MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Osnovan Hrvatski sokol u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hrvatski sokol sa središtem u Valpovu djelovao je na prostoru tzv. Valpovštine (područje današnjih gradova Valpovo, Belišće, općine Petrijevci, Bizovac, Marijanci i okolica).

Sokol je bio svojevrsni pokret za zdravlje, odnosno tjelovježbu koji je bio raširen diljem Austro-Ugarske Monarhije. Kada promatramo djelovanje sokolskih društava i saveza od Praga i Češke pa do Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije možemo uočiti određenu nacionalnu osviještenost u skladu s nacionalnim pokretima diljem Europe od 19. stoljeća. Društva Hrvatskog sokola osnivaju se u Zagrebu (1874.), Varaždinu (1877.), Bjelovaru (1884.), Vukovaru (1885.), Zadru (1885.), Osijeku (1896.)… U skladu s mogućnostima, potrebama i željama stanovništva u Valpovštini Hrvatski sokol je osnovan 16. srpnja 1907. godine u Valpovu.  Hrvatski sokol sa središtem u Valpovu djelovao je na prostoru tzv. Valpovštine (područje današnjih gradova Valpovo, Belišće, općine Petrijevci, Bizovac, Marijanci i okolica).

Na temelju pravila Hrvatskog sokola u Valpovu iz 1907. možemo vidjeti da je predsjednik bio Josip Mesić, a tajnik Stjepan Kopf. Donesene su smjernice, to jest članci Sokola među kojima možemo istaknuti: „Svrha je društvu duševno i tjelesno odgajanje te promicanje društvenosti. Svrha se ima postići: tjelovježbom u odjelima, gojenjem raznih grana tjelovježbe kano što su gombanje, mačevanje, jašenje, strijeljanje itd., skupnim zabavnim sastancima i izletima, priredjivanjem javnih vježba i predavanja…“

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje

Foto: Hrvatski sokol u Valpovu, Izvor: I. Mažuran, Valpovo: Sedam stoljeća znakovite prošlosti, 2004., Valpovački godišnjak 1997., Pravila Hrvatskog sokola u Valpovu, 1907.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1407 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
Brzi i pouzdani!