MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Braniteljska zadruga "Fajferica": Nagrađena upornost

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Krajem prošle godine, Braniteljska socijalno-radna zadruga „Fajferica“ iz Valpova ostvarila je poticajna sredstva Ministarstva hrvatskih branitelja i tako položila težak ispit ustrajnosti.

-Za pokretanje zadruge dobili smo 150.000 kuna poticaja, sada ih ulažemo u skladu s poslovnim planom i tijekom ove godine očekujemo ostvarenje svega što smo naumili, priča nam Milan Belcar, idejni začetnik ove socijalno-radne zadruge i njezin upravitelj.

-Zadrugu sam osnovao zajedno s još jedanaest kolega branitelja u studenom 2017. godine i očekivali smo mnogo lakši i brži put do početka rada. Prvi su nam mjeseci prošli u prikupljanju dokumentacije i registraciji zadruge. Kad smo završili taj mukotrpan postupak, mogli smo kandidirati za poticajna sredstva Ministarstva. Zahvalni smo za punu operativnu pomoć gradonačelniku Valpova Matku Šutalu, njegovoj zamjenici Ani Brajnović i njihovim suradnicima. Naime, mi smo imali jasnu ideju što bismo htjeli, ali za njeno provođenje potrebna je stručna pomoć. Definirali smo poslovni plan uz veliku pomoć Vanje Miličevića iz Valpovačkog poduzetničko centra, a na njihovu suradnju računamo i u nastavku provođenja našeg projekta.

Jedna od ideja, koja će, sasvim sigurno, doživjeti i provedbu, jest pokretanje stočnog sajma.

-Tradicija sajmovanja u Slavoniji i Baranji napuštena je, tako da u bližoj i daljoj okolici ne postoji stočni sajam, a primjeri poput Benkovačkog sajma pokazuje da se to itekako može isplatiti, a mi ćemo biti pokretači tog projekta i očekujemo uključivanje i drugih zainteresiranih pojedinaca i tvrtki te jedinica lokalne samouprave, najavljuje Belcar.

Dugo smo čekali na rezultate natječaja i eto, pod kraj godine, dočekali pozitivno rješenje.

Sada smo, novcem iz poticaja, započeli s uzgojem jedanaest crnih svinja, fajferica, na oko dva hektara zemljišta, koje ima u zakupu jedna od naših zadrugarki, ali za potpunu realizaciju projekta potrebno nam je više zemlje. Očekujemo da će uskoro biti raspisan natječaj za davanje u zakup zemljišta na kojem bismo izgradili odgovarajuće objekte za uzgoj svinja s pratećim skladišnim prostorom, a od poticajnih smo novaca kupili traktor s prikolicom, građu za objekt, solarne panele s pretvaračem za proizvodnju električne energije, malčer, hidropak, tanjuraču…

Nadamo se da će natječaj dobro proći za nas i da ćemo doći u zakup pašnjaka te, kada to uvjeti budu dopustili, započnemo i konkretne poslove na izgradnji farme, nestrpljiv je Belcar.

Naravno ovo su prvi, mukotrpni koraci. Ali smo zadovoljni što smo u prilici razvijati naš projekt. Zadruga je registrirana za mnoge djelatnosti, a krenuli smo sa stočarstvom jer u toj djelatnosti imamo dragocjena iskustva. Započeli smo uzgoj fajferica i već bismo uskoro trebali započeti s preradom, ali i proširenjem proizvodnje. Naime, na zemljištu koje planiramo zakupiti,  postupno ćemo stvarati uvjete i za uzgoj gusaka i pataka, a budući da među osnivačima zadruge imamo specijaliste za različite djelatnosti, sudjelovanjem u natječajima za financiranje projekata kroz sustav europskih fondova postupno ćemo stvarati uvjete i za razvoj drugih aktivnosti i tako stvarati preduvjete za svestranije uključivanje naših obitelji u djelovanje zadruge, jasan je Belcar.

Vjerujem da će naš primjer slijediti i drugi branitelji i pokazati da je moguć i drugačiji scenarij od neodlučnosti, beznađa i očaja.

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu