MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

"Ne boj se, ja sam s tobom!"

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 6. Vazmenu nedjelju, 14. svibnja 2023.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

14. svibnja 2023.

6. vazmena nedjelja – A –

 

 • Nedjeljne mise su u 8:00, 9:30 i 18:30. Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Pobožnost 13 utoraka sv. Antunu uz misu u 18:30 (10.)
 • Zbor mladih ima probu nedjeljom u 17:15.
 • Župna kateheza se nastavlja na jesen 2023.
 • Svibanjske pobožnosti, molitva krunice i litanije BDM, su do 31. svibnja pola sata prije mise.
 • Spasovo ili Uzašašće Gospodinovo je u četvrtak, 18. svibnja. Mise u Valpovu su u 9:30 i 18:30. U Bocanjevcima je misa u 17:00.
 • Pokret Božjeg milosrđa ima mjesečni susret u četvrtak poslije svete mise.
 • Devetnica Duhu Svetom počinje u petak, 19. svibnja. Bit će radnim danom na misi u 18:30, a subotom u 8:00. Devetnica će biti molitvena, na kraju mise: zaziv Duha Svetoga, molitva Duhu Svetom, litanije Duhu Svetom i na kraju euharistijski blagoslov. U dane devetnice bit će izloženo Presveto za osobnu molitvu i klanjanje od 9:00 do 12:00.
 • Duhovna obnova za mlade pod naslovom „Novi čovjek na krhkim nogama“ bit će u subotu prije Duhova, 27. svibnja od 16:00. Voditelji su vlč. Vladimir Sabo, đakon i č.s. Zrinka Vuković, vjeroučiteljica. Prijave su potrebne, do 22. svibnja.
 • Đakon vlč. Vladimir Sabo uskoro završava đakonsku službu u župi Valpovo. Bio je u Valpovu od 29. listopada 2022. do 27. veljače 2023. i od 31. ožujka do 31. svibnja 2023.

Ređenje za svećenika je u katedrali u Đakovu, na Petrovo 29. lipnja 2023. Mlada misa je u Ladimirevcima, 23. srpnja 2023. Uočnica mlade mise je 21. srpnja 2023. U svemu ćemo sudjelovati kao župa, posebno župni zbor. Župa će darovati mladomisniku misnicu. Svoje darove za mladomisnika možete donijeti u župni ured.

 • Župa Valpovo se priprema za obnovu samostana časnih sestara gdje treba promijeniti svu stolariju i obnoviti fasadu. Uz pomoć Nadbiskupije i Grada Valpova potrebna je i pomoć župljana. Svoje darove možete uplatiti u župnom uredu ili na IBAN župe. Hvala svima koji su i do sada donosili darove za potrebe obnove i održavanja crkvenih dobara.

 

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 

6. vazmena nedjelja – A – 14. svibnja 2023.

 

Prvo čitanje:

Dj 8, 5-8.14-17

Polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane: Filip siđe u grad samarijski i stade im propovijedati Krista. Mnoštvo je jednodušno prihvaćalo što je Filip govorio slušajući ga i gledajući znamenja koja je činio. Doista, iz mnogih su opsjednutih izlazili nečisti duhovi vičući iza glasa, a ozdravljali su i mnogi uzeti i hromi. Nasta tako velika radost u onome gradu.

Kad su apostoli u Jeruzalemu čuli da je Samarija prigrlila riječ Božju, poslaše k njima Petra i Ivana. Oni siđoše i pomoliše se za njih da bi primili Duha Svetoga. Jer još ni na koga od njih ne bijaše sišao; bijahu samo kršteni u ime Gospodina Isusa. Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 66, 1-3a.4-7a.16.20

Pripjev:

Kliči Bogu, sva zemljo.

 

Kliči Bogu, sva zemljo,
opjevaj slavu imena njegova,
podaj mu hvalu dostojnu.
Recite Bogu: »Kako su potresna djela tvoja!«

»Sva zemlja nek ti se klanja i nek ti pjeva,
neka pjeva tvom imenu!«
Dođite i gledajte djela Božja:
čuda učini među sinovima ljudskim.

On pretvori more u zemlju suhu
te rijeku pregaziše.
Stoga se njemu radujmo!
Dovijeka vlada jakošću svojom.

Dođite, počujte, svi koji se Boga bojite,
pripovjedit ću što učini duši mojoj!
Blagoslovljen Bog koji mi molitvu ne odbi,
naklonosti ne odvrati od mene!

 

Drugo čitanje:

1 Pt 3, 15-18 

Ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Ljubljeni: Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo. Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Iv 14, 15-21 

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.«

Riječ Gospodnja.

 

6. vazmena nedjelja – A – 14. svibnja 2023.

 

Evanđelje donosi Isusove oproštajne riječi što ih je izgovorio na posljednjoj večeri, u noći uoči svoje smrti. Sam zna da će ga sutra osuditi na smrt i razapeti i da će njegovi apostoli biti kao ovce bez pastira. Govori im unaprijed da ih pripravi: "Sotona je tražio da vas prorešeta kao pšenicu"(Lk 22, 31), tj. on će vas tresti do zadnjega daha dok se ne ugasi vjera vaša kao svijeća u oluji. Osjećat ćete se onda kao siročad, kao ovce ostavljene u pustinji, bez svoga pastira.

Kad dođe taj čas, sjetite se mojih riječi: "Molit ću Oca i on će vam dati drugoga Branitelja, koji će zauvijek biti s vama. Neću vas ostaviti kao siročad, doći ću k vama." Ovo su bile vrlo utješne riječi Kristovim učenicima, kako nekoć, tako i danas.

Iako ne vidimo Gospodina, iako se osjećamo ostavljenima, on je po Duhu svome uz nas. A taj Duh je naš "Branitelj" kojega možemo zvati i dozvati u svakoj nevolji. U ovom Branitelju, svome odvjetniku, zagovorniku i tješitelju nazočan je zaista uskrsli Krist u svojoj zajednici, kod svakoga od svojih učenika. "Neću vas ostaviti siročad, doći ću k vama i vi ćete me vidjeti i radovat će se vaše srce."

Priča o Sv. Antunu Pustinjaku: Kad je njegova vjera bila toliko teško iskušavana i stavljana u pitanje da je jedva mogao izdržati, pitao je svoga Učitelja: "Gospodine, gdje si bio kad sam bio tako teško kušan!" Učitelj je odgovorio: "Bio sam usred tvoje duše i radovao se tvojoj hrabroj borbi."

Mi kršćani nismo nalik na siroče kojemu je od njegovih roditelja kao uspomena preostalo samo nekoliko fotografija i nekoliko pisama, kratki oproštaj i ono što o njima pripovijedaju susjedi. Naša povezanost s Isusom iz Nazareta ne sastoji se samo u prisjećanju na njegov iščezli zemaljski život kako nam ga je predalo evanđelje. Naprotiv, Gospodin govori nama: "Vi ćete me vidjeti jer ja živim, i vi ćete živjeti."

Uskrs ne znači samo da njegova stvar i dalje živi, da će njegova riječ i djelo i dalje bez bojazni ostati i djelovati onako kako živi djelo nekog umjetnika ili pronalazak nekog tehničara i pjesma nekog pjesnika. Ako njegovo djelo dalje samo živi, a on je osobno ostao u grobu, onda smo mi kršćani stvarno sirote, koje se smo na osnovu nekoliko izvještaja mogu svega prisjećati. Naprotiv, ovdje vrijedi riječ: "Vi ste u meni i ja sam u vama!"

Kao Kristova zajednica, nismo se ovdje skupili samo zato da ga se prisjećamo i da prepričavamo priče iz njegova života i da se pomoću njih izgrađujemo. On, Uskrsli, u našoj je sredini, govori nam svoju riječ, lomi s nama kruh i kaže: "Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Mt 28, 20).

Tu blizinu života Gospodina iskusio je prvi mučenik Crkve sv. Stjepan. Umirući, on gleda "otvorena nebesa i Isusa koji stoji s desne Očeve". To znači da Isus ne ostavlja svoga svjedoka samoga. On koji sjedi s desne Očeve, ustaje da bi pomogao svome svjedoku i kaže mu: "Ne boj se, ja sam s tobom!"

Nama ljudima, da bismo mogli živjeti, potrebna je zbrinutost i zavičaj. Mi preuzimamo takve Gospodinove riječi u svoj život s vjerom i povjerenjem! "Ja sam u svome Ocu a vi ste u meni i ja u vama... Tko mene ljubi, njega će ljubiti moj Otac, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati."

Tko tako vjeruje, tko ima povjerenja u takve riječi, taj se osjeća zbrinutim u Gospodinovoj brizi i ljubavi, taj može i u mračnoj dolini smrti govoriti: "Gospodin je pastir moj; zla se ne bojim, jer ti si sa mnom" (Ps 23).

A.G.

 

 

 

 


 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 522 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu