, ali svaki onaj koji želi biti graditelj nečeg novog, drukčijeg i većeg - a kraljevstvo Božje je upravo to - mora s time računati, biti na to spreman.

Prikladnost za kraljevstvo Božje uključuje čitavog čovjeka, spremnost odreći se manje bitnoga da bi se postiglo ono najvažnije.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 792 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It