MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Belišće je mali grad koji je projektima uzor i najvećima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon dvije godine stanke zbog pandemijskih okolnosti, Belišće ove godine ponovno proslavlja svoj Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Josipa Radnika, uz bogat program i brojne manifestacije, a pandemija nije zaustavila niti usporila život u gradu u kojem su se projekti i njihova realizacija nastavili nizati.

Belišćani i njihovi gosti, ali i stanovnici susjednih naselja, iz dana u dan svjedoci su kako “grad papira” mijenja i uljepšava svoje vizure, a svojim mjerama i projektima postaje uzor i onima najvećima. Bio je to povod za razgovor s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem o belišćanskom jučer, danas i sutra.Koja su glavna obilježja Belišća nakon 138 godina postojanja?

- Ponosni smo na svoju industrijsku tradiciju koja se i sada pokazuje kao pravo, temeljno bogatstvo grada Belišća. Uvijek ističemo činjenicu da smo od samog utemeljenja industrijski grad. Bez obzira na sve poteškoće u proteklom razdoblju, pokazatelji su dobri, naime, zaposlenost je u blagom pozitivnom rastu. Ono po čemu se možda izdvajamo od drugih naše su socijalno-demografske mjere, ali i ulaganja u druge sfere važne za život, poput sporta, kulture i turizma. Ipak, mislim da smo najbogatiji po tome što smo sredina u kojoj postoji besplatan vrtić, u kojoj svaki student ima stipendiju, u kojoj svaki srednjoškolac dobije novac za obrok, školarci imaju osigurane sve nastavne materijale, trudimo se pomoći umirovljenicima i nezaposlenima… Na sve smo te mjere u Belišću osobito ponosni i mislim da ih s pravom možemo istaknuti kao primjer drugima.Grad Belišće osobito se ponosi svojim brojnim demografskim, ali i drugim mjerama kojima se povećava kvaliteta života građana, a po kojima je jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj. Koje biste mjere iz tih paketa izdvojili?

- Premda ni protekle godine demografska slika nije bila onakva kakvu priželjkujemo, u Gradu Belišću stalnim jačanjem pronatalitetne politike i socijalno-demografskih mjera nastojimo dugoročno utjecati na popravljanje statistike, s kakvom se već godinama bore gotovo sve sredine u Hrvatskoj. Od prošle smo godine postojeće mjere toliko podebljali da se Belišće danas svrstava na sam vrh jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj s najjačim demografskim mjerama, na što smo osobito ponosni.

Grad je, naime, unatoč koronakrizi, u prošloj godini povećao ne samo naknade za novorođenčad, nego i stipendije i davanja za prehranu srednjoškolaca, čime se ukupan iznos za te namjene penje do gotovo osam milijuna kuna. U društvu smo samo četiri grada u Hrvatskoj koji imaju besplatan vrtić, a svim roditeljima koji svoju djecu nisu uspjeli upisati u vrtić plaća se naknada od tisuću kuna mjesečno. Roditelji novorođenih Belišćana od Grada primaju jednokratni iznos od 7500 kuna, a za besplatan vrtić Grad godišnje izdvaja više od 6,6 milijuna kuna. Osnovnoškolce za početak školske godine opremamo radnim bilježnicama i nastavnim sredstvima, a osobito je vrijedan i gradski projekt “Zalogaj”, jedinstven u državi - za topli obrok srednjoškolcima, koji je s početnih 134.000 kuna danas narastao na više od 600.000 kuna, a kojim svaki srednjoškolac iz gradskog proračuna dobije 200 kuna svakog mjeseca. I studentske su stipendije povećane, ovisno u uspjehu studenata, i iznose 500, 800 te 1200 kuna mjesečno, pa će im biti isplaćeno ukupno oko 1,1 milijun kuna, a besplatan prijevoz učenika i sufinancirani prijevoz studenata Grad će stajati više od 500.000 kuna. Sufinancira se i rad socijalne samoposluge, isplaćuju se božićnice i uskrsnice te druge vrste potpora, kako najmlađima tako i onima najstarijima. Stajališta smo da se te mjere moraju zadržati unatoč nezavidnoj situaciji u kojoj se danas nalazi Europa, ali i cijeli svijet.Belišće je grad koji neprestano radi na novim projektima i programima. Što građani Belišća i prigradskih naselja mogu očekivati u razdoblju koje slijedi?

- Uz završetak već započetih projekata, jedan od najzahtjevnijih projekata u budućem razdoblju bit će nastavak izgradnje sportske infrastrukture. Među 14 planiranih projekata je i nabava komunalne opreme, izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, obnova gradskih stanova, izrada projektne dokumentacije za izgradnju novih bazena s atrakcijama i plivačkog bazena unutar olimpijskog bazena, kao i izgradnja novog dječjeg bazena. To su projekti koji se ne odnose samo na Belišće, nego i na prigradska naselja, a uvijek nastojimo sve uravnotežiti,  jer vodimo računa može li gradski proračun to pratiti, iako je zaduženje u ovom trenutku daleko od onoga koliko je zakonski moguće. Sve prolazi kontrole Ministarstva financija i Vlade RH, a očekujemo da ćemo vrlo brzo dobiti i potrebna odobrenja.

Na koji biste projekt u proteklom razdoblju stavili poseban naglasak?

 - Za mene gradonačelnika, a vjerujem i većinu Belišćana, to je svakako projekt gradnje nove tvornice tissue papira u Belišću - najvažnija investicija u gradu u protekla četiri desetljeća, zahvaljujući kojoj će više od šezdeset osoba ovdje direktno naći zaposlenje, a uključujući kooperante i njih više od stotinu. Suradnja sa stručnjacima na razvoju ideje, prijeđenih više od 20.000 kilometara diljem Europe u pregovorima s potencijalnim partnerima u proteklom razdoblju, potpora koju je svatko u svom području pružio u realizaciji ovog projekta, potvrdili su još jednom ono čime se Belišće ponosi, a to je ono naše “mi”. Cjelokupna vrijednost ovog iznimnog značajnog projekta je oko 20 milijuna eura. Najveći dio, 12,25 milijuna eura, odnosi se na vrijednost samog stroja i pripadajuće opreme, dok se ostali troškovi odnose na ulaganja u zgradu, projektiranje, a tu su još i troškovi kupnje hale i zemljišta, troškovi montaže, rezervnih dijelova te za potrebna obrtna sredstva za početak rada nove tvornice. A onda polako, korak po korak, i neka nam traje nekoliko desetljeća nova papirna industrija u Belišću, kao što je i ova postojeća obilježila naš grad, nadaleko poznat po svom pridjevku “grad papira”, a kojim se oduvijek osobito ponosi.

Iako smo zbog novonastale svjetske krize svjesni da vrlo vjerojatno nećemo biti u mogućnosti realizirati sve što smo planirali i zacrtali, marom i pažnjom dobrog gospodara trudit ćemo se ostvariti što je moguće veći broj zacrtanih planova i nastaviti brinuti se o svim našim građanima.

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 648 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It