MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Još jedno druženje generacija u Harkanovcima

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HARKANOVCI  U subotu uvečer, u mjesnom Društvenom domu, okupilo se mnoštvo bivših učenika Osnovne škole u Harkanovcima.

Još jednom su, nošeni emocijama i željom za druženjem, došli u Harkanovce iz bliže okolice, ali i udaljenih krajeva, kako bi susreli kolege s kojima su se školovali u mjesnoj osnovnoj školi.

Sve je počelo 2014. godine, kada je na inicijativu Joze Tomića, Marice Vuković, Milana Bergera i Joze Matanovića, pripadnika generacije rođene 1955.i 1956. godine, koji su školske godine 1970/71., kao posljednja generacija, svoje osnovnoškolsko obrazovanje završili u Harkanovcima, održano prvo okupljanje.

Ovo je druženje odjeknulo među suseljanima i dakako, potaknulo i druge generacije na organizaciju druženja. Na inicijativu Pavice Sajfert, koja je pokretač svih daljih druženja, Katice i Tomislava i Mirka Fadige, Đure Galičića, Milana Bergera, Joze Tomića i Marice Vuković, organizira se druženje pripadnika deset generacija, onih rođenih između 1950. i 1960. godine.

Ponovno sjajna atmosfera, odlična zabava i druženje i tradicija je stvorena. Sklopljena su nova i učvršćena stara prijateljstva, novi poticaji i ideje. Osim godišnjih sastanaka organiziraju se i zajednički izleti, hodočašća.

-Nakon toga druženja mi koji smo organizirali to druženje dogovorili smo druženje u šumi na imanju Slavice i Marka Pavlovića krajem rujna, a poslužilo nam je da bi dogovorili slijedeće druženje. Ovo druženje u šumi nastavljeno je, i svake godine u svibnju okupi nas se svaki put između 25. i 30. osoba, podsjeća Milan Berger, glavni organizator ovogodišnjeg druženja.

-Pored druženja u šumi u rujnu 2016.g. išli smo na hodočašće u Mariju Bisrticu, a  po povratku posjetili smo centar duhovnosti DJELO MARIJINO-POKRET FOKOLARA „FARO“ u Križevcima te razgledali grkokatoličke katedrale.

Sljedeće godine hodočastili smo GOSPI TRSATSKOJ na Trsat, a u povratku posjetili nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Nastavili smo putovati i u 2018.g. kada smo u rujnu organizirali dvodnevno hodočašće u Međugorje te u prosincu u posjetili Zagreb i izložbu Vlahe Bukovca.

Ove godine u lipnju posjetili smo Vukovar (obilazak spomen obilježja),  u Novom Sadu posjetili katedralu IMENA MARIJINA u centru, Petrovaradinsku tvrđavu i prisustvovali na sv. Misi u mjestu Tekije, najvećem Marijanskom svetištu u Srbiji, opisuje putovanja Berger.

Subotnje je druženje počelo okupljanjem u Društvenom domu i slikanjem, a potom, svih 120 bivših učenika prisustvovalo je sv. Misi u mjesnoj crkve Snježne Gospe. Poslije mise ponovno su se okupili  u dvorani gdje ih je pozdravio voditelj Milan Berger. Nakon večere uslijedilo je i emotivno kazivanje pjesmica o selu, koje je napisala i recitirala Marica Vuković. Mnogima su navrle suze na oči. Pavica Sajfert je vodila nagradne igre, a do kraja druženja. tijekom večeri, organizirana je tombola gdje je svaki kupon bio dobitni. Iznenađenjima nije bilo kraja i oko 22,30 sati počeo je ples srdaca. Sve vrijeme okupljene su zabavljali tamburaši HKUD Harkanovci.

U ovoj veseloj večeri bilo je i natjecanje pjevača solista i dueta, gdje je pobjedu odnijela Katica Galičić.  Druženje je završilo nešto poslije 1,30 sati iza ponoći. Odaziv je bio više od očekivanog budući da su raseljeni po cijeloj Lijepoj našoj, a i šire - od Supetra na Braču, Tihaljine, Mrkoplja, Starih Jankovaca, Našica, Vinkovaca, Osijeka, Valpova, Belišća…

-Svi smo više nego zadovoljni s ovim druženjem i nastojimo mi stariji prenijeti to na mlađe da se tako i nastavi. Puno je osoba na odlasku reklo da tu tradiciju druženja nikako ne bi smjeli prekinuti. Slijedeće godine u 6.mj. imamo u planu posjetit Krapinu, dvorac Trakošćan i centar svijeta Ludbreg uz naravno druženje u šumi, komentirao je Milan Berger, koji je s posebnom zahvalnošću istaknuo osobe koje su najviše uložile truda u organizaciju druženja.

Zahvalio je Pavici Sajfert, Tomislavu i Katici Fadiga, svojoj supruzi Zdenki Berger, Jozi i Pavici Matanović, Marku i Slavici Pavlović, Tomislavu i Marici Vuković, Zdravku i Snježani Dugalić, Zlatku i Ružici Skokić, Marijani Berger, Jozi i Vesni Fadiga, obojici Jozi Bošnjak, Josipu Piškorjancu i Jozi Tominu.

Svi su sudionici bili dirnuti prisustvom njihove učiteljica Eve Payerl u pratnji njezine dvije  kćerke, Jasne i Brankice, a kao posebni gosti, druženju su se odazvali i predsjednik Mjesnog odbora Harkanovci Jozo Piškorjanac sa suprugom  Gordanom.

Naime, sponzori druženja su bili  Mjesni odbor Harkanovc, DVD Harkanovci, HKUD Harkanovci, Ožujsko i OPG Lisko.

-Zaista je bilo dirljivo gledati sve te ljude koji su se skupili sa svih strana radi prijateljstva i uspomena, zapisala je Pavica Mišić, jedna od sudionica druženja.

-Naime, po završetku osnovne škole i u godinama poslije (srednja škola, fakultet, obitelj, jednostavno život) mnoge nas je put odveo na različite strane (Valpovo, Belišće, Osijek, Vinkovci, Mrkopalj, otok Brač, New Zealand,….). Vidjeti te ljude ponovno zajedno kako se prisjećaju djetinjstva, dječjih nestašluka, prijateljstava iz mladosti, prvih ljubavi, bilo je toliko dirljivo da su se mogle kroz smijeh i suze mogle naslutiti. Neki se nakon 30, 40 i više godina nisu niti prepoznali, ali su se svi sjećali djetinjstva i godina provedenih u Harkanovcima. Naša učiteljica Evica Pajerl i njezine kćeri Jasna i Brankica (Dubravka nije mogla doći), koje su također išle s nama u osnovnu školu, bile su ganute atmosferom. Bilo je to na jednu večer vraćanje u prošlost, u djetinjstvo i bezbrižne dane našega života, našu šumu, naše Briješće, naše selo, a riječi mnogih na odlasku „vidimo se opet“, govore sve!?

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 995 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It