MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovački poduzetnici poslovali s gubitkom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Poduzetnici s područja Grada Valpova proteklu će godinu zasigurno pamtiti kao jednu od najtežih u svom poslovanju u protekla dva desetljeća.

Naime, u toj su godini ostvarili netogubitak od 8,7 milijuna kuna za razliku od prethodne, 2013. godine kada su ostvarili 7,7 milijuna netodobiti, informacije su koje su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpova prezentirane gradskim vijećnicima.

Kako je rečeno, netogubitak od 8,7 milijuna kuna lani rezultat je rada 845 zaposlenih kod 119 poduzetnika grada Valpova koji su ostvarili ukupan prihod od 383,1 milijun kuna, ukupne rashode od 389,5 milijuna kuna, dobit prije poreza od 10,7 milijuna kuna, gubitak prije poreza od 17 milijuna kuna, plaćenog poreza na dobit od 2,4 milijuna kuna te dobiti kod 79 poduzetnika od 8,3 milijuna kuna i gubitka kod 40 poduzetnika od 17 milijuna kuna.

U odnosu na 2013. godinu, nastavljen je i pad broja zaposlenih za 2,1 posto, pad ukupnih prihoda za 6,3 posto, pad ukupnih rashoda za 2,5 posto, manje ostvarena dobit razdoblja za 21,5 posto te povećan gubitak razdoblja za 498,4 posto, što je rezultiralo ostvarenim netogubitkom od 8,7 milijuna kuna.

Ostvarenim gubitkom u prošloj godini poduzetnici Grada Valpova pridonijeli su i smanjenju netodobiti kod poduzetnika Osječko-baranjske županije te smanjenju netodobiti kod poduzetnika Hrvatske, koji su u prošloj godini povećali netodobit za 139,5 posto u odnosu na 2013., dok su i poduzetnici Osječko-baranjske županije ostvarili netodobit od 71,5 milijuna za razliku od prethodne godine kada su poslovali s netogubitkom.

Prema podacima Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Valpova, ukupni prihodi od 383,1 milijun kuna u prošloj godini, u odnosu na godinu prije, smanjeni su za 6,3 posto, odnosno 25,7 milijuna kuna. Zabilježen je i pad sve tri vrste prihoda: poslovnih prihoda za 5,6 posto, financijskih za 1 posto te izvanrednih prihoda za 39 posto. Dominantni su i dalje ostali poslovni prihodi od prodaje sa 97,6 posto, od čega se 89,7 posto realizira u zemlji, dok ohrabruje podatak da su u prošloj godini prihodi od prodaje u inozemstvu porasli za 79,4 posto u odnosu na godinu prije.

Struka upozorava da veći pad prihoda od pada rashoda u prošloj godini prije svega upozorava na neefikasnost poslovanja poduzetnika grada Valpova mjerenoj pokazateljem ekonomičnosti. Naime, dok je na 100 kuna ukupnih rashoda u 2013. godini ostvareno 102 kune ukupnih prihoda, u 2014. godini je na 100 kuna ukupnih rashoda ostvareno 98 kuna ukupnih prihoda.

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It