MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Učenicima i učiteljima primjeren standard u Osnovnoj školi Ladimirevci

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LADIMIREVCI Prigodnom svečanošću, danas je obilježena dogradnja kuhinje i knjižnice u Osnovnoj školi Ladimirevci.

Svečanost je okupila brojne goste, među kojima su bili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, njegov zamjenik Goran Ivanović, gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo sa suradnicima Sandra Filipović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu OBŽ  sa suradnicima te brojni ravnatelji škola iz okolnih gradova i naselja.

Osnovna škola Ladimirevci trenutno ima 283 učenika  raspoređenih u 22 razredna odjela. U školi radi 33 učitelja, 4 stručna suradnika i 10 djelatnika pomoćno-tehničkog osoblja. 

Podržavajući  nastojanje da se novootvorena knjižnica što prije opremi potrebnom bibliotečnom građom, Udruga za kreativni razvoj i informiranje Valpovština info, u sklopu koje djeluje Prvi informativni portal Valpovština.info darivala je knjižnici petnaestak knjiga koje će upotpuniti, za sada nevelik knjižni fond, a knjige je ravnatelju prodala tajnica udruge Ana Vazdar.

Dogradnja je obuhvatila 244 kvadratna metra prostora kuhinje i blagovaonice u prizemlju te knjižnice i čitaonice na katu, a vrijednost radova je 1,6 milijuna kuna.

Danas održana svečanost bila je prigoda da župan Ivan Anušić predstavi i započne realizaciju projekta kojim se osigurava besplatan topli obrok za sve učenika na području Županije, a glavni oslonac u provođenju su mu poljoprivredna gospodarstva s područja Osječko-baranjske županije od kojih će se nabavljati svježe namirnice za pripremanje obroka za učenike. Pozdravljajući domaćine svečanosti obećao je da će do 2020. Godine svi učenici imati uvjete za blagovanje toplih obroka poput malih Ladimirevčana.

Svečanost je popraćena prigodnim umjetničkim programom kojeg su u cijelosti pripremili učenici i učitelji ladimirevačke osnovne škole, a potom su gosti razgledali novoizgrađene prostore.

 

Škola je u Ladimirevcima počela djelovati 1852. godine, kroz povijest imala je različite statuse, a poslije 2. svjetskog rata, kada se ustrojava osnovnoškolsko osmogodišnje obrazovanje pripadala je administrativno kao područno osmorazredno odjeljenje školi  „Republika“ Petrijevci (od 1963. do 1979.) , a kasnije kao četverorazredno područno odjeljenje OŠ Bratoljuba Klaića Bizovac (od 1979. do 1994), prijetio se ravnatelj škole Damir Jakopiček. 

-Ključan moment za školu i mjesto dogodio se krajem 80 god. prošlog stoljeća kada se novom republičkom shemom škola, osmogodišnja škola u Ladimirevcima ukida i učenici od 5. do 8. razreda kreću na nastavu u Bizovac, a u Ladimirevcima ostaju odjeljenja od 1.-4. razreda.

  Ladimirevčani se nikako s ovom odlukom nisu mogli pomiriti pa je Mjesna zajednica u skladu sa svojim ovlastima 1988. godine pokrenula referendum na kome su mještani izglasali samodoprinos za izgradnju nove školske zgrade, te se krenulo s pripremama za gradnjom novog objekta. Glavni projekt izradio je arhitekt pok. Stjepan Ivanović, rodom Ladimirevčan.

Osim novca mještani su donirali i na tisuće sati svoga vlastitog dobrovoljnog rada u izgradnji objekta i možemo reći da je prvi dio školske zgrade bio izgrađen i završen trudom i ogromnim naporom Ladimirevčana svih uzrasta (od djece do umirovljenika).

Nova je školska zgrada svečano otvorena 13. rujna 1992. godine, a prije no što su u nju ušli učenici i učitelji u njoj je neko vrijeme boravila 107. brigada hrvatske vojske.

Rješenjem Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Osječko-baranjske županije, od 26. svibnja 1994. godine OŠ Ladimirevci postaje matična osmogodišnja škola sa pripadajućim područnim odjelima u Ivanovcima i Harkanovcima.

Nakon otvaranja SOS Dječjeg sela Ladimirevci pojavljuje se problem premalog kapaciteta škole jer se broj učenika znatno povećao, a u školu Ladimirevci dovoženi su i učenici od 5. do 8. razreda iz: Ivanovaca, Želčina, Marjančaca i Harkanovaca. 

Tijekom 1995. godine zahvaljujući donaciji SOS-Kinderdorf International  iz  Innsbrucka školska je zgrada dograđena sa 4 nove učionice i dvije garderobe, a tijekom 1996. godine završena je i otvorena nastavno - sportska dvorana, koja je također financirana sredstvima SOS Dječjeg sela . Ovim dogradnjama škola je imala dovoljne kapacitete za prijem svih učenika.

Međutim i dalje je postojao problem školske kuhinje i nedostatka blagovaonice, te prostora knjižnice, koja je radila u neadekvatnim uvjetima.   

Završenom dogradnjom nove kuhinje i blagovaonice u MŠ Ladimirevci stekli su se uvjeti da se prehrana učenika podigne na višu i kvalitetniju razinu, a u projekt Osječko - baranjske županije „Školski obrok za sve“  trenutno je uključen 281 učenik.

Osnovna škola Ladimirevci ima uvjete za provođenje ovog projekta i u PŠ Ivanovci ( školska zgrada otvorena 2009. godine) , gdje je također sagrađena profesionalno uređena kuhinja i blagovaonica. U obje škole imamo zaposlenu po jednu profesionalnu kuharicu.

Izgradnjom nove knjižnice i čitaonice škola je dobila kvalitetniji prostor za čuvanje literature, arhivske i ostale školske građe (knjižnica se do sada nalazila u neadekvatnom prostoru bivše garderobe).

Cilj je da se knjižnica u dogledno vrijeme opremi dovoljnom količinom najrazličitije literature i knjižne građe kako bi se otvorila svim mještanima Ladimirevaca i pretvorila u školsko-mjesnu knjižnicu. Na ovom projektu već su poduzeti prvi koraci i stigle su prve veće donacije, od pojedinaca i ustanova, tako da možemo biti sigurni da ćemo ovaj projekt u dogledno vrijeme ostvariti, zaključio je Jakopiček.

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1057 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!