MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

DOGOVORENA SURADNJA: FERIT otvara istraživački laboratorij u Poletu Belišće

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Jedna od prvih informacija koja se našla na dnevnom redu prve radne sjednice novoizabranog Gradskog vijeća u Belišću odnosila se na skorašnji početak suradnje Grada Belišća s osječkim FERIT-om od koje "grad papira i sporta" u budućnosti mnogo očekuje.

Govoreći o novoj suradnji, gradonačelnik Dinko Burić istaknuo je kako ga ona iznimno raduje, jer osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija ima izniman ugled ne samo na našem Sveučilištu, nego i znatno šire. "Drago mi je da su prepoznali upravo Belišće kao industrijsku sredinu i poželjan grad za uspostavu suradnje i mjesto poticaja mladih ljudi, između ostaloga i kroz naš prvi Poduzetnički inkubator, pa i ovaj novi koji ćemo uskoro imati", rekao je gradonačelnik Burić.

Novi proizvodni poduzetnički inkubator

Nakon što je u Belišću veliku pozornost građana privuklo solarno električno vozilo - trenutačno jedino u Republici Hrvatskoj koje ima domet 600 kilometara isključivo na energiju Sunca, što je naveo i prof. dr. sc. Željko Hederić - valja podsjetiti da je u travnju ove godine Gradu odobren još jedan novi projekt od kojega se mnogo očekuje: “Novi Polet - gradnja proizvodnog poduzetničkog inkubatora”, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Unapređenje poduzetničke infrastrukture urbane aglomeracije Osijek. Ukupna vrijednost projekta gradnje novog proizvodnog poduzetničkog inkubatora je 6,3 milijuna kuna, od čega je EU potpora četiri milijuna kuna.

Prema međusobnom ugovoru, Grad Belišće daje na korištenje, bez naknade, prostor radionice 2 u Poduzetničkom inkubatoru Polet, a FERIT će ondje razvijati industrijski znanstveno-istraživački laboratorij za istraživanja na području električnih pogona vozila i propulzije vozila. Također, FERIT će u Poletu obavljati i znanstvena istraživanja iz područja električnih pogona, industrijske automatizacije prema implementaciji Industrije 4.0, koja uključuje i širi spektar aktivnosti poput komunikacije, programiranja, računarstva, robotike te automotiv inženjerstva, najavili su iz Grada.

U FERIT-ovu pozivu na suradnju navodi se, između ostaloga, da u prostoru unutar proizvodnog poduzetničkog inkubatora Polet 1 vide jedinstvenu priliku da znanstvena istraživanja približe industrijskoj praksi koja je prisutna u Belišću kroz brojne proizvodne tvrtke i ima značajnu tendenciju rasta. "Naši dosadašnji projekti s industrijom i područja električnih pogona plovila mogli bi pomoći razvoju tog tipa industrije. Položaj grada Belišća uz plovni dio rijeke Drave, blizina Republike Mađarske kao mogućeg EU partnera, blizina prometnog koridora, sve zajedno osigurava dobru podlogu za mogući razvoj OIE i Smart City transporta korištenjem naprednih tehnologija vozila", stajališta su u FERIT-u.

"Za sada ovo sve možda i izgleda futuristički, ali bez hrabrosti da se krene u ostvarenje vlastitih snova i vizija nema ni napretka. Tako je bilo u cijeloj ljudskoj povijesti, tako je i sada, i vjerojatno će biti i ubuduće", zaključio je prvi čovjek Belišća, zadovoljan novouspostavljenom suradnjom.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It