MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

DVORAC D.O.O. VALPOVO: Veliki projekti u tijeku i modernizacija cijelog sustava

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Prošlu su kalendarsku godinu u DVORAC d.o.o. za komunalne djelatnosti Valpovo, pored uobičajenih poslova na proizvodnji i distribuciji voda, pročišćavanju i odvodnji otpadnih voda obilježili i značajni poslovi na realizaciji nekoliko projekata financiranih iz EU fondova.

O tome s koliko uspjeha su provedeni tako opsežni poslovi razgovarali smo s direktoricom, Ivom Matić, dipl.ing.građ.

Gospođo Matić, kako ste zadovoljni s obavljenim poslovima u prošloj godini?

               Iva Matić, dipl.ing.građ.

-Prošla, 2023.godina bila nam je uspješna što se tiče novih projekata, tako da sam zadovoljna postignutim. Osim našeg velikog EU projekta „Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće“ koji je u tijeku i završen više od 60% radova, u rujnu 2023. g. smo potpisali ugovor na više od 8,6 milijuna eura za projekt naziva „Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uslužnog područja Dvorca d.o.o. za komunalne djelatnost Valpovo“. Sredstva će se osigurati iz programa NPOO (Nacionalnog programa oporavka i otpornosti) gdje su EU bespovratna sredstva 80%, tvrtka DVORAC d.o.o. sufinancira 10% i 10% Hrvatske vode. Radovi će se izvoditi na području grada Valpova, u dijelu ulice Hrastik, ulice Valpovačke toplice, dijelu ulice S. S. Kranjčevića i Osječke, te sanacija kolektora u Ladimirevcima. U općini Koška izvodit će se sustav odvodnje u naseljima Našička Breznica i Ordanja, te u Petrijevcima produžetak kolektora sustava odvodnje u Kolodvorskoj ulici. Natječajna dokumentacija je u završnoj fazi te će se kroz 15tak dana objaviti i javni natječaji za navedene radove.

U protekloj godini izradili smo Koncepcijsko rješenje vodoopskrbnog sustava Valpovo po pitanju gubitaka na mreži. To nam je izuzetno važno te smo detektirali mjesta gdje nam se pojavljuju najveći gubitci, tako da ćemo u ovoj godini pristupiti sanaciji tih mjesta.

 

Što je bilo najteže realizirati i što je na to utjecalo?

Što je bilo najteže?? Ne bih rekla najteže, jer svaki novi izazov, posao, ideja je teška, ali nije nerješiva. Ja uvijek kažem i držim se toga: Uvijek ima rješenja, samo su neka teža i duža!

Što se tiče radova na EU projektu „Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće“, radovi sustava odvodnje i vodoopskrbe planirani ovim projektom su završeni te su obavljeni tehnički pregledi i ishođene uporabne dozvole. Osim u općini Koška gdje su radovi na kolektorima završeni i spremni za tehničke preglede, ali su vezani za završetak probnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Koški. Naime, uređaj je završen prije nekoliko godina, ali zbog neizgrađenosti mreže, u tom trenutku, nije bilo moguće započeti probni rad, sad su se stekli uvjeti za puštanje uređaja u probni rad te smo u fazi prikupljanja dokumentacije i potrebnih ispitivanja za tehnički pregled. Napomenula bih ovom prilikom kako je neophodno priključenje korisnika na sustav odvodnje na području Koške i Nize za ispunjenje uvjeta puštanja uređaja u rad, te ovim putem još jednom pozivam korisnike da se što prije priključe na isti. Priključak na sustav odvodnje je za sve korisnike besplatan, jedini uvjet je da moraju biti priključeni na sustav vodoopskrbe.

Aktivni radovi su na tri velika gradilišta. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima, te uređaj za proizvodnju pitke vode u Belišću.

  

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću

 

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Petrijevcima

  

Uređaj za proizvodnju pitke vode u Belišću

 

Na svim lokacijama ima kašnjenja radova zbog raznih poteškoća koje su zatekle i izvođače, ali i nas kao naručitelja. Na početku je bilo dosta problema kod provedbe natječaja, pa onda kod projektiranja. Ali eto na kraju kad smo svu dokumentaciju završili i ishodili potrebne dozvole za početak građenja, izvođač se susreo sa problemima prilikom izvođenja. Kako je nedostatak radnika problem u cijeloj našoj državi, tako ni ovdje nije drugačije. Teško je naći građevinske radnike. Kod uređaja za proizvodnju pitke vode izvođači su imali problema i zastoja u radovima zbog visokog vodostaja ljetos, a i sad još nisu u mogućnosti raditi kako je bilo planirano. U Petrijevcima se radovi izvode planiranom dinamikom i tu nema većih problema. Uglavnom, svakim danom se vidi napredak i nadam se da će se svi radovi uspješno završiti do kraja 2025.g.

Ono što bih posebno naglasila, a do sada nismo razgovarali, jer uvijek se najviše priča o radovima, je nabava opreme koja je isto dio ovog projekta. Vozila dijelimo s tvrtkom Hidrobel d.o.o. iz Belišća jer oni su nam partneri na ovom projektu.

Prošle godine isporučeno nam je mjerno vozilo s opremom za analizu gubitaka u vodoopskrbnim mrežama, uređaj za lociranje curenja i trase kućnih priključaka, zapisivači za snimanje tlaka u mreži, uspostavljen je NUS (nadzorno upravljački sustav) gdje su nam povezane sve crpne stanice, vodotornjevi sa centralom na Jarčevcu gdje nam je 24-satno dežurstvo, a sve je to u sustavu SCADA računalnom programu koji sve to povezuje i prati.

Puno je prošle godine uloženo u digitalizaciju i modernizaciju cijelog našeg sustava.

Početkom ožujka ove godine isporučit će nam se vozilo s CCTV kamerom. Ovo nam jako puno znači jer ćemo biti u mogućnosti sami snimati cjevovode. Obučit ćemo naše djelatnike te tako smanjiti velike troškove koje smo do sada odrađivali s vanjskim suradnicima.

Isto tako u mjesecu lipnju ove godine isporučit će nam se vozilo za čišćenje i održavanje kanalizacijskog sustava, više poznato kao WOMA. Ovo vozilo nam je neophodno i jedva čekam da stigne jer isto tako velike troškove nam čine vanjski suradnici, a moramo tako za sada.

Vozilo s opremom za lociranje gubitaka vode

 

Na području cijelog našeg sustava uspostavlja se GIS, to je geoinformacijski sustav. Snima se svaki krak i svako okno, svaka crpna stanica. Sada je u tijeku unos podataka i uspostavljanje mrežne veze s našim operaterima, tako da bi ubrzo i to trebalo profunkcionirati.

Za sve te novosti obučavamo naše djelatnike kako bismo mogli sami pratiti i raditi sa svime u što smo uložili.

 

Koliko djelatnika trenutno zapošljavate? Mogu li oni sve to pratiti?

Trenutno je zaposleno 35 djelatnika. Spoj mladosti i iskustva rekla bih. Imamo mladu ekipu kojom sam izuzetno zadovoljna i koji žele učiti i raditi. Posebno mislim na Sektor za provedbu EU projekata i Tehnički i razvojni sektor koji se bavi održavanjem mreže i vodocrpilišta, te zajedno provode sve investicije. U tehničkom sektoru smo malo oslabljeni po pitanju

vodoinstalatera, tako da smo prošle godine zaposlili dva djelatnika i osposobljavamo ih za potrebe vodoinstalatera i strojara koji će nam u budućnosti trebati s obzirom na svu opremu koju nabavljamo. Svi na svoj poseban način pridonose poboljšanju i u svakom sektoru imamo osobe koje žele napredovati, tako da dosta ulažemo u učenje novoga kako bismo pratili najnovije  trendove po pitanju struke.

 

U proteklim godinama bili ste suočeni s negativnim rezultatima u poslovanju. Kako će završiti 2023. godina?

Nažalost i 2023. godina završit će negativnim rezultatom. Kojim, još ne znam dok ne podvučemo crtu. Ono što najviše, rekla bih isključivo, utječe na negativan rezultat je samo održavanje sustava, veliki troškovi energenata, gubitci vode zbog kvarova, dugovanja korisnika.

Od ove godine smatram da ćemo smanjiti gubitke, održavanje ne vjerujem jer iako smo nabavili i modernizirali se u velikom dijelu našeg poslovanja, trebamo se pripremiti na održavanje dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Koški i Petrijevcima. Naše područje je veliko, a nema puno korisnika te vam se događa to da npr. u nekom naselju imate 1-2 kilometra vodovodne mreže, a korisnika 5-10. Moramo održavati mrežu kao da ih ima 100, ako me razumijete.

Cijena vode je korisnicima previsoka, a mi ne možemo pokriti svoje troškove. Izgledno je kako ćemo ove godine biti primorani podići cijenu vode. U cilju nam je isporuka što kvalitetnije  usluge i korisnici su nam uvijek na prvom mjestu.

 

Koji su problemi utjecali na poslovanje u prošloj godini? Što ćete poduzeti da ih smanjite na najmanju moguću mjeru?

Kako sam prethodno spomenula, u protekloj godini smo jako puno troškova imali na čišćenju, servisiranju kolektora i crpnih stanica koje je bilo neophodno pokrenuti kako bismo svu ovu novu opremu i digitalizaciju prilagodili. Nadam se da će ova 2024. godina po tom pitanju biti uspješnija.

Jedan od velikih problema u poslovanju su višegodišnja dugovanja naših korisnika. I pravnih i fizičkih. U ovom trenutku bilježimo dugovanja fizičkih osoba više od 140.000,00 eura i 70.000,00 eura na pravne osobe. Suočavamo se svakodnevno s opomenama i ovrhama, koje  nam nikada ne dospiju na naplatu jer ne dočekamo red. Pokušavamo na sve načine naplatiti dugovanja, dogovorima, otplatom na rate. Jedan dio uspijemo, ali veliki dio ne.

Evo sad smo dijelili opomene po svim naseljima i od 01.02.2024. godine moramo krenuti s isključivanjem isporuke vode, poštujući sve zakonske odredbe, jer ne možemo više ovako funkcionirati. Zato pozivam sve koji ovih dana dobiju opomenu da plate dugovanja ili se jave u našu tvrtku kako bi našli rješenje.

 

Što nam možete reći o kvaliteti vode s Jarčevca?

Iako smo svakodnevno suočeni s upitima, pa i optužbama kako voda koju isporučujemo s Jarčevca nije ispravna, ima boju, miris i nije za piće, moram ovom priliko pojasniti još jednom kako je voda s Jarčevca ispravna za piće. Ne bi si dozvolili niti bi bilo moguće isporučivati vodu koja ne zadovoljava sve zakonske propise. Voda s Jarčevca je tvrđa, ima kamenca, ali sve u dozvoljenim okvirima. Voda isporučena sa zahvata rijeke Drave je drugačija, nije tako tvrda i puna kamenca, tako da se te vode ne može uspoređivati. I jedna i druga su zdravstveno ispravne samo drugačije. Ne vidim razlog optužbi pojedinaca na neispravnost vode s Jarčevca. Ispitivanja se provode svakodnevno i sukladno monitoringu HZZJZ-a, sve analize su objavljene na našim stranicama. Ako je neka analiza ocjenjena kao nesukladna, odnosno nije sukladna po MDK vrijednostima to je uvijek sirova voda iz zdenca PRIJE prerade. Ako se dogodi da uzorak na mreži nije sukladan nakon prerade, odmah po dojavi HZZJZ-a se pristupa otklanjanju nesukladnosti uz obaveznu informaciju treba li obavijestiti javnost o eventualnoj neispravnosti.

Kod utvrđenog broja bakterija iznad MDK vrijednosti propisane Pravilnikom, pod uvjetom da

su svi ostali pokazatelji utjecaja fekalnog onečišćenja u skladu s Pravilnikom, nisu potrebne nikakve mjere prema potrošačima u smislu prokuhavanja vode ili restrikcija korištenja vode.

Broj bakterija, sam za sebe, ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje sve dok je ulazna voda prihvatljive mikrobiološke kvalitete. Dakle, ukoliko se i pojavi takvo što mi odmah djelujemo i radimo popravne radnje uz suglasnost HZZJZ-a.

Tako da naši korisnici mogu biti sigurni po pitanju ispravnosti vode, jer ukoliko bi voda bila neispravna,  vjerujete da bih ja sama zbog sebe odmah djelovala i zaustavila isporuku.

 

Što Vas očekuje u 2024. godini?

U ovoj godini čeka nas provedba projekata iz NPOO, završetak EU projekta Valpovo – Belišće, a imamo u planu i neke nove investicije.

Ishodili smo građevinsku dozvolu za sustav odvodnje u Nardu. Kroz tjedan dva očekujem i građevinsku dozvolu za Ivanovce, Harkanovce i Zelčin te Marjančace. Po dobivanju dozvola prijavit ćemo projekat za sufinanciranje EU fondovima.

Ove godine ćemo raditi na sanaciji i rekonstrukciji vodocrpilišta Jarčevac. Sanacija bi se isključivo odnosila na zamjenu opreme i modernizaciju cijelog pogona, povećanje kapaciteta kako bismo cijelo naše područje isporuke „pokrili“ s Jarčevcem.  Ali za to moramo prvo angažirati stručnjake, tehnologe s kojima smo već pokrenuli dogovore.

Naglašavam kako za sve nove investicije po pitanju modernizacije i poboljšanja našeg područja isporuke uvijek imamo podršku naših suvlasnika Grada Valpova, Općina Petrijevci, Bizovac i Koška i ovim im se putem zahvaljujem.

Čekaju nas novi izazovi, ali veselim se tome!

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It