MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Usvojen rekordan proračun Grada Valpova od 124 milijuna kuna

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Sinoć je održana 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Valpova na kojoj su usvojeni ključni dokumenti za sljedeću godinu, s projekcijama za naredne godine.

O gotovo svim točkama dnevnog reda vladalo je suglasje, tako da su prijedlozi usvajani s jednim glasom protiv ili suzdržanim. Na početku sjednice, nakon Aktualnog sata, vijećnici su razmatrali informaciju o stanju u gospodarstvu, poduzetništvu i obrtništvu za prošlu godinu, koju je predstavio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Marko Vuksanić. Informacija je ocijenjena sveobuhvatnom i kvalitetno pripremljenom, ali, na žalost, prema ocjeni sudionika u raspravi, ukazuje na zabrinjavajuće i kritično stanje. Jedini pravi odgovor na takvo stanje je sustav mjera kojima će se stvoriti uvjeti za razvoj gospodarstva, privlačenjem investitora s jasnim namjerama. 

U vrijeme Aktualnog sata predložena je promjena radnog vremena Komunalnog poduzeća Urbanizam d.o.o. o čemu će se raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a odgovarajući na pitanje o odazivu građana na poziv da sudjeluju u kreiranju proračuna za sljedeću godinu, gradonačelnik Matko Šutalo je obavijestio da je pristiglo četrdesetak prijedloga, od kojih su  gotovo svi prihvaćeni i ugrađeni u proračun rekordnih razmjera. Ponovio je da u ovom trenutku nema mogućnosti da se započne s realizacijom projekta Glazbene škole, jer nema odgovarajućeg natječaja kroz koji bi se moglo financirati taj projekt, a čim se ukaže prilika, nastavit će se s ostvarenjem od kojeg se ne odustaje.

Gradonačelnik je obavijestio da se među „mega projekte“  od ključnog značenja za Grad Valpovo nominiralo tri projekta – Industrijske zona na izlazu iz grada u smjeru Ladimirevaca, Most preko Vučice na Metlincima i rekonstrukcija i uređenje zgrade Doma tehnike, a dogovoren je skori sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, zajedno  s predstavnicima Osječko-baranjske županije kako bi se sagledale mogućnosti da se ti projekti financiraju iz sredstava namijenjenih realizaciji projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

U nastavku sjednice uslijedile su teme koje se odnose na sljedeću godinu. Usvojeni su prijedlozi o programima javnih potreba u kulturi u  ukupnom iznosu od 15.696.000,00 kuna, športu u ukupnom iznosu od 5.831.000,00 kuna i tehničkoj kulturi u ukupnom iznosu od 100.000,00 kn.

Program javnih potreba u području predškolskog odgoja Grada Valpova za 2019. godinu bit će financiran iz proračuna u ukupnom iznosu od 4.220.430,00 kn. Program javnih potreba iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarne djelatnosti, te drugih područja od interesa za opće dobro Grada Valpova bit će financirane u ukupnom iznosu od 190.000,00 kn.

Najznačajniji paket odluka odnosio se na Proračun Grada Valpova za sljedeću godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu, Odluku o izvršavanju Proračuna te Odluku o pokriću manjka u ovogodišnjem Proračunu.

Gradonačelnik Matko Šutalo u obraćanju sugrađanima prije sjednice Gradskog vijeća najavio je usvajanje Proračuna i istaknuo njegov značaj i rekordnu razinu od 124 milijuna, te posebno ukazao na činjenicu da su u provedbi projekti čija je vrijednost 64.787.451,64 kn, vrijednost prijavljenih projekata za koje se čekaju rezultati natječaja iznosi 23.401.919,59 kn dok je vrijednost projekata koji su u pripremi 113,7 mil. kn.

O detaljima Proračuna i novostima u metodologiji izrade vijećnike je upoznao pročelnik Službe za financije i proračun Oliver Vazdar.

Sudionici u raspravi složili su se da je Proračun respektabilan, te da se pouzdaju u njegovo odgovorno provođenje i realizaciju.

U ime Kluba vijećnika HDZ,a HSU-a i NL Joze Piškorjanca, Dubravko Kučinac predložio je dva amandmana, čijim je usvajanjem uvjetovao podršku Proračunu. Prvi se amandman odnosi na smanjenje cijene vrtića za 200 kuna, a drugi na povećanje iznosa za novorođenu djecu pa će, budući da su amandmani usvojeni, u narednoj godini osim nižih cijena u vrtićima za prvo novorođeno dijete u obitelji biti isplaćena naknada od 3.000,00 kuna, za drugo dijete 5.000,00 kuna, te za treće i svako iduće dijete 7.000,00 kuna. Uslijedila je stanka u kojoj su učinjene minimalne izmjene u Proračunu i ugrađene odredbe amandmana, koje su i tako u suglasju s već započetom politikom suzbijanja negativnih demografskih kretanja.

Na koncu, Proračun s pratećim dokumentima usvojen je tek s jednim glasom protiv. 

U nastavku sjednice usvojen je i Program održavanja komunalne infrastrukture za koji je potrebno je  4.356.000,00 kuna i Program građenja komunalne infrastrukture u sljedećoj godini u iznosu od  405.000,00 kuna koje je predstavio v.d. pročelnika Goran Šimić.

Programom korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Valpovo u 2019. godini koji je također usvojen, predviđeno je da se raspoloživih 1,1 milijuna kuna  usmjeri u katastarsko geodetsku  izmjeru i sređivanje zemljišnih knjiga, izgradnju i održavanje sustava otvorene kanalske mreže, troškove vezane uz uređenje poljskih putova, slivna vodna naknadu,  Program sufinanciranja i druge poticajne mjere za unapređenje poljoprivrede i  akvakulture te troškove u vezi s provedbom Zakona o poljoprivrednom zemljištu.  Tijekom rasprave se spoznala i mogućnost da se dio tih sredstava uveća u korištenju sustava poticaja Osječko-baranjske županije, što će se istražiti u izravnom kontaktu.

Pred kraj sjednice usvojena je i odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, a odlučeno je da će se 24. veljače 2019. godine održati izbori za članove Vijeća Mjesnih odbora. Zvonko Barišić imenovan je predsjednikom Gradskog izbornog povjerenstva u kome će biti i Dinko Huis, Martina Mamić, Miroslava Bakša, Jasna Špoljarić i Maja Matijanić.

Sjednica je završena u predblagdanskom raspoloženju u kome su izmijenjene čestitke, a gradonačelnik darivao vijećnike prigodnim poklonima.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 566 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It