MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Praštanje bez računice, iz ljubavi

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO   Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu objavio je Župne oglase i Misao dana za 24. Nedjelju kroz godinu, 13. Rujna 2020. Godine u pandemiji koronavirusa.

 

 ŽUPNI OGLASI

 

 • U pandemiji koronavirusa na vjerskim okupljanjima i dalje je nužno pridržavanje epidemioloških uputa: higijena i dezinfekcija ruku, razmak u zatvorenom prostoru koliko je moguć, maske su potrebne. Za pričest treba dolaziti u jednom redu s razmakom. Pričest je jedino na ruku.
 • Mise radnim danom su u 18:30, a subotom u 8:00.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do i 11:00 i od 17:00 do 18:00.
 • OTVORENA CRKVA je svaki dan od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.

 Blagdan Uzvišenja sv. Križa je u ponedjeljak 14. rujna. Misa u župnoj crkvi je u 18:30, a misa u kapelici na groblju je u 9:00. Crkveni god je u Ladimirevcima s misom u 11:00.

 • Članovi schönstatskog pokreta, štovatelji Majke Triputa Divne, imaju molitvu i mjesečni susret u četvrtak poslije mise.
 • Krsna kateheza je u četvrtak u 19:30.
 • Liturgijska/Biblijska skupina ima sastanak u petak u 19:00.
 • Krizma za župu Valpovo i Bocanjevci bit će u subotu, 19. rujna 2020. u 11:00. Misa će biti na otvorenom, na Trgu ispred župne crkve.

Ispit krizmanika bit će u utorak u 19:30 u pastoralnom centru.

Trodnevnica će biti u srijedu, četvrtak i petak s misom u 18:30. Ispovijed u trodnevnici za krizmanike, kumove i roditelje bit će od 17:30 do 18:30 i u petak od 10:00 do 11:00. Podjela pristupnica i uspomena krizme bit će u petak poslije mise.

 • U nedjelju, 20. rujna je katehetska nedjelja i zaziv duha svetoga na početku školske i katehetske godine na misi u 9:30.
 • Lukno i darovi za obnovu župnih objekata su trajno potrebni. Hvala svima koji su platili lukno za ovu godinu i hvala onima koji uplaćuju za obnovu crkve.

MISAO DANA:

Prvo čitanje:

Sir 27, 30 – 28, 7

Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kada budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti.

Čitanje Knjige Sirahove

Mržnja i srdžba jednako su gnusne i grešan ih čovjek obje u sebi nosi. Tko se osvećuje, njemu se Gospodin osvećuje i dobro pazi na grijehe njegove. Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti. Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospodina tražiti ozdravljenje? Kad s čovjekom sličnim sebi nema milosrđa, kako može moliti se za svoje grijehe? On, koji je sâm od mesa, goji osvetljivost, pa tko će mu oprostiti grijehe? Misli na konac svoj i prestani s mržnjom; sjeti se raspadanja i smrti i vrši zapovijedi. Misli na zapovijedi i ne mrzi na bližnjega i na savez Svevišnjega pa oprosti krivicu.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Ps 103, 1-4.8.10-12

Pripjev:

Milosrdan je i milostiv Gospodin, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstava njegovih!

On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.

Jarostan nije za vječna vremena
niti dovijeka plamti srdžba njegova.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.

Jer kako je nebo visoko nad zemljom,
dobrota je njegova s onima koji ga se boje.
Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.

Drugo čitanje:

Rim 14, 7-9

Živimo ili umiremo – Gospodinovi smo!

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li dakle ili umiremo – Gospodinovi smo. Ta Krist zato umrije i oživje da gospodar bude i mrtvima i živima.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje:

Mt 18, 21-35

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sadamdeset puta sedam!.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Petar pristupi Isusu i reče:

»Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.« »Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ’Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ’Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ’Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ’Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.«

Riječ Gospodnja.

 

 1. NEDJELJA KROZ GODINU – A -
 2. rujna 2020.

Oprostiti od srca

Iz iskustva vlastitoga života znademo kako je teško podnijeti uvrede, omalovažavanje, ponižavanje. Još teže nam pada pomisao da takvo što treba oprostiti i zaboraviti. Istu takvu poteškoću imali su i apostoli. Iz Isusovih riječi bilo im je doduše jasno da treba oprostiti drugome, no problem im je bio kada to činiti i koliko puta. Zato Petar postavlja Isusu pitanje: »Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svome ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Isus odgovara: »Ne sedam puta nego sedamdeset puta sedam«; Što će reći da treba oprostiti uvijek, bezbroj puta, bez ikakvog ograničenja. Isus na to nadovezuje prispodobu kako bi jače istaknuo potrebu praštanja. Gospodar koji oprašta taj silni dug je sam Bog, a sluga, onaj kome je oprošteno a koji upropašćuje prijatelja koji ga moli za odgodu maloga duga, jest čovjek grešnik, nezahvalnik. Doista je čudno da čovjek koji trajno računa na Božje milosrđe, prema drugom čovjeku ne postupa milosrdno, nego primjenjuje suhu i strogu pravednost. Zato Isus poziva čovjeka da se i on uči opraštati, kao što Bog čovjeku oprašta i zaboravlja uvredu. Bog oprašta bez računa, jednostavno iz ljubavi.

Bog se u svom djelovanju pokazuje kao onaj koji prašta. To je bitna Božja crta, a nju lijepo ističe jedna stara misna molitva: »Bože, koji svoju svemoć očituješ ponajvećma praštanjem i milosrđem.« I doista, nema grijeha što ga Bog ne bi oprostio onome koji se kaje. U tome je njegova stvarna veličina i svemoć jer on oprašta bez računice, bezgranično - jednostavno iz ljubavi, jer čovjeka voli.

Isus, govoreći o opraštanju, stavlja naglasak na srce: ako svatko od srca ne oprosti svome bratu! Nije dosta praštati neograničeno puta, ako bi se to činilo površno, prividno, glumeći, bez suglasnosti srca. Čuje se više puta: Oprostit ću, ali ne mogu zaboraviti! Ide li to skupa s praštanjem od srca? Istina, nešto što smo iskustveno doživjeli ne da se više izbrisati iz pamćenja. Ti tragovi ostaju kao što ostaju i ožiljci na tijelu. I to je prirodno: evanđelje zahtijeva samo da ono što je ostalo zapamćeno ne bude poriv i poticaj da se uzvrati istom mjerom.

Za istinsko praštanje od srca čovjekovoj je volji potrebna viša snaga, snaga Božjega Duha. Ostati Isusu u svemu vjeran i živjeti po evanđelju može se samo, kako to kaže Pavao apostol, ako našu nemoć potpomogne Duh Sveti. Molimo za tu snagu odozgo i vjerujmo da Isus i evanđelje imaju pravo - pa i onda kada se čini da naizgled gubimo.

Prema: Josip Koprek, GK, 15. 09. 2002.


 

 

Zvonko Mrak, župnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 446 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu