MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 


     

SPECTRE: Virtualnim naočalama vode vas u šetnju Kopačkim ritom

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Na lokaciji u samom središtu Valpova rad danas počinje Spectre – startup tvrtka koja se, između ostalog, bavi razvojem mobilnih aplikacija, ali glavni naglasak stavlja na razvoj aplikacija s komponentama vritualne i proširene stvarnosti.

Njezin vlasnik, 33-godišnji Valpovčanin Ivan Rajković, koji je zajedno sa svojom ekipom još 2016. godine budućnost odlučio dovesti u Valpovo i srce Slavonije, hrabri je mladi čovjek koji je u ovom području vidio razvojne mogućnosti bez granica i u priču je uključio grafičke dizajnere, programere, snimatelje, audioinženjere, 3D modelare, videoanimatore. Svi oni dio su za ovu zemlju jedne potpuno nove priče i tehnologija kojima se trenutačno ne bavi nitko u Hrvatskoj, a koja je i u Europskoj uniji tek u začecima. Nazvali su je simbolično "Hrvatska za sve – Croatia for Everyone" i već je privukla pozornost i domaće i inozemne javnosti iako je riječ o projektu koji bi u cijelosti trebao biti završen tek u ožujku ove godine. Za svoju su ideju osvojili i zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu.

- Ideja za projekt "Hrvatska za sve - Croatia for Everyone" rodila se 2016. godine, kada je i prijavljena na EU fond Konkurentnost i kohezija – Inovacije MSP-a, a već sljedeće godine odobrena su nam sredstva u iznosu od 1.032.851,88 kuna te je projekt krenuo u provedbu - priča specijalist za računalne mreže Rajković.

- Ono što ovaj projekt čini inovativnim jest korištenje tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, a obuhvaća izradu aplikacije za iOS i Android operativne sustave odnosno pametne telefone i uređaj – specijalne naočale za prikaz virtualne stvarnosti. Svu ovu tehnologiju usmjerili smo u unaprjeđenje turizma kao jedne od naših najvažnijih grana sa željom da turiste odmaknemo od tradicionalnih slika, brošura ili klasičnih promotivnih videospotova o nekoj lokaciji, već da im o tome damo jedno posve novo iskustvo kakvo nisu dotada doživjeli i zbog čega će još više poželjeti posjetiti određenu turističku destinaciju - priča Ivan Rajković.

Zajedno sa svojom ekipom prvu takvu priču odlučio je ispričati o Kopačkom ritu tehnologijom virtualne stvarnosti kroz specijalne naočale kojima se iz dnevne sobe može boraviti u dojmljivoj prirodi, ploviti jezerom Sakadaš, gledati Kopački rit iz perspektive orla ili pak "iz prvog lica" u 360 stupnjeva zaviriti u svaki kutak ove prirodne ljepote iz zraka i s kopna, statično ili u pokretu. Rajković očekuje da će u budućnosti biti novih, sličnih projekta za promociju hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Ivan kaže i da se u aplikaciji koja je namijenjena pametnim telefonima koristi tehnologija proširene stvarnosti (AR - augmented reality), koja omogućuje da se virtualni svijet na poseban način stopi s onim stvarnim.

- Zamislite da svaki kip ili slika na koje naiđete ožive i ispričaju vam svoju priču, a s tehnologijom proširene stvarnosti i to će biti moguće - najavljuje uzbudljive mogućnosti Rajković. 

 

Planira 3D hologram ljudskoga tijela

“Posebnost svih aplikacija pristup je osobama s poteškoćama s vidom i sluhom za olakšano razgledavanje, kao i osobama s tjelesnim invaliditetom, kojima ovakva VR tehnologija omogućuje istraživanje lokacije, a da nisu fizički tamo”, naglašava Rajković. Projekt ima veliku potporu Županije i župana Ivana Anušića te Ministarstva turizma i HTZ-a, a i Rajković je u njega uložio znatna kreditna sredstva.

Kako područje primjene ovakve tehnologije nema granica, Ivan najavljuje da s partnerskom tvrtkom H&D info i Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek već planira osmisliti 3D hologram ljudskoga tijela uz pomoć kojeg će studenti lakše učiti anatomiju. “Definitivno bi bilo lakše otisnuti se u svijet, Europu ili na neki drugi kontinent i tu jednostavnije realizirati jednu takvu ideju. No držim da mi je istinski izazov sve to postići i napraviti ovdje, u svojoj sredini, gradu i Slavoniji odakle sam potekao, i svijetu ponuditi budućnost koju smo kreirali upravo tu - u Valpovu!”, poručuje mladi vizionar.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu