MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 


     

Počela prerada mulja u energiju i minerale

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Gotovo dvogodišnji intenzivan rad finaliziran je – u Belišću je rad počelo prvo u svijetu postrojenje za konačnu preradu komunalnih, industrijskih i životinjskih muljeva s termolizom bez kisika i bez štetnih utjecaja na okoliš, uz proizvodnju korisnih minerala, potvrdio nam je izumitelj ovog postrojenja rodom iz Tiborjanaca, fizičar i suvlasnik tvrtke Stagan iz Njemačke, dr. Marijan Stanković.

Uložio 800.000 eura

Postrojenje, na koje je iznimno ponosan, izrađeno je u tvrtki Pavošević M&M vlasnika Ivice Pavoševića i vrijedno je oko 800.000 eura, koje je u njega investirao izumitelj osobno. A što je još važnije, tržište je već prepoznalo ovaj dragocjeni ekološki projekt koji je već dobio svog prvog kupca iz Njemačke. Kako još uvijek traju Dani otvorenih vrata u tvrtki Pavošević M&M, zainteresirani kupci iz svih dijelova svijeta ne prestaju pristizati i iskazivati zanimanje za nabavu ovog revolucionarnog postrojenja, koje se može prilagoditi željama i potrebama svakog pojedinog kupca.Izumitelj Stanković nam, pokazujući svoj proizvod budućnosti kako ga već mnogi nazivaju, pojašnjava da je riječ o vrsti agregata za proizvodnju električne i toplinske energije od spaljivanja ostataka otpada i mulja te drugog otpada koji se dosad nije mogao prerađivati, nego se morao transportirati i zbrinjavati u drugim država EU-a, što je za mnoge tvrtke bio golem trošak. Ovim izumom sav će taj otpad koji se inače ne može reciklirati, uključujući i mulj koji preostane nakon filtracije vode u pročistačima vode, sada koristiti za dobivanje novih vrsta energije i vrijednih minerala bez ikakvih štetnih utjecaja na okoliš. Za svako takvo postrojenje, 73-godišnji fizičar Stanković jamči da će se kupcu isplatiti u roku od tri godine, a kaže da je ovo prvo proizvedeno čak i bolje nego što je prvobitno očekivao.

Bore se za EU uredbu

- Ako uspijemo u svojoj nakani i izborimo se da EU donese uredbu prema kojoj bi svaka jedinica lokalne samouprave u cilju smanjivanja količina otpada morala imati ovakvo jedno postrojenje, načinili bismo veliki iskorak u zaštiti i očuvanju svoga životnog prostora. Ovakvo ekološko postrojenje kakvo je upravo napravljeno u Belišću predviđeno je za naselje veličine 30.000 stanovnika, a ugradnjom dodatnih reaktora prema tzv. lego sistemu može se prilagođavati veličini i svakog drugog naselja ovisno o potrebama, čak do milijun stanovnika. Prvo postrojenje od deset reaktora zauzima prostor od deset četvornih metara, a za svakog naručitelja radit će se prema željama i potrebama. Jamčimo da će se svakom od njih isplatiti već u roku od tri godine - pojašnjava izumitelj Marijan Stanković, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u zemljama EU-a. Povratkom u Hrvatsku želio je jedan od svojih naboljih izuma pokloniti zemlji u kojoj je rođen i odrastao. S tom je željom prije dvije godine stigao u tvrtku Pavošević M&M u Belišće, gdje je s 47-godišnjim vlasnikom Ivicom Pavoševićem postigao dogovor da se upravo u njegovoj tvrtki napravi testni projekt njegova izuma, na kojem je četrdesetak djelatnika radilo šest tjedana.Uz dobivanje svih potrebnih dozvola za ovaj prvi na svijetu proizvod čija serijska proizvodnja tek treba ozbiljno započeti, Belišće će na svjetskoj poduzetničkoj i izumiteljskoj karti zasigurno dobiti posebno mjesto.

Dnevno može preraditi 2,5 tona mulja

Postrojenje kakvo se trenutačno može na djelu pogledati u Belišću, odnosno baterija od deset reaktora koja zauzima prostor od desetak četvornih metara, na dan može preraditi 2,5 tona mulja i pritom proizvesti 114 kW električne i 180 kW toplinske energije, koju se može pustiti u sustav ili ih za vlastite potrebe koristiti industrijska postrojenja, tvrtke za odvodnju, deponiji otpada.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu