MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Raspodjela novca neće biti politička

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OSIJEK Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je bio u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku.

 

Bio je to njegov prvi u nizu takvih sastanaka i nije bez simbolike što je turneju po Hrvatskoj započeo na istoku, u Osječko-baranjskoj županiji. U predvorju Hrvatkog narodnog kazališta u Osijeku održao je sastanak s gradonačelnicima gradova s područja Osječko-baranjske županije kao i čelnim ljudima kulturnih ustanova s područja Grada i Županije.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je da hrvatska kultura nije samo u Zagrebu te da će ubuduće osnovni kriterij u raspodjeli sredstava biti kulturološki, a ne politički, odnosno da će isključivo rezultati rada kulturnih ustanova biti mjerilo i kriterij prema kojem će im se dodjeljivati sredstva. Što se tiče ovogodišnjeg proračuna, kojim je za kulturu predviđeno 923,9 milijuna kuna ili 418 tisuća kuna manje nego lani, rekao je kako su ona i dalje nedostatna, te će nastojati to promijeniti već u sljedećem proračunskom razdoblju.

Među sudionicima su bili i gradonačelnik Valpova Leon Žulj, zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, te ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub – Zvonko Barišić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vlasta Putar, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća –Silvija Kifer, ta Ana Pavlović Martinović, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti.

-Izuzetno sam zadovoljan boravkom i kontaktima koje smo ostvarili s ministrom, komentirao je susret gradonačelnik Valpova Leon Žulj.

-Mi smo ministru priredili opširno pisano izvješće o svim aktivnostima u oblasti kulture u proteklom razdoblju, s naglaskom na investicijske zahvate i manifestacije koje su stekle tradiciju. U izvješću smo naglasili i probleme vezane za imovinske odnose oko povrata imovine bivšim vlasnicima dvorca, ali i nominaciju nekih projekata za financiranje iz sredstava ministarstva – orgulje u kapelici dvorca i one u župnoj crkvi u Valpovu. Zatražili smo sastanak s ministrom, a i pozvali ga da posjeti Valpovo da se i osobo uvjeri u brojne aktivnosti. Mi smo i do sada ostvarivali vrlo dobru suradnju s prethodni m ministrima i sigurni smo da će to biti i ubuduće. Uvjereni smo da aktivnnosti ustanova, institucija i udruga koje smo poduzeli u proteklo vrijeme zaslužuju bolju valorizaciju od strane ministarstva i da će najavljen nov pristup u financiranju aktivnosti omogućiti stvaranje uvjeta za harmonizaciju rada svih čimbenika u kulturi, a osobito ljudi koji su uključeni u kulturne djelatnosti i čine čvrste temelje sustava.

Podržali smo nastojanja da se s više novca financira Hrvatsko narodno kazalište kako bi se omogučilo gostovanje tog anasambla u gradovima izvan Osijeka, te kandidaturu Osijeka za prijestolnicu kulture 2020. godine, komentirao je gradonačelnik garda Valpova Leon Žulj.

Tom prilikom, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković upoznala je ministra s aktualnim projektima i planovima Grada Belišća u području kulture, objavljwno jw web stranici grada Belišća nakon sastanka

Osvrnula se na projekt rekonstrukcije i obnove Palače „Gutmann“ te projekt Programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske „Industrijska baština Panonije“, a u sklopu kojeg je obnovljena zgrada Muzeja i dvije najstarije kuće u Belišću. Iako grad Belišće ima mladu povijest, ima dugu i bogatu kulturnu tradiciju, a cilj je Grada očuvati ju i održati, naglasila je zamjenica Vučković. Ravnateljica Silvija Kifer govorila je o značaju Amaterskog kazališta Belišće i novoosnovanom Centru za kulturu kao nositelja kulturnih zbivanja na području Grada Belišća.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 2008 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It