MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

EKOPROIZVOĐAČI OGORČENI: Pogrešna preporuka došla je iz Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PETRIJEVCI U krugovima ekoloških proizvođača već godinama dobro poznati i vrlo uspješni i cijenjeni Ivica Pavičić iz Petrijevaca ovih je dana u velikim problemima.

 

Ttrebao bi krenuti u nabavu ekoloških zaštitnih sredstava za svoj voćnjak i početi ga tretirati, a to nikako ne može učiniti, jer mu ih u poljoprivrednoj ljekarni, gdje već godinama kupuje, ne žele prodati zbog toga što – ne posjeduje potvrdu o završenom tečaju za rukovanje pesticidima! Potvrdu ne posjeduje jer su njemu, ali i ostalim ekološkim proizvođačima prema preporuci Ministarstva poljoprivrede u poljoprivrednim savjetodavnim službama savjetovali da mu ne treba, jer u proizvodnji koristi ekološki prihvatljiva sredstva.

Ispit stoji od 300 do 1000 kuna

Ivici Pavičiću i ostalim ekološkim proizvođačima sada preostaje jedino da se u što je moguće kraćem roku prijave na edukaciju za rukovanje pesticidima koju rade savjetnici u Poljoprivrednim savjetodavnim službama i agronomi koji imaju licencu za tu vrstu izobrazbe. Cijena tečaja stoji od 380 do 1000 kuna po polazniku, tečaj traje tri dana po šest sati, nakon čega slijedi polaganje ispita. Međutim viša stručna savjetnica pri PSS-u Valpovo Vesna Petrov kaže da je preduvjet za pristupanje izobrazbi svjedodžba ili potvrda i dokumentacija o završenom osnovnom ili srednjoškolskom školovanju, koju neki polaznici nemaju ili ne mogu ishoditi, zbog čega im je nemoguće pristupiti ispitu. Tu nastaju novi problemi za domaće poljoprivredne proizvođače, o kojima do prije nekoliko godina nisu mogli ni sanjati…

- Ekološkom proizvodnjom već se bavimo desetak godina i bez obzira na teži način proizvodnje, odabrali smo ju smatrajući da je plod dobiven ekološkom proizvodnjom neusporedivo kvalitetniji, zdraviji i bolji od proizvodnje u kojoj se koriste pesticidi i druga kemijska sredstva koja mi u našem voćnjaku u velikom luku izbjegavamo. Koliko nastojimo koristiti isključivo ekološka sredstva i zaštititi naš voćnjak od pesticida najbolje svjedoči podatak da smo oko našeg voćnjaka podigli i ogradu kako sa susjednih parcela kemijska sredstva ne bi mogla prodirati u naš voćnjak. Međutim, sada smo se zbog takve naše odluke i opredjeljenja našli u velikim problemima, jer nam se čini da se sve čini kako bi nas se uništilo - ogorčen započinje svoju priču Petrijevčanin Ivica Pavičić, naglašavajući da je njegovo iskustvo tek jedno od brojnih nezavidnih situacija u kojima su se posljednjih dana našli ekološki proizvođači u Slavoniji i Baranji koji ne mogu doći do zaštitnih sredstava.

Premda je uvedena obveza da svi poljoprivredni proizvođači koji koriste pesticide moraju proći obuku i položiti ispit za uporabu pesticida, Pavičiću je u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi rečeno da on kao ekološki proizvođač nije obveznik toga, jer koristi isključivo ekološki prihvatljiva sredstva i sva potrebna sredstva dosada nabavljao je bez problema. Međutim, kako je krenulo razdoblje vegetacije bilja i Pavičić došao u ljekarnu gdje inače nabavlja sva potrebna sredstva, neugodno se iznenadio kada mu je odgovoreno da vapno za voćke može kupiti na slobodno, ali ne i sumpor za zaštitu koji inače koristi, jer ne posjeduje potvrdu o izobrazbi za korištenje pesticida!

- Uz sav novac koji sam već dao za razne obveze koje imamo kao vlasnici OPG-a, novac za polaganje ovog ispita također bih izdvojio, međutim ogorčen sam što mi se čini da kod nas nitko više ne zna što radi, kako tumačiti odredbe nekog zakona i koje su nam obveze, jer se pravila ovdje mijenjaju kao čarape i u njima se teško snalazi i struka, a kamoli mi. Počinjem ozbiljno razmišljati da zbog ovakvog nereda sve napustim i ove godine voćnjak ostavim na milost i nemilost ličinkama i bolestima koje u ovakvoj krajnje kaotičnoj situaciji jedine profitiraju, dok proizvođači sustavno propadaju! - poručuje Pavičić, koji u ovakvom procijepu i nema previše izbora: platiti i položiti ispit za rukovanje pesticidima ili se prestati baviti ekološkom proizvodnjom.

Novonastalu zbrku koja je nemalo razljutila ekološke proizvođače pokušao nam je razjasniti viši koordinator za obrazovanje i osposobljavanje pri Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, dipl. inž. agr. Aleksandar Horvatić. Prema njegovim riječima, Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida stupio je na snagu u prosincu 2012. godine i on je zapravo nastavak EU regulativa.

- Tim pravilnikom sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima se od 26. studenoga prošle godine mogu nabavljati i koristiti samo uz položen ispit. Osim takvih sredstava za zaštitu bilja, postoje i amaterski pripravci. Amaterske pripravke kojih ima registriranih samo šest, vrlo se teško nabavlja, jer ih na tržištu ima malo. Njih se može nabavljati i koristiti bez položenog ispita. Sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima mogu se nabaviti isključivo uz predočenje potvrde o položenom ispitu ili iskaznice koja se izdaje na temelju potvrde o položenom ispitu. To se odnosi i na ekološke i sve druge proizvođače, ako koriste takva sredstva. Informacija od 15. siječnja na stranicama Ministarstva poljoprivrede govori o načinu kupnje sredstava za zaštitu bilja i nje su se dužni pridržavati u poljoprivrednim ljekarnama koje prodaju takva sredstva - pojasnio je Horvatić.

Na istoj stranici između ostalog stoji službena obavijest da „s obzirom na brojne upite upućene Ministarstvu poljoprivrede vezano uz izdavanje iskaznica da je prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida do izdavanja iskaznice obveznik edukacije potvrdom o položenom ispitu dokazuje da je ispit položio.

Nadalje, s navedenom potvrdom i osobnom iskaznicom možete obavljati profesionalne djelatnosti vezane uz uporabu pesticida (prodavati pesticide, davati savjete, primjenjivati pesticide - ovisno o modulu koji ste završili). U slučaju gubitka potvrde o položenom ispitu, molimo vas da se obratite ovlaštenoj instituciji kod koje ste polagali ispit za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja. Naime, svi podaci o polazniku ispita vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), tako da neće biti problema kod izdavanja nove potvrde. Očekujemo da će sve zapreke u funkcionalnosti generiranja iskaznica biti otklonjene do kraja siječnja 2016., kada će Savjetodavna služba započeti tiskanje iskaznica. Još jednom želimo istaknuti distributerima sredstava za zaštitu bilja: dok iskaznice ne budu tiskane, uz provjeru osobne iskaznice kupca obavezno je da provjeravate i na račune ispisujete i serijski broj potvrde o položenom ispitu, kako bi iste mogli predočiti inspektoru kada vas zatraži. Iznimno u slučaju ako je kupac ovlašteni predavač od strane Ministarstva poljoprivrede, tada uz provjeru osobne iskaznice umjesto broja potvrde na račun ispisujete klasu rješenja o ovlaštenju za obavljanje poslova predavača. Je li neko sredstvo za zaštitu bilja registrirano kao amatersko ili profesionalno može se provjeriti na https://fis.mps.hr/trazilicaszb/“, poručeno je iz Ministarstva.

Lidija ANIČIĆ

 

 

Ispit stoji od 300 do 1000 kuna

Ivici Pavičiću i ostalim ekološkim proizvođačima sada preostaje jedino da se u što je moguće kraćem roku prijave na edukaciju za rukovanje pesticidima koju rade savjetnici u Poljoprivrednim savjetodavnim službama i agronomi koji imaju licencu za tu vrstu izobrazbe. Cijena tečaja stoji od 380 do 1000 kuna po polazniku, tečaj traje tri dana po šest sati, nakon čega slijedi polaganje ispita. Međutim viša stručna savjetnica pri PSS-u Valpovo Vesna Petrov kaže da je preduvjet za pristupanje izobrazbi svjedodžba ili potvrda i dokumentacija o završenom osnovnom ili srednjoškolskom školovanju, koju neki polaznici nemaju ili ne mogu ishoditi, zbog čega im je nemoguće pristupiti ispitu. Tu nastaju novi problemi za domaće poljoprivredne proizvođače, o kojima do prije nekoliko godina nisu mogli ni sanjati…

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 777 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu