MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

KAPELNIČE, HVALA TI ZA SVE: U spomen na Stjepana Džebića

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  U sklopu obilježavanja Dana grada, a kao dio Adventa u Valpovu, Puhački orkestar DVD Valpovo održat će tradicionalni cjelovečernji koncert pod nazivom "Kapelniče, hvala ti za sve“ kao sjećanje na Stjepana Džebića.

Na ovom će koncertu, koji će se održati u srijedu, 6. prosinca, u velikoj dvorani Centra kulture  s početkom u 19 sati, kao gost nastupit će i Osječki puhački orkestar.

Stjepan Džebić ostavio je neizbrisiv trag u djelovanju Puhačkog orkestra DVD Valpovo.

Dugogodišnji kapelnik Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo Stjepan Džebić, rođen je 1938.godine u Donjem Miholjcu, gdje se kao desetogodišnjak uključuje u rad pionirske glazbene škole pri DVD-u Donji Miholjac. Njegov prvi učitelj Stjepan Minarek uočio je odmah izuzetan potencijal malog trubača, te ga usmjerava na pohađanje glazbene škole u Osijeku, koju on s uspjehom i završava na trubi kao osnovnom instrumentu .

Kao dvadesetogodišnjak zapošljava se u Belišću, gdje zasniva obitelj. Već iduće 1959.godine uključuje se u rad zabavnog orkestra Amaterskog kazališta u Belišću. Bile su to nezaboravne glazbene večeri orkestra koji su sačinjavali : maestro Lulić, Kenig, Hajnc, Kulišić, Gyerek, Džebić... Zbog narušenog zdravlja Stjepan Džebić nakon par godina prestaje s aktivnim sviranjem.

Godine 1973. na nagovor svog prvog učitelja Stjepana Minareka koji je tada vodio valpovačku limenu glazbu, ponovno se aktivno počinje baviti sviranjem trube. Već iduće 1974.godine biva imenovan kapelnikom Limene glazbe DVD-a Valpovo na kojoj dužnosti je bio punih 44 godine. Gotovo trećina od 127 godina bogate povijesti Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo ispisana je rukom Stjepana Džebića. Ostat će zapamćen po tome što je prvi obučio mlade glazbenike na saksofonu i flauti. Kao izuzetni glazbeni pedagog odgojio je stotine mladih glazbenika na svim instrumentima, a  svoju ljubav prema glazbi prenio je i na sina Davora koji je danas vrsni klarinetist i saksofonist. Napisao je na tisuće aranžmana skladbi svih mogućih žanrova, a svom Belišću je poklonio i koračnicu „ Belišće marš“.

Godine 1985. postaje profesionalni voditelj glazbene sekcije Amaterskog kazališta u Belišću, te sa tog radnog mjesta 1996.godine odlazi u mirovinu. Time ne prestaje njegovo glazbeno djelovanje u valpovačkom Puhačkom orkestru, nego se još više posvećuje odgoju mladih glazbenika, a mjesto dirigenta prepušta svom učeniku, a danas profesoru glazbe Daliboru Košutiću.

Za svoj rad u Puhačkom orkestru DVD-a Valpovo primio je niz priznanja : brončanu, srebrnu i zlatnu medalju HVZ-a, spomenicu za 40 godina aktivnog članstva u DVD-u Valpovo, zlatnu Plaketu hrvatskog sabora kulture, te 2010.godine i najviše priznanje Grada Valpova na polju kulture: Plaketu Matija Petar Katančić.

Stjepan Džebić je dvadesetak godina vodio i Puhačku glazbu DVD-a Petrijevci. Jedan je od osnivača Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i baranje ( SAPOSIB-a ), te aktivni član kolegija dirigenata. Jedan je od rijetkih dirigenata koji je znao obučavati mlade glazbenike na svim puhačkim instrumentima.

Preminuo je 2017. godine u Belišću.

Stjepan Džebić  punih je 44 godine bio kapelnik u Puhačkom orkestru DVD-a Valpovo. Odgojio je na stotine mladih glazbenika, te napisao tisuće aranžmana skladbi različitih žanrova za puhački orkestar. Za svoj iznimno plodonosan rad primio je niz priznanja: zlatnu medalju Hrvatske vatrogasne zajednice, Zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture, te najviše priznanje Grada Valpovo za područje kulture Plaketu Matija Petar Katančić.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1023 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu