MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

„GUCI“ NOVI IZGLED, LOKACIJA I SADRŽAJI: Spomen-vlak na restauraciji

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Građani Belišća svjedočili su početku provedbe najvažnije aktivnosti u projektu VICINaD.

Taj projekt Grad Belišće provodi u partnerstvu s mađarskim gradom Barcsom kao vodećim partnerom i Lučkom upravom Osijek: preseljenju poznatog belišćanskog spomen-vlaka na restauraciju. Spomen-vlak sastavni je dio muzejske zbirke u Belišću, obnovljen je i predstavljen javnosti otvaranjem Muzeja 1975. godine i podsjetnik je na nekadašnju uskotračnu Slavonsko-podravsku željeznicu koja je niz godina davala ritam životu Slavonije i Podravine, a ukinuta je 1970. godine. "Naš stari vlak, simbol Slavonsko-podravske željeznice, koji je ujedno i zaštićeno kulturno dobro pod nazivom ‘Gutmannov parni vlak‘, a koji mnogi stanovnici našeg kraja zovu ‘Ćiro‘ ili ‘Guco‘, seli se, ali samo kako bi se vratio. Naime, ugovorni izvođač radova transportira dijelove kompozicije na lokaciju na kojoj će se na Gutmannovom parnom vlaku izvesti restauratorsko-konzervatorski radovi pod budnim okom stručnog nadzora i Konzervatorskog odjela Osijek", poručili su iz Grada te zahvalili tvrtki DS Smith Belišće Croatia, u čijem se krugu vlak čuvao od 1993. godine. Radovi će trajati, predvidivo, do lipnja 2022. godine. Do tada će se za vlak izgraditi nova "postaja" u Željezničkoj ulici pokraj "zelenih kuća" te će obnovljeni vagoni dobiti i nove sadržaje kojima će se promovirati industrijska baština Belišća i Barcsa, ali i turistički potencijali prekograničnog područja uključujući i rijeku Dravu.

Valja podsjetiti da je u svibnju prošle godine Belišću odobren projekt restauracije popularnog "Ćire" te izrada projektne dokumentacije za izgradnju pristaništa za riječna plovila na Dravi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.603.240 eura. Iz Grada su tada poručili da je za njih posebno važno što je tim projektom obuhvaćena kompletna restauracija spomen-vlaka iz Gutmannova vremena, a koji čini lokomotiva i pet vagona, te njegovo postavljanje na prostoru u blizini zgrade Gradske uprave na križanju Željezničke ulice i Ulice S. H. Gutmanna, pod nadstrešnicom. To bi trebala biti nova kulturno-turistička atrakcija u gradu, a vrijednost je tog dijela projekta 447.084 eura.

Dodatna vrijednost za Belišće nalazi se i u činjenici da je partneru, Lučkoj upravi Osijek, odobreno 155.866 eura za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pristaništa riječnih plovila u Belišću na obali Drave te izradu studije u svrhu razvoja prekograničnog riječnog turizma i turističkih putovanja Dravom. Taj je projekt ocijenjen "najboljim projektom u ovom natječaju Prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska u programu turističkih atrakcija".

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 690 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu