MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

MATKO ŠUTALO: Proračun je jasan, razvojan i konkretan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO  U četvrtak 30. studenog 2023. Gradsko vijeće, na prijedlog gradonačelnika Grada Valpova Matka Šutala izglasalo je proračun za 2024.g.

Proračun Grada Valpova za 2024. godinu izglasan je u ukupnoj svoti od 8.219.661 EUR, i ocijenjen je kao jasan, razvojan i konkretan, a o njemu je gradonačelnik dao izjavu koju prenosimo u cijelosti.

-Prije svega ističem kako smo i ove godine uključili naše sugrađane u kreiranje najvažnijeg dokumenta za naš grad. Naime, unazad šest godina u rujnu raspisujemo javni poziv za sudjelovanje građana, udruga, poduzetnika i svih ostalih zainteresiranih skupina da svojim prijedlozima doprinesu u sastavljanju što kvalitetnijeg prijedloga proračuna. Nakon toga zajedno sa svojim stručnim službama slažem proračun uzimajući u obzir sve one najbitnije stavke koje se financiraju javnim novcem na lokalnoj razini. Prijedlog smo stavili na javno savjetovanje i 30. studenog, dakle prošli četvrtak smo ga izglasali na sjednici Gradskog vijeća.

Proračun za iduću godinu jasan je, razvojan i konkretan i nešto je manji od 10 mil EUR-a.

Nastavljamo ulagati u razvoj gospodarskih aktivnosti kroz Programe poticajnih mjera za naše poljoprivrednike i poduzetnike. Početkom godine u suradnji s osječkim poljoprivrednim i elektrotehničkim fakultetom stavljamo u funkciju naša dva nova inkubatora, VPC i Agropark i na taj način u suradnji sa strukom doprinosimo još jačem razvoju gospodarstva.

U proračunu su obuhvaćene mjere demografske i natalitetne politike, sredstva namijenjena sportu, kulturi i tehničkoj kulturi, predškolskom i školskom odgoju, ali i ona usmjerena ka osobama treće životne dobi, braniteljima te pomoć za rad i razvoj vatrogastva.

Ravnomjeran razvitak Valpova i svih prigradskih naselja, misao je vodilja Valpovačke nezavisne liste i mene kao gradonačelnika.

Što se tiče Narda, ono što je najvažnije za istaknuti jest da smo izradili glavni projekt za izgradnju sustava kanalizacijske mreže te da ćemo kroz nekoliko dana taj projekt prijaviti na natječaj u sklopu NPOO-a. Naravno uz taj projekt nastavljamo s uređenjem mjesta kroz program Upravnog odjela za komunalne i stambene djelatnosti.

Što se tiče Šaga, tu već imamo spremne projekte sa građevinskim dozvolama za izgradnju prometne infrastrukture u ulicama Kolodvorska i Braće Radić te rekonstrukciju pješačkih staza uz glavnu prometnicu u mjestu. Vjerujemo da ćemo kroz prihvatljive natječaje koji su najavljeni te kroz suradnju s Hrvatskim cestama uskoro moći prijaviti i dogovoriti te projekte za mjesto Šag. Osim toga nužna je rekonstrukcija kuće oproštaja te izgradnja ograde oko mjesnog groblja kao i izgradnja vanjskog sanitarnog čvora iza zgrade NK Tomislav i prostorija ribolovnog društva tako da su i ti projekti sastavni dio proračuna.

Što se tiče našeg najvećeg prigradskog naselja Ladimirevaca tu doista ne oskudijevamo projektima. U idućoj godini vjerujem kako ćemo dovršiti jedan od najvećih projekata u tom mjestu, izgradnju i opremanje Doma Kulture Fabijan Šovagović. Krov na zgradi bivšeg mjesnog odbora se rekonstruira, dovršavamo uređenje dječjeg igrališta kod vrtića, a ako sve bude išlo po planu, vjerujem da ćemo u idućoj godini krenuti i s nadogradnjom područnog vrtića sa 2 nove skupine te proširenjem i uređenjem dvorišnog prostora. Kako su prostorije NK Slavonac u dosta kritičnom stanju nadam se da ćemo iznaći sredstva u proračunu za sanaciju i te naše zgrade.

Najvažniji projekt za sva četiri sela Marjančace, Ivanovce, Zelčin i Harkanovce, jest izgradnja kanalizacijske mreže. U suradnji sa našom tvrtkom Dvorac d.o.o. pri kraju smo sa izradom projektne dokumentacije. Nakon što ishodimo građevinsku dozvolu projekte ćemo prijaviti na natječaj u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti koji je produžen do kraja 2024.g. To su najveći infrastrukturni projekti u povijesti tih mjesta te nam je posebno stalo da njihovu provedbu što prije pripremimo i na kraju realiziramo.

U proračun za 2024.g. uvrstili smo izradu projektne dokumentacije za cestu do mjesnog groblja u Marjančacima te uređenje Sportsko rekreacijskog centra uz rijeku Vučicu kao i rekonstrukciju nosećih stupova most ana Vučici.

Za Ivanovce smo uvrstili Energetsku obnovu zgrade NK Dobrava te nastavak uređenja prostorija DVD-a Ivanovci.

Ono što veže Ivanovce  i Zelčin jest projekt izgradnje pješačke staze. Radi se o relativno zahtjevnom projektu koji prolazi kroz pojas državne ceste tako da će ga biti malo teže realizirati, ali ukoliko pronađemo barem mali dio vanjskog financiranja riješit ćemo i taj problem.

Početkom godine Društveni dom u Zelčinu kompletno će biti dovršen. U domu se nalaze prostorije DVD-a, Lovačkog društva te Moto kluba 2 grada koji zajedno broje gotovo 200 članova. Uređuje se i oprema kompletan dom tako da će pored onog u Nardu biti jedan od ljepših domova u ovom dijelu Slavonije. U proračunu smo, u suradnji s NK Zelčinom osigurali sredstva i za dovršetak obnove njihovih prostorija.

Što se tiče Harkanovaca, u 2024.g. ulazimo sa jednim velikim projektom, a to je uređenje Trga, prostora koji obuhvaća obje strane ulice od crkve do Društvenog i vatrogasnog doma te škole. Uredit će se i popločati, ozeleniti, urediti i opremiti urbanom opremom središte toga mjesta. U suradnji s DVD-om osigurali smo sredstva za pribavu materijala za uređenje nekoliko prostorija u zgradi društva. Što se tiče zgrade NK Mladost, projekt smo prijavili na energetsku obnovu

Što se tiče Valpova, kroz projekt “Valpovački zeleni trokut” nastavljamo s uređenjem središta našega grada. Uredit će se prostor ispred Valme te dio Osječke ulice od semafora do Croatie. Ono što nas raduje jest činjenica da privatni investitor u isto vrijeme obnavlja Stari hotel tako da će taj prostor dobiti jednu novu dimenziju i dati još ljepši izgled centru Valpova.

Nadalje, svjesni smo činjenice da u vrtićima nedostaje mjesta zato smo i pripremili i prijavili projekt nadogradnje matičnog vrtića Maza na natječaj resornog ministarstva I željno iščekujemo rezultate. Na ovaj način dobili bi još pet novih skupina tako da bi sva djeca konačno dobila svoje mjesto u vrtiću.

Prije nekih mjesec dana dobili smo 1.5 mil EUR za nastavak rekonstrukcije I izgradnje vodovodne I kanalizacijske mreže u Valpovu. Nositelj projekta je tvrtka Dvorac d.o.o., a isti obuhvaća sljedeće ulice: Valpovačke toplice, S.S. Kranjčevića, Hrastik te dio Osječke ulice. Uskoro započinjemo s projektom izgradnje ceste I oborinske odvodnje u ulici E. Kvaternika.

Projekt izgradnje javne rasvjete u našem parku u punom je jeku I dovršit ćemo ga do početka veljače iduće godine.

Krov na našoj gradskoj dvorani u dosta je lošem stanju tako da uskoro započinjemo s obnovom krovišta i nastavljamo s opremanjem dvorane u suradnji s ZŠU Grada Valpova.

Imamo još nekoliko važnih projekata za koje željno iščekujemo rezultate, a to su obnova kuće Takač u Strossmayerovoj ulici i uređenje trga i parkirališta na prostoru od zgrade PBZ-a, Mimoze i suda. Drugi projekt je nastavak uređenja Sportskog parka u Valpovu kroz izgradnju glavne tribine, ograde oko pomoćnih terena te zgrade za školu nogometa.

Nakoliko projekata pripremili smo još 2021. godine, ali obzirom da se radi o projektima čija je vrijednost jako velika, čekamo prihvatljive natječaje ili pomoć Hrvatskih cesta. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u bliskoj budućnosti urediti i taj, glavni ulaz u grad.

Grad Valpovo kroz dovršetak zgrade Društvenog centra u ulici Matije Gupca dobit će prostor za provođenje aktivnosti udruga mladih i osobe s invaliditetom, dok smo Projekt uređenja Stare samoposluge u Vijencu Hrvatske Republike prijavili na Natječaj prekogranične suradnje i to sa Gradom Somborom. Prostorije Stare samoposluge postale bi Dnevni boravak za osobe starije životne dobi gdje bi se provodile razne radionice ostale aktivnosti za naše umirovljenike. Prostor je u središtu grada i dosta je pristupačan te se nadamo da ćemo projekt uspjeti realizirati u idućoj godini.

Vjerujem kako ćemo uz podršku naših sugrađana, ali i uz potporu županije osječko-baranjske te resorna ministarstva, s kojima imamo odličnu suradnju, sve ove planove uspjeti provesti u djelo.

Pred nama je sada proslava Dana našega grada i Božić kao najradosniji kršćanski blagdan. Polako i u miru dovršavamo godinu, a nakon proslave Nove godine krećemo i u nove pobjede te nastavljamo kroz sve ove nabrojane projekte dalje razvijati naš grad i prigradska naselja.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 925 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu