MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nagrađena Nevenova ručna dizalica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BISTRINCI Među 30 ideja prijavljenih na natječaj za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije za 2014. godinu našla se i pneumatski upravljana ručna dizalica Bistrinčanina Nevena Svaline (37), koja je osvojila drugu nagradu te izazvala golemu pozornost javnosti.

 

Taj perspektivni inovator, inače odnedavno i mr. inž. strojarstva, koji je u Bistrincima prije nepunih godinu dana registrirao vlastiti obrt - Centurion obrt - custom engineering za inženjerstvo i proizvodnju strojeva te za pružanje usluga drugim strojarskim i proizvodnim tvrtkama - kaže da se na natječaj prijavio posve slučajno, na nagovor prijatelja, te ga je istinski ugodno iznenadila činjenica da je upravo njegov proizvod prepoznat kao kvalitetna i perspektivna poduzetnička ideja.

- Moja pneumatski upravljana ručna dizalica Lift cent konstrukcijski je gotova i sada počinje izrada njezinih prvih dijelova kod lokalnih kooperanata, tako da očekujem da će biti gotova na ljeto. Ideja za inovaciju došla mi je prije nekoliko godina u tvrtki Harburg Freudenberger Belišće d.o.o., gdje sam zaposlen već više od 14 godina, kada sam primijetio kako se na jednom stroju moralo dizati puno dijelova te da se na taj način stroj ne može poslužiti dovoljno brzo koliko bi trebalo. Dizalica koju sam počeo konstruirati prije četiri mjeseca nije klasična dizalica, već svojevrsni sistem ruke, kojom se upravlja tako da prati ruku radnika koji njome upravlja, pa bi mu zapravo čak bolje odgovarao domaći naziv “oduzimač težine” - objašnjava nam Neven princip rada svoje inovacije, koja je već privukla mnogo pozornosti tvrtki u procesnoj industriji, gdje se višekratno mora obavljati ista radnja.

Nevenova dizalica je mobilna, na kotačima, kako bi se mogla gurati od mjesta do mjesta gdje se radi, a plan je da odjednom digne do 60 kilograma tereta u krugu djelovanja od sedam metara. S ovom dizalicom, vrijednom oko 55.000 kuna, radnik će u svojoj tvrtki moći biti znatno učinkovitiji i cijeli proces proizvodnje moći će teći puno brže.

Svoju “žicu” za inovacije Neven je otkrio već na početku rada u tvrtki HF, gdje je počeo raditi kao bravar na stroju. Kako je nastojao neprestano se usavršavati, učio je, znalački spajao teoriju i praksu, te u 29. godini odlučio izvanredno upisati studij strojarstva u Slavonskom Brodu. Uz posao, i ogromnu potporu supruge Ines i djece, uspješno ga je priveo kraju. Sada je pak zaposlen na poslovima konstruktora. Kaže da mu je bila golema prednost to što je u tvrtki upoznao proizvodni proces od samih početaka, što sa stečenim novim znanjem i iskustvom omogućuje da isti taj proces svojim inovacijama neprestano poboljšava, modernizira i olakšava.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 963 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu