MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Dinko Burić: U Gradskoj upravi bilo je sve samo ne monotono

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na kraju godine za razgovor o proteklih šest mjeseci mandata zamolili smo gradonačelnika Belišće Dinka Burića. Donosimo njegov cjelovit osvrt na to razdoblje i najavu dijela planova za narednu godinu.

Proteklih šest mjeseci bili su vrlo intenzivno i burno razdoblje. Puno zadataka i problema, planova, želja i aktivnosti. Problem otkupa uređaja za proizvodnju pitke vode te uređaja za prečišćavanje otpadnih voda od tvrtke Duropack Belišće bio je prvi problem koji nas je dočekao u gradskoj upravi. Zanimljivo je kako prvih 6 mjeseci mandata i kraj ove 2013. godine završamo upravo s konačnim rješavanjem ovog problema. Naime, upravo danas, 31.12 2013., u Zagrebu se s Hrvatskim vodama potpisuje ugovor o sufinanciranju otkupa ovih uređaja vrijedan 8,5 milijuna kuna od čega Hrvatske vode plaćaju 90%, tj. 7,65 milijuna kuna, a Grad Belišće, odnosno tvrtka Kombel 10%, tj. 850 tisuća kuna.

Vraćanje matičnog ureda, pokretanje aktivnosti za povratak rada javnoga bilježnika te za uspostavu rada policije u Gradu Belišću, spriječeno zatvaranje i osiguran nastavak rada pošte u Gatu, završene pripreme za početak izgradnje nove asfaltne ceste između Belišća i Kitišanaca (preko Zagajaca) s izgradnjom novog mosta na rijeci Karašici kod Kitišanaca vrijednosti oko 10 milijuna kuna, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste D-517 s izgradnjom dva kružna toka u gradu, otvaranjem dva nova ulaza u prostor bivšeg kombinata Belišće sa strane ceste prema mostu na Dravi te izgradnjom biciklističke staze do mosta na rijeci Dravi, izmjene i dopune Prostornog i Urbanističkog plana uređenja grada kao preduvjeta novih gospodarskih aktivnosti i uspostava bliske suradnje s gospodarskim subjektima na području Grada neke su od najvažnijih aktivnosti u proteklih šest mjeseci, ali je jedan događaj meni osobno, a vjerujem i svim građanima Belišća, posebno drag. To je ponovno pokretanje rada papirnog stroja broj 3! 

Kada tome dodamo i osnivanje Poduzetničkog inkubatora s osiguravanjem 1,2 milijuna kuna iz resornog ministarstva za njegovu izgradnju, dobivanje 650 tisuća kuna iz MRRFEU za projektnu dokumentaciju izgradnje zatvorenog bazena i hotela te 235 tisuća kuna iz istog ministarstva za projektnu dokumentaciju izgradnje nove javne rasvjete na području grada, 350 tisuća kuna iz županijskog proračuna za novu gospodarsku zonu, vodoopskrbu, društvene i DVD domove, radove na izgradnji nove biciklističke staze u Belišću vrijedne više od milijun kuna, a financirane iz sredstava fondova EU, onda je jasno da je u gradskoj upravi bilo sve samo ne monotono.

Za iduću 2014. godinu planiramo prijaviti niz projekata za financiranje iz fondova EU-a za što smo u proračunu predvidjeli više od 2,5 milijuna vlastitih sredstava. Među njima se nalazi obnova dvije ruševne zgrade u "Pekmez ulici", izgradnja javne rasvjete u Belišću i prigradskim naseljima, završetak kanalizacije za prigradska naselja Veliškovci, Gat i Tiborjanci, izgradnja biciklističke staze od mosta na rijeci Dravi do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima 107. brigade HV na bentu na lijevoj obali rijeke Drave, nastavak izgradnje biciklističke staze od Belišća do Kitišanaca i dalje do Gata uz uređenje prostorija na Zagajcima, projekt izgradnje zatvorenog bazena i hotela u Belišću.

Posebna pažnja poklanja se poticanju gospodarstva te su tom smislu osigurane razne poticajne mjere i subvencije za poduzetnike s područja grada. Među njima su 50%-tno subvencioniranje troškova najma za korisnike gradskih poslovnih prostora, bespovratna poticajna sredstva poslodavcima za svakog novozaposlenog radnika, subvencionirano plaćanje komunalnog doprinosa za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata u iznosu od 1 lipe po kubnom metru, mogućnost djelomičnog ili potpunog oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa gospodarskim subjektima za nove investicije i druge mjere. 

Pokrenute su i brojne nove aktivnosti turističko-kulturno-gospodarskog sadržaja među kojima su posebno zanimljive postavljanje novog vidikovca na rijeci Dravi u Bistrincima, organizacija prve "Belišćanske zlatne jeseni" te također po prvi put i organizacija "Adventa u Belišću" kao cjelomjesečnog programa s ukupno 52 programska sadržaja. Kao posebna atrakcija pokazalo se otvaranje klizališta te organizacija prvog Božićnog koncerta u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću.

Započelo se s obnovom Doma umirovljenika u Belišću, izradom projektne dokumentacije za izgradnju novog društvenog doma u Gatu te izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju gradskog trga u Belišću, obnavljaju se prostorije NK Belišća.

Značajna pažnja poklanja se socijalnoj problematici. Povećan je broj studentskih stipendija s devet na njih dvadeset uz povećanje iznosa svake stipendije sa 600 na 900 kuna mjesečno, osiguran je besplatan autobusni prijevoz srednjoškolcima te subvencionirana cijena karte studentima s područja grada, za svako novorođeno dijete isplaćuje se jednokratna pomoć u iznosu od 2000 kuna, osigurana su sredstva za isplatu uskrsnica umirovljenicima, svakom djetetu na području grada do 12 godina starosti osigurana je podjela paketića za Božić, osigurana su sredstva za unaprjeđenje rada u Dječjem vrtiću "Maslačak" te za pomoć u radu Osnovne škole Ivana Kukuljevića, povećana su izdvajanja za pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, osigurava se provođenje programa "Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama", osigurana su sredstva za sufinanciranje zapošljavanja kroz program javnih radova i drugo.

Povećana su sredstva predviđena za sport, turizam i za financiranje rada udruga, osnovana je nova Glazbena škola u Belišću te novi Centar za kulturu "Sigmund Romberg" s ciljem daljnjeg jačanja kulturnog života u Belišću.

Od tvrtke Duropack Belišće kupljena je zgrada dosadašnje uprave tvrtke, vrlo vrijedan povijesni objekt, tzv. "Velika kuća".

Najkraće rečeno, prvih šest mjeseci rada na čelu gradske uprave u Belišću bilo je vrlo "živo", no pred nama je i dalje vrlo uzbudljivo i zahtjevno vrijeme prepuno novih planova, želja, zadataka i problema koji se moraju rješavati. Jer nam naše probleme neće nitko riješiti ako to i sami nismo spremni učiniti.

Radilo se intenzivno, učinjeno je dosta, ali se mora raditi još više i učiniti još mnogo, mnogo toga!

Misao vodilja meni i mojim suradnicima uvijek je bila i jest: iskreno i silno želimo učiniti nešto dobro za naš Grad i duboko i čvrsto vjerujemo da to i možemo učiniti! Svjesni da je to moguće snažnim zajedništvom svih kojima je Belišće u srcu, neovisno o političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti!

Svima nam treba optimizam i vjera da se može i hoće živjeti bolje nego sada!

S tim mislima svim stanovnicama i stanovnicima Belišća i svih prigradskih naselja želim sretnu, uspješnu i zdravu Novu 2014. godinu!

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 819 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It