MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Poduzetnički inkubator postaje motor malog poduzetništva

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Na, u prošlog četvrtka održanoj sjednici Gradskog vijeća, usvojen je Pravilnik o korištenju usluga i poslovno-proizvodnih prostora Poduzetničkog inkubatora Grada Valpova.

Poduzetnički je inkubator rezultat projekta pod nazivom BIZ NET – umrežavanjem do razvoja poduzetništva u Valpovštini i Miholjštini i jedan je od važnijih projekata za razvoj mikro i malog poduzetništva na području Grada Valpova.

Projekt, čija je vrijednost 11,783 milijuna kuna,  financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 99%prihvatljivih troškova, a 1,828 milijuna su sredstva Grada Valpova, završen je krajem studenoga i kao novostvorena vrijednost je potpuno izgrađen i opremljen objekt Poduzetničkog inkubatora površine 799 m2 smješten u Zoni malog gospodarstva I u Valpovu.

Tlocrt prizemlja

U prizemlju Inkubatora smješteni su edukacijsko proizvodni centri za preradu voća i povrća, za pčelarstvo, za tehnologije, zajednički prostori i kotlovnica, a na katu su poslovni prostori za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, Co-worknig prostor – konferencijska dvorana. Svi su poslovno-proizvodni prostori u potpunosti opremljeni potrebnom opremom te su spremni za stavljanje u funkciju.

Tlocrt kata

Poduzetnički inkubator Grada Valpova mjesto je pružanja usluga i zajedničkog radnog prostora stanarima, stvaranje mreže kontakata i znanja, mjesto obrazovanja, razmjene znanja i susreta, izložbeni prostor i inkubator kreativnih ideja, a osnovan je radi razvoja i potpore poduzetništvu i gospodarstvu posebice startup poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja.

Osnovni cilj Inkubatora je, pored ponude poslovno-proizvodnih prostora i zajedničkih usluga, istraživanja tržišta i pomoći pri razvoju proizvoda, ponuditi i različite vrste edukacija za poduzetništvo, gospodarstvenike, poljoprivredne proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pružanje pomoći postojećim poduzetnicima, uvođenje novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda te korištenje poslovno-proizvodnih prostora pod povoljnim uvjetima u svrhu jačanja poduzetništva i gospodarstva.

Kako bi se ostvarili svi gore navedeni ciljevi te Poduzetnički inkubator u postupnosti stavio u funkciju i na raspolaganje prihvatljivim korisnicima potrebno je bilo donijeti dokument, odnosno opći akt kojim će se urediti uvjeti i način korištenja usluga i poslovno-proizvodnih prostora u inkubatoru, a poglavito kategorije korisnika, pravo na korištenje Inkubatora, visina i način plaćanja naknade za korištenje prostora inkubatora, trajanje zakupa, olakšice za korisnike inkubatora, postupak dodjele poslovno-proizvodnih prostora Inkubatora te ostale druge odredbe.

Temeljem navedenog Pravilnika sve poslove u svezi s davanjem na korištenje poslovno-proizvodnih prostora u Inkubatoru, obavljat će Valpovački poduzetnički centar d.o.o., kao trgovačko društvo u 100 % vlasništvu Grada Valpova, međusobna prava i obveza, Grad Valpovo i Valpovački poduzetnički centar d.o.o. uredit će ugovorom sukladno odredbama važećeg Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

Pravilnikom su određeni prihvatljivi korisnici ovisno o vrsti i namjeni poslovno-proizvodnih prostora te opremi i strojevima koji se u njima nalaze.

Visina i način plaćanja naknade za korištenje poslovno-proizvodnih prostora Inkubatora utvrđena je na temelju Procjembenog elaborata tržišne vrijednosti zakupa poslovnih i proizvodnih prostora, kojeg je izradila Gordana Kaluđer, mag.ing.građ., kao ovlašteni građevinski vještak.

Kako bi navedeni Elaborat bio prihvatljiv i relevantan za izračun, Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Valpova zatražio je od strane Procjeniteljskog povjerenstva za procjenu vrijednosti nekretnina na području Osječko-baranjske županije mišljenje o usklađenosti istog sa važećim Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina.

Što se tiče naknade za korištenje strojeva i opreme u Poduzetničkom inkubatoru, koja obuhvaća trošak amortizacije, energenata i djelatnika, ona je utvrđena na temelju Procjembenog elaborata zakupnine za korištenje strojeva i opreme u Poduzetničkom inkubatoru Grada Valpova, kojeg je izradila ovlaštena tvrtka pod nazivom NOVA-LUX d.o.o. iz Osijeka.

Pravilnikom su propisane i olakšice za korisnike Inkubatora i to isključivo za one korisnike koji imaju sjedište, odnosno prebivalište na području grada Valpova, što u konačnici ne isključuje da i zainteresirani korisnici s područja drugih jedinica lokalne samouprave ne mogu ostvariti pravo korištenja usluga i najma poslovno-proizvodnih prostora Poduzetničkog inkubatora.

Poslovno-proizvodni prostori Inkubatora daju se u zakup putem javnog natječaja prikupljanjem pisanih ponuda.

Javni natječaj objavljuje odgovorna osoba Valpovačkog poduzetničkog centra d.o.o. i to na službenim stranicama Grada Valpova i Provoditelja programa te na oglasnoj ploči Grada Valpova, radi praćenja i kontrole upravljanja i korištenja usluga i najma poslovno-proizvodnih prostora Poduzetničkog inkubatora, Valpovački poduzetnički centar d.o.o. je obvezan svake godine najkasnije do 31. ožujka podnijeti pisano izvješće Gradskom vijeću Grada Valpova o provedbi ovog Pravilnika.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It