MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Križ krajputaš uz cestu za Goricu Valpovačku

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Jučer u 11:30 sati je podignut i blagoslovljen Križ krajputaš uz cestu za Goricu Valpovačku.

Križ je postavljen na postament uzidan od cigle na visini 1.80 m. Križ je izrađen od inox čelika, Ispred križa i raspela je kip Gospe. Raspelo i Gospin kip su metalni. Ukupne visine 3,50 m.

Na cesti za Goricu Valpovačku, nedaleko raskrsnice Valpvačke obilaznice i ulice Ljudevita Gaja u Valpovu mjesto je križa krajputaša. Prijašnji krž je bio zapušten, oronuo i oštećen.

Gospođa Dragica Ružić r. Trušček iz Valpova, Trg Kralja Tomislava 3 zajedno sa svojom obitelji, nakon 50 godina života i rada u Njemačkoj,  vratila se u Domovinu i nastanila u Valpovu. Njena rodna kuća i roditelji su u Gorici Valpovačkoj, gdje je provela djetinjstvo i mladost.

Sjeća se od djetinjstva križa krajputaša na ovome mjestu i bunara s pitkom vodom kuda su često prolazili s konjima i kolima na putu na vašar, zaustavljali se napiti se vode i napojiti konje, uz obaveznu molitvu pred križem.

I nakon 50 godina i povratka u Domovinu ne prestaje se zaustavljati kod istoga križa s molitvom u kojoj Isusu predaje sebe i svoju obitelj. ali križ je sada već oronuo.

U ljetu 2010. imala je prometnu nesreću s povredom koljena. Slično se dogodilo i njezinoj unuci Veli s povredom koljena.

U ozdravljanju prolazi pokraj križa i zagleda se u njegova oštećenja i vidi da raspelo nema noge od koljena naniže. Zavapila je: „Isuse, pa ni ti nemaš noge. Molim te, vrati unuci i meni zdrave noge, a ja se zavjetujem da ću tebi pokloniti ne samo noge nego obnoviti cijeli križ.“

U krugu obitelji gospođe Dragice Ružić križ je blagoslovio na Gospu Karmelsku, u četvrtak, 16. srpnja 2020. u 11:30 vlč. Zvonko Mrak, valpovački župnik.

Gospođa Ružić i obitelj zahvalni su svima koji se zaustavljaju na molitvu pred križem te Isusu i Mariji odaju počast.

Unuka i gospođa su zdrave. Zavjet je ispunjen. Aleluja! Amen!

P.S. Ostaci starih kipova Isusa i Marije su zakopani 1 m udaljenosti od novoga križa na 1 m dubine.

  

U Valpovu, 17. srpnja 2020.

Zvonko Mrak, župnik

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 942 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu