MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Osječko-baranjska županija nastavlja subvencioniranje stambenih kredita građana

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Župan Ivan Anušić potpisao je danas dodatak sporazuma s načelnicima i gradonačelnicima 22 jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije kojima se omogućava nastavak projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“.

To su gradovi Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Draž, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Petlovac, Petrijevci, Punitovci, Strizivojna, Vladislavci i Vuka.

Naime, s obzirom da je u projektu koji je počeo 2019. godine iskorišten kreditni potencijal od gotovo 20 milijuna eura (150 milijuna kuna), na sjednici Županijske skupštine 15. prosinca 2022. godine isti je povećan za dodatnih 10 milijuna eura te sada iznosi ukupno 30 milijuna eura. Kamatna stopa, ugovorena sa šest poslovnih banaka (Agram banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka), kreće se u rasponu od 2,78 do 3,30%, međutim Županija i navedene općine i gradovi subvencioniraju kamatu s dva postotna poena te će kamata za neke korisnike biti već od 0,78 %.

- Danas smo potpisali još jedan ugovor s načelnicima i gradonačelnicima 22 jedinice lokalne samouprave o subvencioniranju kamate na stambene kredite za kupovinu prve nekretnine na području Osječko-baranjske županije. Podsjetit ću da smo cijelu priču, jedinstvenu u Hrvatskoj, započeli 2019. godine, a na ovaj način 382 korisnika kupili su 181 stan i 201 kuću. Radi se o prvoj nekretnini za obitelji koje su riješile svoje stambeno pitanje, uz kamate koje su manje od jedan posto te su kao takve najpovoljnije u Hrvatskoj. Kreditni potencijal je 10 milijuna eura i nadamo se da će i nakon predstavljanja ovog potpisa potražnja biti toliko velika da ćemo, kao i nekoliko puta ranije, morati povećavati kreditni potencijal. Ovaj projekt na konkretan način pomaže demografskom oporavku našeg kraja, ali i rješavanju jednog od najvećih problema u Hrvatskoj, a to je stalno stambeno zbrinjavanje. U vremenu kad su kamatne stope na stambene kredite u porastu, kao i cijene kvadrata, smatram da je nužno da i na ovaj način pomažemo sugrađanima. Nadam se da će ova mjera biti prepoznata u cijeloj Hrvatskoj, kao što je prepoznata besplatna školska prehrana te da će se na ovakav konkretan i kvalitetan način primijeniti na području ostatka Hrvatske - rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je kako je riječ o u Hrvatskoj jedinstvenom projektu Osječko-baranjske županije, a namijenjen je svim korisnicima koji žele kupiti nekretninu i koji ostvaruju radni odnos u Osječko-baranjskoj županiji.

- Kroz ovaj projekt povezujemo stambeno zbrinjavanje i rješavanje radnog mjesta. Osiguran je dodatni kreditni potencijal od 10 milijuna eura, a novi javni poziv bit će objavljen u petak, 10. ožujka. U sam projekt uključeno je šest poslovnih banaka te nastavljamo s uobičajenom praksom da se zainteresirani javljaju u poslovne banke, nakon čega Županija daje subvenciju. Sve informacije nalaze se na našoj web stranici, kao i obrasci prijave te uvjeti po kojima se kreću kamate, koje su vrlo povoljne, već od 0,78%. Zahvaljujemo se svim jedinicama lokalne samouprave koje zajedno s nama sudjeluju u projektu i nadamo se da će on imati povoljan utjecaj na gospodarsku i demografsku situaciju u Osječko-baranjskoj županiji - istaknula je pročelnica Katavić Milardović i dodala da starosna dob nije uvjet za dobivanje kredita.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 635 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It