MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

INDUSTRIJSKA BAŠTINA BELIŠĆA: Za rad na gateru je trebala snaga, a teške su ozljede bile česte

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Ispred zgrade gradske uprave, u neposrednoj blizini Radničke ulice, u Belišću je završeno premještanje spomen-obilježja industrijske baštine grada, gatera, i uređenju okoliša.

Spomenuti gater bio je najveći, i jedan od prvih gatera, odnosno tzv. jarmača, pila za rezanje hrastovih trupaca, stare pilane Belišća u koju je instaliran 1889. godine, a svojim memorijalnim karakterom govori o bogatoj industrijskoj baštini grada. "Ovim premještanjem spomenika, hortikulturnim uređenjem i postavljenim klupama, životni prostor grada oplemenjen je s još jednim zelenim kutkom u kojem se građani i posjetitelji Belišća mogu opustiti i predahnuti", poručili su iz grada papira i sporta, koji ustrajno mijenja svoje vizure.

Preseljenje jednog od najpoznatijih belišćanskih spomen-obilježja, koje je i danas u odličnom stanju, poduzeto je nakon što je više od 60 godina bio sastavni dio parkića pokraj nekadašnjeg belišćanskog kina, u neposrednoj blizini Gutmannove palače. Kao spomenik tehničke kulture gater je postavljen 1959. godine, prilikom proslave pete godišnjice tvrtke Belišće (tadašnjeg Kombinata Belišće), 12. prosinca, a sada su mu gradski čelnici odlučili posvetiti posebnu pozornost smjestivši ga neposredno uz glavnu gradsku zgradu. Iako starije generacije jako dobro znaju priču o povijesti Belišća, a s njim i gatera, stajališta su da će na novoj lokaciji gater biti pristupačniji i onim mlađim generacijama koje će svojom impozantnošću možda potaknuti da istraže malo više povijest grada u kojemu žive.

Za stanovnike Belišća priča o gateru ima posebnu vrijednost i težinu, i tijesno je vezana uz osnutak ovog grada koji je na glasu kao jedan od najmlađih u Hrvatskoj, jer se nalazi "tek" u 14. desetljeću života. Naime, Belišće kao naselje nastalo je 1884. godine, i to kao mjesto prebivališta radnika u drvoprerađivačkoj industriji mađarskog veletrgovca i tvorničara Salamona Heinricha Gutmanna. On je te godine na rudini Belistje, odnosno na parceli s desne strane Drave, koja je zakupljena od valpovačke vlastele na desetogodišnje korištenje, otvorio veliku pilanu. Bila je to, prema mišljenju mnogih, u to vrijeme i najveća pilana u Europi za prorez hrasta. Potomci radnika na ovom i sličnim strojevima i danas se prisjećaju priča svojih (pra)baka i (pra)djedova kako je posao na njima bio iznimno težak i zahtjevan, ali i vrlo opasan, a radnici podložni ozbiljnim ozljedama, jer je tada zaštita na radu bila potpuna nepoznanica. Za rad na stroju kao što je gater trebala je odlična fizička kondicija, spretnost, ali i dobra i opsežna obuka i poznavanje načina njegova funkcioniranja, jer je riječ o strojevima koji su bili uglavnom uvezeni. Oko gatera je trebao biti i niz poslužitelja.



Sirovine je bilo napretek, posao je cvjetao i širio se velikom brzinom, potražnja za proizvodima je rasla, pa se i sam, iznenađen neočekivanim uspjehom, osnivač Belišća upustio u gradnju tvornice za proizvodnju parketa, tanina i drvno-destilacijskih proizvoda i bačava, a kasnije i privatne pruge za potrebe tvornice. Radnici, uglavnom orijentirani na drvoprerađivačke poslove, u Belišće su stizali iz svih dijelova tadašnje države. Tu su, uz posao, osnivali i obitelj, gradili kuće i tako postajali - prvi Belišćani!

U spomen na vrijeme Gutmanna, iz kojeg mnoge belišćanske obitelji i danas imaju sačuvane fotografije i privatnu dokumentaciju, Belišćani su svojim novim generacijama u užem središtu mjesta uspjeli sačuvati i druge objekte povijesne industrijske arhitekture, posebice kuće, kao što one u Pekmez ulici i zgrade za stanovanje, poput Velike kuće, Bijele kuće – bivšeg kina, gdje su živjeli tadašnji radnici belišćanskih tvornica.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 770 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu