MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

BORBA ZA ČIST ZRAK SE NASTAVLJA: Grad Belišće „Prijatelj djece“ - istina ili laž...

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Grupa građana Belišća zatražila je pomoć u rješavanju problema zagađenja zraka u Belišću između ostalih i od Ureda Predsjednika Republike Hrvatske. Danas su medijima dostavili priopćenje s nekim novim činjenicama.

-Nastavno na našu zamolbu, iz Ureda Predsjednika RH dostavljeno nam je očitovanje inspektora Glavnog državnog inspektorata RH o svim poduzetim aktivnostima Državnog inspektorata RH-a u međuvremenu, priopćili su danas u priopćenj koje su naslovili:

GRAD BELIŠĆE „PRIJATELJ DJECE“ - ISTINA ILI LAŽ...

Iz očitovanja DIRH-a jasno proizlaze sljedeće činjenice koje do sada nismo znali:

-    Nakon što je Županija Osječko-baranjska ukinula dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki Livit d.o.o. državni inspektorat zatražio je od Ministarstva gospodarstva ukidanje rješenja Ministarstva gospodarstva kojim je proizvod „RECIT-ERK 02“ tvrtke Livit d.o.o. upisan u Očevidnik ukidanja statusa otpada;

-     Zbog problematike neugodnih mirisa na području grada Belišća uz tvrtku Livit d.o.o. kao mogući izvor onečišćenja zraka inspekcijskim postupcima su obuhvaćeni i upravitelj odlagališta otpada u Belišću tvrtka Kombel d.o.o. te tvrtka DS Smith Belišće Croatia d.o.o.;

-   Nadzorima inspektorata provedenim u veljači 2024. utvrđene su nepravilnosti u obje naznačene tvrtke u primjeni propisa vezanim uz način postupanja s otpadom te su postupci inspekcije u tim tvrtkama u tijeku;

-    Posebno je važna i činjenica da je Visoki upravni sud 20.02.2024. donio rješenje kojim je poništio rješenje Upravnog suda u Osijeku i odbio prijedlog Livita d.o.o. za izdavanje privremene mjere odgode provedbe inspekcijskog rješenja kojim je naloženo uklanjanje otpada s lokacije gospodarenja otpadom. To znači da se naloženo uklanjanje otpada s lokacije gospodarenja otpadom mora  provesti.

Nakon navedenog pitamo se kome u Belišću nije u interesu -HITNO- provesti Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka zbog potvrđene II. kategorije zraka i smrada koji se širi ulicama grada Belišća sa pročistača otpadnih voda tvrtke DS Smith i postrojenja tvrtke Livit d.o.o. u vlasništvu bivšeg ministra I. Vrdoljaka?! Ono što znamo jest da mulj u tvrtku Livit d.o.o. dolazi iz tvornice papira DS Smith.  Kada se mulj doveze u Livit, trebao bi biti stabiliziran, totalno kemijski inertan. Problem je kada mulj dolazi nestabiliziran jer postupci stabilizacije nisu provedeni. Na to pitanje mogu odgovoriti članovi uprave tvrtke DS Smith Ana Soldo i Toni Bilić, koji su dužni zabilježiti sve eventualne pritužbe od strane javnosti, te evidentirati aktivnosti koje su poduzete u svrhu uklanjanja ili ublažavanja uočenih nedostataka. Ti podaci iz sustava upravljanja okolišem moraju biti dostupni javnosti - obaveze povezane sa sustavom upravljanja okolišem ISO.

Tri godine uznemiravanje djece sa smradom je ekocid, našoj djeci oduzete su tri godine sretnog odrastanja, samo majke znaju koliko boli plač djeteta, koje se noću budi zbog smrada.

Ako je grad Belišće “PRIJATELJ DJECE” željeli bismo postaviti pitanje gradskoj vlasti i gradonačelniku Buriću ”Zašto čekate  zakonski rok 18 mjeseci za početak provedbe Akcijskog  plana za poboljšanje kvalitete zraka, ako ste zatražili mišljenje institucija, te  kakvo je mišljenje dalo Ministarstvo  gospodarstva o provedbi naznačenog Akcijskog plana?!

Tražimo mjerenje svih  parametara  koji utječu na zdravlje stanovnika Belišća i Valpova ugljični monoksid CO, oksidi sumpora SO2, oksidi dušika NOx, sumporovodik H2S,merkaptana, lebdeće čestice < 10 um, lebdeće čestice  2,5 < um.“, navodi se u priopćenju.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 723 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu