MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovačka baština: Nogomet u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Nogomet je u Valpovu prisutan, prema sadašnjim saznanjima, od 1917. godine kada je igran u okviru slobodnih aktivnosti mladeži.

Nakon osnutka Sokolskog društva Valpovo, 1920. godine, jedna od sekcija je bila i nogometna što je prvi organizirani oblik igranja nogometa. Prema pravilima SD gimnastika je bila obavezna za sve članove. Kako mnogima to nije odgovaralo počelo se dogovarati o izdvajanju pojedinih sekcija. Među prvima su se izdvojili nogometaši i 1926. godine osnovali samostalno društvo - Nogometno društvo Jovalija Valpovo. Prvu upravu činili su: Antun Milošević, predsjednik; Antun Rakitovac, potpredsjednik; Ivan

Veselić, tajnik; Stjepan Birovljević, upravitelj; Stjepan Ivić, blagajnik; Franjo Križan, blagajnik II; te Tomo Varžić, Stjepan Cvenić, Stjepan Andrišić, Matija Šimić i Matija Kunf. Prva utakmica je igrana sa osječkim klubom Hajduk i izgubljena 1:4. U toj povijesnoj utakmici Jovalija je igrala u sastavu: Stjepan Papić, Mirko Špeletić, Viktor Vidušić, Andrija Čamagajevac, Josip Hlobik, Živko Nell, Bela Keler, Đuka Vidušić, Ivan Rakitovac, Ivan Križan i Slavko Papić. Od 1931. počinje se službeno natjecati i već prve godine postaje prvakom župe. Popularnost nogometu raste te je 1934. godine osnovano još jedno društvo – Zanatlija. Tijekom ratnih godina ova društva ne djeluju, ali je osnovano novo – Tomislav koje djeluje do kraja rata. U jesen 1945. osnovano je Fiskulturno društvo Slavonac koji je imao i nogometnu sekciju. Već u jesen 1948. nogomet se izdvaja u samostalno društvo pod imenom Napredak da bi 1951. dobilo svoje staro ime – Jovalija. Ime Valpovka klub dobiva u prosincu 1969. godine i nosi ga, sa kratkim prekidom, i danas.(S.N.)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu