MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održana komemoracija povodom Dana progona

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Na Gradskom groblju, u organizaciji Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka, uz spomenik pripadnicima njemačke manjine – žrtvama logora u Valpovu, danas je održana, sada već tradicionalna komemoracija.

Prije 78 godina, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, započeo je organizirani progon i oduzimanje imovine pripadnicima njemačke manjine na ovim prostorima.

           Vladimir Ham

Pod kolektivnom krivnjom za nacističke zločine, civilno stanovništvo, pretežito starci, žene i djeca otjerani su u logore u kojima je velik broj njih tijekom naredne godine umro u nehumanim i teškim uvjetima, bez hrane, zdravstvene njege i zbog hladnoće. Najveći logor za pripadnike njemačke manjine na prostoru Hrvatske bio je logor u Valpovu (1945./46.) u kojemu je bilo zatočeno oko pet tisuća civila, od kojih je blizu 2000 umrlo u neljudskim uvjetima.

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka u suradnji s lokalnim vlastima Valpova i Belišća organizira obilježavanje Dana progona prigodnom komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

U komemoraciji su, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, sudjelovala izaslanstva Županije osječko-baranjske predvođeno Ivanom Bagarić, predsjednicom Županijske Skupštine,  Grada Valpova, predvođeno tajnikom grada Zvonkom Barišićem, Grada Belišća, predvođeno  Dariom Fletkom, predsjednikom Gradskog vijeća, te Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka, predvođeno Vladimirom Hamom, te pripadnici njemačke manjine, članovi Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka i Valpovštine, među kojima i članovi mladeži.

Sudionike komemoracije pozdravio je Vladimir Ham, kao predsjednik  Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka, velečasni Ivica Zrno iz Punitovaca poveo je molitvu, a Komorni zbor Alte Kameraden izveo je molitvu Oče naš na njemačkom jeziku i  nekoliko skladbi iz svog repertoara.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1019 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu