MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK: Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama u Osječkoj županiji

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Osječki Mono, PPK Valpovo i našički Nexe dobitnici su plakete Zlatna kuna za ostvarene rezultate poslovanja u 2019. godini najuspješnijoj maloj, srednjoj i velikoj tvrtki.

Plakete su im dodijeljene jučer na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-a Županijske komore Osijek. Ovom prilikom, jer je i 2019. godinu zaključila pozitivnim poslovnim rezultatom, belišćanskoj tvrtki DS Smith Croatia dodijeljena je plaketa Kristalna kuna kao najboljem velikom trgovačkom društvu u 2016., 2017. i 2018. godini u kojima je, za ostvarene rezultate poslovanja, bila dobitnik plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki.

Rezime rezultata

Zlatna kuna prestižno je priznanje, koje svakom gospodarskom subjektu s područja Osječko-baranjske županije dolazi kao najbolja potvrda uspješnog poslovanja u protekloj godini, do laureata se dolazi usporedbom 21 ekonomskog kriterija u kojemu se, uz ostalo, vrednuje ukupan prihod, izvoz, dobit, zapošljavanje te materijalna i nematerijalna imovina.

Ipak, ova je dodjela više nego i jedna prije bila u potpunoj sjeni ovogodišnjih događanja u gospodarstvu kreiranih pandemijom COVID-19.Tako je i domaćin Zoran Kovačević, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Osijek, podsjetio kako se "Kune" tradicionalno dodjeljuju u lipnju, ali ove godine je, zbog poznatih razloga, predaja završnih računa s kraja ožujka odgođena na kraj lipnja i dodjela se mogla održati tek sada. ​U uvodnoj riječi Kovačević je rezimirao rezultate ukupnog osječko-baranjskog gospodarstva u 2019. godini.

 

"Ono je u prošloj godini poslovalo pozitivno. Ostvaren je prihod veći od 28 milijardi kuna, ali za 500 milijuna kuna je manji u odnosu prema 2018. godini. No isti je iznos, 500 milijuna kuna viška prihoda nad rashodima. Izvozni rezultati su na razini 5,5 milijardi kuna, s tim što smo više izvozili nego uvozili, i to za dvije milijarde kuna. No, iako se činilo kako to nas ne pogađa, problemi u trgovinskom ratu između Kine i SAD-a, a potom i situacija vezana za Brexit, lokalni izvoznici u segmentu automobilske industrije, strojogradnje, pa i papirne industrije, bili su izravno pogođeni i došlo je do oscilacija. Izvoznici su poslovali pozitivno, ali je taj iznos manji na približno 500 milijuna kuna izvoznih aktivnosti", rezimirao je Kovačević. Osvrnuo se i na projekcije za ovu godinu.

"U ukupnosti neće to biti dobra godina. Godina koju nazivamo ‘godinom preživljavanja‘ sigurno ne može biti ta u kojoj vrednujemo razvojne rezultate. Naravno da i u takvoj situaciji imamo sustave koji su tradicionalno dovoljno jaki i izvozno orijentirani i oni će zabilježiti pozitivne poslovne rezultate. No sigurno da u nominaciji kao što smo imali u 2019. godini neće biti ni približno toliko tvrtki", najavljuje Kovačević. Na tu temu ponovno je upozorio na kretanje likvidnosti realnog sektora i opasnost aktiviranja spirale insolventnosti te na strah od gašenja tvrtki.

Ulazak u pozitivu

"Od ožujka do kolovoza vidljivo je da je bilo više ugašenih nego novootvorenih tvrtki, ali rujan i otvaranje tržišta doveli su da ponovno ulazimo u pozitivu, ali ona neće biti ni približno tolika kao što je bila prethodnih godina", zaključio je Kovačević.

Plaketu je u ime tvrtke Mono primio Denis Sušac, direktor tvrtke, a u ime valpovačkog koncerna Slaven Mijatov, član Uprave. Stjepan Ergović, predsjednik Uprave, sa zadovoljstvom je u ime našičkog Nexea d.d. primio "Kunu". On je ujedno zahvalio u ime nagrađenih. Naposljetku, Kovačević je Kristalnu kunu uručio Toniju Biliću, članu Uprave DS Smith Belišće. Svim dobitnicima čestitao je i Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije.
Dario Kuštro

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It