MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Podrška osobama s Down sindromom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Od povjerenice Gradske organizacije OraHa, Vedarne Kopić primili smo priopćenje povodom Svjetskog dana sindroma Down, koje objavljujemo u cijelosti.

 

21. ožujak znamo svi kao prvi dan proljeća, no mali je broj osoba koji znaju da se tog datuma obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Upravo je taj datum izabran kako bi se naglasila posebnost Downovog sindroma poznatog i kao trisomija 21 što je stanje u kojemu u organizmu postoji višak 21. kromosoma ili njegovog dijela. Sam sindrom je relativno učestao u općoj populaciji u omjeru 1:650 rođene djece što trenutno u Hrvatskoj iznosi oko 1560 osoba. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Broj i intenzitet karakterističnih obilježja sindroma Down razlikuje se od djeteta do djeteta. Osim fizičkih pokazatelja postoji i određeni stupanj poteškoća u razvoju koji također varira. Od iznimne je važnosti stručna podrška roditeljima u bolnici pri porodu, kompletna rana intervencija i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju pa tako i osobama sa Downovim sindromom. Zalažemo se za konkretne promjene koje se odnose na već spomenutu potrebu rane intervencije, uključivanje djeteta s Downovim sindromom, kao i svakog drugog djeteta, u redovne vrtiće i škole. Uz djecu bez teškoća dijete s Downovim sindromom jako puno uči i ti im poticaji pomažu u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas je u Hrvatskoj sve više djece zahvaljujući ranoj intervenciji dobilo mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Osobe sa Downovim sindromom imaju iste socijalne i emotivne potrebe kao svatko od nas bio dijete, mlada ili odrasla osoba. Žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.

ORaH zastupa stav da osobe s Downovim sindromom moraju imati jednake mogućnosti kao i svi ostali. Neprihvatljivo je da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima dvije, najviše četiri osobe sa Downovim sindromom koje su zaposlene. Usprkos činjenici da smo u 21. stoljeću i i da postoji određeni trud za integracijom, na žalost nedostaje još puno dobre volje. U ORaH-ovoj zdravstvenoj politici i politici obrazovanja i znanosti predlažemo potrebne promjene u društvu i sustavu. Zastupamo ravnopravnost svih članova društva. 21. ožujka cjelokupno članstvo ORaH-a uključiti će se u obilježavanje Dana osoba sa Downim sindromom i nositi će šarene, različite čarape kao općeprihvaćemi simbol podrške. Pozivamo sve građanke i građane da se na ovaj, simboličan način pridruže podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 791 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

    STUDENI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu