MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Svi projekti su i dalje u proračunu…

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Dejan Pisačić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova u ime Kluba vijećnika HDZ-a, HSU-a, te NL Joze Piškorjanca i NL Stanislava Miloševića uputio je danas priopćenje vezano za jučer održanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Valpova, koje prenosimo u cijelosti.

MATEMATIKA, A NE OPET POPULIZAM I LAŽI 

 

Drage sugrađanke i sugrađani, mještani prigradskih naselja,

 

nakon 36. sjednice Gradskog vijeća ovim putem Vam se obraćamo kako bi Vam javno  obznanili podatke koji su rezultat analize dostavljenih materijala iz ureda gradonačelnika i  rezultat naših odluka na jučerašnjoj sjednici.

Smatramo da je uistinu krajnje vrijeme da gradonačelnik stane na loptu i  razmisli prije nego  plasira novi niz neistina i laži kojima obasipa javnost proteklih mjeseci, a smatramo da je još važnije za Grad Valpovo i ključno za upravljanje gradom da gradonačelnik preuzme odgovornost kako za svoje uspjehe tako i za svoje ne uspjehe odnosno nepoznavanje materije o kojoj priča.

Za početak da gradonačelniku objasnimo par pojmova koje upotrebljava, a očito tragično ne razumije:

Vlastita sredstva: prihodi od poreza, namjenski i nenamjenski prihodi ostvareni kroz obavljanje gospodarske djelatnosti sukladno posebnim propisima.

Kreditna sredstva: novac poslovne banke ili HBOR-a kojim se Grad zadužuje te ih vraća u određenom periodu uz ugovorenu kamatnu stopu

EU sredstva: novac dobiven prijavom na natječaj i odobrenjem o (su)financiranju projekta.

Podsjetimo, do sada je gradonačelniku u mandatu izglasano 37.833.290,71 kuna kreditnih zaduženja za sve potrebe i projekte, odnosno podržano je SVE što je poželio.

Također do sada smo podržali i 3 prijedloga proračuna te 11 rebalansa proračuna koji su bili nužni da se pripreme, ugovore i provedu svi projekti Grada Valpova. Ovo su činjenice koje se mogu dokazati i možete ih lako provjeriti pa Vas pitamo kako je uopće moguće da HDZ s koalicijskim partnerima blokira te iste projekte s kojima se gradonačelnik hvali da su ugovoreni, da se provode ili da su provedeni?

Odgovor znate sami! Nikako! U protivnom ne bi bili ugovoreni, niti se provodili a sigurno ne bi bili završeni!

Iznosimo Vam  izgovorene neistine, laži i manipulacije aktualnog gradonačelnika, te dokaze o istima pred zadnju sjednicu Gradskog vijeća – CITIRAMO:

LAŽ:

„…projekti su velikim dijelom  financirani sredstvima EU, dok manji dio mora pokriti Grad iz vlastitog proračuna.“

 

ČINJENICE i ISTINA: Ukupna vrijednost projekata (5) koji su predmetom dugoročnog zaduživanja  iznose ukupno 35.561.782,47 kn.

Iznos za dugoročne kredite odnosno financiranje 5 spornih projekata  iznosi 31.699.397,21 kn odnosno čini nevjerojatnih 89,1 % vrijednosti svih projekata. Pitamo Vas kojom se matematikom i logikom  koristi gradonačelnik kada je 89,1% MANJI dio koji grad mora pokriti iz vlastitog proračuna? No tu nestaje demagogija i laž, a ni očito nepoznavanje materije. Također nam nije jasno da gradonačelnik nakon cjeloživotnog iskustva i sada već političkog iskustva ne razumije da novac iz KREDITA ne može nazivati vlastita sredstva! Što  dovodi  do  toga da vlastitih sredstava NEMA! Znači Grad Valpovo je doveden do toga da nema niti kune kako bi financirao svoj udio u projektima već će se sve plaćati i godinama vraćati s kamatama.

Pored mogućnosti da se iskoriste predujmovi po projektima kao i to da ukupni iznosi sufinanciranja po navedenim projektima iznose 14.760.424,92 kn ili 41,5%,  gradonačelnik za 90% vrijednosti projekata diže kredite + traži kratkoročni od 3.000.000,00 kn u iste svrhe.

Izgradnju ceste starovalpovački put i projekt parkirališta kod groblja planira u potpunosti financirati iz kredita. Zamislite taj manji dio od „samo“ 100% koje mora osigurati grad, ali ne iz vlastitih sredstava, već iz dugoročnog kredita! DA gradonačelniče postoji VELIKA razlika između vlastitih sredstava i KREDITNIH.

 

LAŽ:

Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“ novi je i ujedno najveći projekt koji je odobren Gradu Valpovu u novijoj povijesti. Vrijednost projekta je 16.556.559,12 kn, a financiran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj

 

ČINJENICE i ISTINA: Gradonačelnik Matko Šutalo svojim lažima navodi kako je vrijednost projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića u iznosu 16.556.559,12 kn financiran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj što nema veze s istinom.

Pitamo se zašto gradonačelnik opet laže i s kojom svrhom krije stvarni podatak da je od navedene vrijednosti projekta najveća moguća potpora EU iznosi 7.725.835,70 kn ili 46,7%!

Projekt je još daleko od realizacije jer je tek prošao administrativnu provjeru, tek se upućuje u sljedeću 2. fazu postupka ocjene kvalitete.

Uistinu više nije jasno kako se bezlično obmanjuje ljude s izjavama vezanim za projekte koji su  tek  prošli administrativne faze. Ovim putem pozivamo gradonačelnika i direktora VPC-a Vanju Miličevića da prestanu s lažima i obmanama sugrađana. Dobro znaju da to što govore nije istina. Svaki projekt prolazi  faze i u svakoj  fazi projekt može biti isključen iz daljnjeg postupka dodjele sredstava. Samo nakon administrativne provjere izjaviti kako je projekt prošao, a onda još tražiti  puni iznos kredita za isti je toliko neozbiljno i lažno da više uopće nije jasno odakle i kome tako nešto može pasti uopće na pamet, a onda još i inzistirati na tome?

Zar se diže dugoročni kredit od čak 15.742.397,21 kn ili čak 95,1% ukupne vrijednosti ovog projekta za koji Grad nema niti potpisan Ugovor? Zar ovakav prijedlog gradonačelnika smatrate odgovornim?

LAŽ:

kroz projekt izgradnje Zone malog gospodarstva ćemo pripremiti svu dokumentaciju za potrebnu infrastrukturu za privlačenje investitora“

ČINJENICE i ISTINA: kada gradonačelnik govori o privlačenju investitora, dovoljan podatak koji će zasigurno privući investitore jest taj da Grad Valpovo prema zadnjem financijskom izvješću s 31. ožujka 2020. godine ima neplaćenih obveza preko 7 milijuna kuna duga po računima, a samo poduzetnicima i obrtnicima s područja Valpova duguje preko 1.300.000,00 kn.

Zapitajte se samo čijim novcima gradonačelnik dijeli subvencije poduzetnicima od 750.000,00 kn? Naravno, s istim tim novcima kojima bi trebao platiti  sve račune i dugove za već odavno izvršene radove i usluge, a gradonačelnik priča o subvencijama i licemjerno proziva kako prethodna vlast nije subvencionirala poduzetnike. Pozivamo gradonačelnika i sve njegove istomišljenike da svoje susjede koji su poduzetnici, obrtnici ili OPG-ovci i koji se nalaze  na listi kojima je Grad dužan, pogledaju  i objasne kako i zašto im se nisu platili računi od kojih žive i prehranjuju svoje obitelji. Licemjerju nikad kraja.

LAŽ:

„donošenjem odluka o financiranju projekata svakako će se olakšati i dovršetak izgradnje i rekonstrukcije doma u Nardu, dovršetak izgradnje zgrade DVD-a u Ladimirevcima te doma u Zelčinu“

ČINJENICE i ISTINA: Za sve navedene projekte su već ranije donesene odluke o financiranju projekata, a kao dokaz tome navodimo svaku pojedinu navedenu investiciju:

Izgradnja i rekonstrukcija doma u Nardu – Gradsko vijeće je već donijelo na 32. sjednici GV suglasnost na zaduživanje za ovu investiciju u iznosu 3.406.000,00 kn, a planirani su troškovi projekta 4.214.000,00 kn. I ovaj projekt nudi mogućnost korištenja predujma EU sredstava, međutim očito je se lakše zadužiti. Zašto se ne koriti predujam, čemu krediti?

Dovršetak izgradnje zgrade DVD-a u Ladimirevcima – gradonačelnik nigdje u materijalima nije spomenuo korištenje kredita za ovu investiciju, a zato je za potrebe javnosti sada iznosi. Međutim, pri tome ne spominje 1.750.000,00 kn kapitalne pomoći županije koja mu je već uplaćena na račun 850.000,00 kn 2018. godine i 850.000,00 kn 2019. godine i koja bi trebala biti na računu… No, očito je da su sredstva potrošena nenamjenski pa se sada treba dići kredit!

Obnova zgrade DVD-a Zelčin – trošak radova na obnovi zgrade DVD-a Zelčin u 2019. godini iznosili su 317.939,82 kn. Kapitalnu potporu, dio, Grad je 2018. godine dobio u iznosu od 227.071,59 kn. Osim toga Gradsko vijeće je na 24. sjednici 14. svibnja 2019. godine kratkoročno se zadužilo za 3.000.000,00 kn, a 920.000,00 kn trebalo je biti namijenjeno za zgradu DVD-a u Zelčinu. Gdje su ti novci potrošeni, ako je kroz obrazloženje tog prijedloga odluke o kratkoročnom kreditu vijećnicima bilo navedeno da će iznos od 920.000,00 kn ići za obnovu zgrade DVD-a Zelčin, a trošak je iznosio samo 317.939,82 kn koji je sa 227.071,59 kn bio pokriven kroz potporu Ministarstva?

LAŽ:

„ovim putem apeliram na gradske vijećnice i vijećnike da shvate važnost donošenja odluka o kojima ovisi nastavak radova i nastavak financiranja projekata koji su već uvršteni u Proračun Grada Valpova i za koje postoji odluka resornih Ministarstava, te potpisani ugovori sa izvođačima radova“

ČINJENICE i ISTINA: Lažni navodi gradonačelnika, za što postoje također sljedeći dokazi:

Izgradnja ceste starovalpovački put – ne postoji nikakva odluka Ministarstva, projekt se 100% financira iz kredita

Izgradnja parkirališta – ne postoji nikakva odluka niti ugovor s Ministarstvom, nije potpisan ugovor s izvođačima, projekt se planira financirati 100 % iz kredita, a nije niti započeta izgradnja biciklističke staze u ul. Matije Gupca, nije pokrenut postupak javne nabave niti potpisan ugovor s izvođačima.

Biciklističke staze – projekt se sufinancira samo sa 39,1% EU sredstava. Potpisan je do sjednice samo ugovor za fazu 1. izgradnju biciklističke staze u ul. Ive Lole Ribara. Može se koristiti predujam u iznosu 990.000,00 kn.

Izgradnja Zone malog gospodarstva – nije potpisan ugovor s izvođačima radova jer se ponude tek otvaraju 05. lipnja (danas). Projekt se sufinancira sa samo 43,7 %, a ostatak bi trebao iz kredita. Može se koristiti predujam u iznosu 1.493.000,00 kn.

Projekt obnove trga – projekt je tek prošao administrativnu provjeru. Nije potpisan nikakav ugovor o sufinanciranju, nije pokrenut postupak javne nabave, a o potpisivanju ugovora s izvođačima radova je besmisleno govoriti dok se ne završi postupak javne nabave. Projekt nudi mogućnost sufinanciranja od 40% iznosa sufinanciranja ili 3.090.334,28 kn. Zapitajmo se čemu zaduživanje od preko 15 milijuna kuna kada ukoliko se potpiše ugovor o sufinanciranju može se s početkom provedbe projekta koristiti predujam u tolikom iznosu?

KOMENTAR  PRIJEDLOGA ODLUKE ZA KRATKOROČNO ZADUŽIVANJE 3.000.000,00 KN

Obrazloženje uz prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju u 2020. godini u materijalima za sjednicu Gradskog vijeća navodi kako je to zbog potraživanih 4.000.000,00 kn za projekt Zaželi  koje je Grad morao predfinancirati iz vlastitih izvora, što je apsolutna neistina i dokazana laž koju je potvrdilo svojim očitovanjem i resorno Ministarstvo.

No, i nakon toga, gradonačelnik u obrazloženju traži 3.000.000,00 kn kratkoročnog zaduženja na temelju dokazane laži!

Zar je ovakvo obrazloženje puno nelogičnosti, neistina, dokazanih javno iznesenih laži, nenamjenskog trošenja osnova za njegovo prihvaćanje od strane vijećnika Grada Valpova??

Svi navedeni argumenti i dokazi shodno kojima se neće prihvatiti odluke o kratkoročnim i dugoročnim kreditima u ukupnom iznosu od 31.699.397,21 kn nalaze se u analiziranim i proučenim materijalima za sjednicu Gradskog vijeća, kao i u materijalima koje je HDZ Grada Valpova i koalicijskih partnera tražio od gradonačelnika i koja su objavljena na web stranici Grada Valpova i na društvenim mrežama te dostupna javnosti.

Treba svakako napomenuti kako Grad Valpovo ima najveći iznos dospjelih neplaćenih obveza u odnosu na druge gradove u okruženju s preko 5 milijuna kuna, da jedini Grad u okruženju planira podići kredite s preko 41,5 milijuna kuna dok drugi puno uspješniji gradovi u našoj okolici dižu znatno manje kredite, a istovremeno ostvaruju višak prihoda, dok je manjak Grada Valpova s 31.03.2020. godine preko 6 milijuna kuna, a ne zaboravimo kako će pravi odraz pandemije korona virusa se tek pokazati.

Drage sugrađanke i sugrađani, mještani prigradskih naselja,

Ovo više nisu laži samo za HDZ, ovo više nisu laži samo za građanke i građane već sada duboko vjerujemo da je i vijećnicima Nezavisne liste zatajeno što se uistinu događa u uredu gradonačelnika.

HDZ grada Valpova i koalicijskih partnera nije glasao protiv projekata u prijedlogu proračuna, dapače, sve navedene projekte smo podržali kroz usvajanje 3. izmjena i dopunama Proračuna.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, glasali smo protiv načina na koji gradonačelnik želi dići tolike kredite. Svi projekti su i dalje u proračunu, ne odustaje se od njih kako to navodi gradonačelnik. Gradonačelnik može pokretati sve postupke vezane uz projekte, prijavljivati se na natječaje za dodatna sredstva pomoći, koristiti predujmove iz odobrenih EU sredstava. Kada se pokaže kako se projekti sufinanciraju sa većim udjelom EU sredstava, a manjim dijelom iz kredita, prvi ćemo dići ruke za kredite kako bi se realizirale do kraja svi projekti na dobrobit našeg grada.

Klub zastupnika: HDZ, HSU, Nezavisna lista Joze Piškorjanca, Nezavisna lista Stanka Miloševića

 

 

Komentari   

+4 #1 Lucija Sutalo 2020-06-05 19:59
Sram Vas bilo, ne samo da Vam nije stalo za Valpovo nego se jos uvijek ne mozete pomiriti cinjenicom da je Vas kandidat za gradonacelnika izgubio. Prejadno i zalosno.
Matko je vise je napravio u Valpovu za 3 godine nego HDZ za 20. Prestanite sabotirati rad, ako uopce znate sto ta rijec znaci.

Ugodnu vecer i srdacan pozdrav,
Lucija Sutalo
Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 605 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu