MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

U Kući baranjskog kulena Prvi festival kulena i Drugo nacionalno ocjenjivanje kulena

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BRANJIN VRH Drugo nacionalno ocjenjivanje kulena bit će održano u petak, 17. svibnja 2024. godine, a proglašenje šampiona i dodjela nagrada bit će održana na prvom Festivalu kulena, 25. svibnja 2024. godine.

Festival kulena bit će održan u prostoru Kuće Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu te na livadi preko puta, na kojoj će biti postavljen šator. Ulaz će biti otvoren za sve koji žele kušati proizvode baranjskih proizvođača suhomesnatih proizvoda te proizvođača iz Istre, Mađarske i Srbije.

- Ideja o organizaciji Festivala kulena rođena je još prošle godine kroz razgovore s našim partnerima -Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen i Turističkom zajednicom Baranje. Festival kulena treba biti inicijalni projekt koji bi u budućnosti, uz stručno ocjenjivanje, osnažio i turističku promidžbu, a proizvođačima osigurao novu perspektivu u plasmanu njihovih proizvoda. Grad Beli Manastir vlasnik je i prostora preko puta Kuće kulena tako da dugoročno možemo raditi nove projekte i investirati u nove sadržaje. Također, Grad je zainteresiran podržati kulenare u odlascima na festivale i sajmove koji se održavaju u Hrvatskog, poput onoga u Svetom Petru u Šumi u Istri. Želimo dodatno proširiti priču Festivala i priču kulena koja je već sada nadrasla Beli Manastir, no ima potencijala za mnogo više, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

- Više od pet godina Baranja je prepoznata kao vrhunska turistička destinacija, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnog razini. Enologija i gastronomija dva su najjača aduta Baranje, a kulen je, uz vino i outdoor aktivnosti, jedan od najprepoznatljivijih baranjskih proizvoda. Sve je to bio glavni povod organiziranju novog festivala koji bi bio na višoj stručnoj razini te iznjedrio dodatnu turističku ponudu i razlog zašto bi posjetitelji došli u Baranju, rekao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

Na prošlogodišnjem Prvom nacionalnom ocjenjivanju kulena Valpovština je bila snažno zastupljena:

Dobitnici zlatnih medalja su bili OPG Barić, OPG Ivica Brkić, Panonis d.o.o.., Balkan Lov d.o.o., OPG Rupčić Marijan, OPG Nikola Barišić, OPG Novosel Slađan, OPG Josip Job, OPG Slobodan Stanković, OPG Slavica Eling, Drčić d.o.o., Jelović Ilija, Belje Plus d.o.o., OPG Jovica Zuber, OPG Sabljak, OPG Milorad Stojković, OPG Vlado Ferbežar i OPG Damir Perak.

- Na drugo nacionalno ocjenjivanje kulena ove je godine pristiglo više od 30 uzoraka iz četiri kontinentalne hrvatske županije. Festival kulena neće imati samo natjecateljski karakter nego i edukativno-promidžbeni dio. Ocijenit će se kvaliteta, no želimo razmijeniti informacije i iskustva, a kroz okrugli stol želimo pomoći svim proizvođačima kulena i zajedno prokomentirati probleme, mogućnosti unaprjeđenja suradnja, što je to što nam svima skupa treba u proizvodnom i gospodarskom dijelu te kako možemo zaokružiti cijelu priču. Kulen kao proizvod ima veliki utjecaj na ruralni razvoj i ostanak mladih na selu, a prvi i osnovni cilj naše Udruge je poboljšati proizvodne lance - od proizvodnje svinja do prodaje kulena, rekao je Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.

Festival je prijavljen na natječaj za nerazvijene turističke zajednice koji je raspisala Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, te je za njegovu provedbu odobreno približno 17.000 eura. Organizatori očekuju da Festival kulena postane novi brand Baranje i jedan od najpoznatijih festivala u Hrvatskoj vezan uz proizvodnju i prodaju kulena.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 795 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu