MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

SUNČANI CVIJET ZA BOLJI SVIJET:Valpovčani prigrlili "svoje Ukrajince"

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Sinoć je u velikoj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić održan ponovljeni godišnji koncert  HKUD Valpovo1905., a počasni su gosti ovog koncerta bile raseljene osobe iz Ukrajine - novi sugrađani Valpovčana.

Nakon što ih je njih tridesetak domaćin koncerta Josip Štefić pozdravio  i poželio im dobrodošlicu i opuštanje uz bogat program, publika ih je velikim pljeskom pozdravila i tako pružila podršku u, za njih teškim vremenima.

Poziv na koncert još je jedan oblik iskazivanja simpatija za raseljene, a iako su u Valpovu tek sedam dana, na svakom koraku im se pruža podrška i suosjećanje.  Brojni su Valpovčani već pronašli način kako im pomoći u nezavidnoj situaciji.

Nakon što je Grad Valpovo osigurao boravak u „Sobama za iznajmljivanje ČIČAK“, a Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo redovitu prehranu, mnogi su Valpovčani počeli samoinicijativno pružati razne oblike pomoći. Počelo je s darivanjem bicikla za dječake i djevojčice, a nastavilo se sa sitnim darovima, voća, kolača, odjeće, obuće i higijenskih potrepština.

Valpovački ugostitelji iz Kavane Katančić i Caffe Bara Kolaž, pozvali su raseljene da se besplatno osvježe kavicom ili kakvim drugim pićem u njihovim objektima. Izdali su vrijednosne bonove i putem volontera Gradskog društva Crvenog križa Valpovo koji su stalno angažirani kao vodiči, ih podijelili novim sugrađanima.

Na traženje svojih stalnih gostiju, Caffe bar Kolaž će tiskati prigodne kupone koje će redovni gosti namjenski kupovati i tako stvoriti mogućnost da raseljeni Ukrajinci, besplatno mogu svratiti na osvježenje kada im to odgovara. Baš kao da počaste prijatelja, kolegu ili tek znanca sa šanka.

Vlasnik Centra za tjelesnu kondiciju Fortis Gym  iz Valpova također je „valpovačke Ukrajince“ pozvao na besplatno korištenje  usluga  Centra.

Sve su to primjeri bezrezervnog prihvaćanja raseljenih osoba uz duboko razumijevanje situacije izazvane agresijom na njihovu zemlju te primjeri iskazivanja odlučnosti da im se pruže što bolji uvjeti za boravak i bar djelomično nadomjesti ono što su u ratnim sukobima izgubili. Siguran  sam da je sličnih primjera još, ali javnost za njih nije saznala.

Vrijedno je napomenuti da sve buduće slične postupke koordiniramo s Gradskim društvom Crvenog križa, koji s nadležnim službama i institucijama traži rješenja za dalje zbrinjavanje novih raseljenih osoba.

Prema dosadašnjim saznanjima, za prihvat se priprema i objekt nekadašnjeg motela Žad u Belišću, koji je tijekom godina postojanja pružao utočište turistima, poslovnim gostima, ali i starijim i nemoćnim osobama, a sada mu se ukazuje i prigoda za novu namjenu. Bez obzira gdje bili smješteni, odnos prema raseljenima pun je suosjećanja i solidarnosti.

Nažalost, agresija na Ukrajinu se i dalje nastavlja. Njena silina nije ništa manja nego u trenutcima kada je počela, tako da je neizvjesno koliko ćemo dugo pružati silom izazvano gostoprimstvo, ali smo generacija koja je neizvjesnost i pogubnost ratovanja iskusila na vlastitoj koži, pa i teret obrane, progona i raseljenosti, tako da znamo koliko smo „našim Ukrajincima“ potrebni na svakom koraku.

 

Želite li i Vi sudjelovati u kreativnoj rubrici Sunčani cvijet za bolji svijet, 

 

Ispunite prijavnicu!

 

i na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošaljite svoju fotografiju, tekst ili video uradak.

S cijelim se projektom upoznajte OVDJE.

 

Svi radovi bit će objavljeni na OVOJ POVEZNICI

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

TEST 2

TEST 2