MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku predstavljen prijevod Spjeva o Hiawatahi i zbirka poezije Slušač ptica Tomislava Šutala

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

OSIJEK U organizaciji osječkog Filozofskog fakulteta jučer su u Maloj svečanoj dvorani predstavljene dvije knjige Spjev o Hiawathi Henrya Wadswortha Longfellowa koji je preveo akademik Luko Paljetak i zbirka poezije Slušač ptica Tomislava Šutala.

Dekan Filozofskog fakulteta profesor dr. sc. Ivan Trojan u pozdravnom je govoru zahvalio akademiku Luki Paljetku na dolasku na osječki Filozofski fakultet i uredniku knjige Dinku Županu na suorganizaciji promocije. U uvodnom izlaganju urednik knjige je naglasio kako trenutno u Hrvatskoj nema kompetentnijeg predavača od akademika Luke Paljetka kada je u pitanju ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige jer je ovogodišnji slogan te manifestacije „Nek' ti riječ ne bude strana(c)“ i posvećen je prevoditeljima i prijevodima književnih djela na hrvatski jezik. Naime, akademik Luko Paljetak ove je godine u ožujku primio najvišu državnu nagradu za književnoprevodilački rad Iso Velikanović i to za životno djelo. Nagrada je dodijeljena za 2022. godinu u kojoj je Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo izdala Paljetkov prijevod Spjeva o Hiawathi. Nakon kraćeg prikaza desetak kapitalnih prijevoda akademika Luke Paljetka te sadržaja Spjeva o Hiawathi i povijesnog konteksta u kojem je djelo nastalo Dinko Župan je riječ prepustio akademiku Luki Paljetku. U lucidnom izlaganju akademik Paljetak je objasnio vrijednost Spjeva o Hiawathi za današnju generaciju koja se suočava s nemilosrdnim uništavanjem prirode i okoliša u kojem živimo. Odnos koji su Indijanci imali prema prirodi treba nam biti putokaz kako se danas i u budućnosti trebamo odnositi prema prirodi. U izlaganju je vrlo nadahnuto govorio o sadržaju spjeva pri čemu se detaljnije zadržao na nekoliko pjevanja. Tijekom drugog dijela izlaganja akademik Paljetak je govorio o poslu prevoditelja te je na kraju izlaganja odgovarao na pitanja studenata i publike.

Nakon promocije Spjeva o Hiawathi u Maloj svečanoj dvorani predstavljena je i zbirka poezije Slušač ptica Tomislava Šutala u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek i Ogranka Matice hrvatske Osijek koja je bila izdavač ove zbirke. U uvodnom govoru dekan Ivan Trojan, koji obnaša i funkciju predsjednika Ogranka Matice hrvatske Osijek, pozdravio je akademika Luku Paljetka, autora Tomislava Šutala i profesora dr. sc. Vladu Obada. Osobito ga je obradovalo što je na promociji sudjelovao profesor u mirovini Vlado Obad koji je svojim znanstvenim i predavačkim radom ostavio duboki trag na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Profesor Vlado Obad je u svojem izlaganju britko objasnio kontekst nastanka pjesama iz zbirke Tomislava Šutala te se prisjetio njihovih zajedničkih druženja od gimnazijskih do sadašnjih dana. Naglasak je stavio na prostor salaša koji prema njegovu mišljenu ima važno mjesto u nastanku niza pjesama kao i na samospoznaji koja se rađala na takvim mjestima osame kroz koju je Tomislav Šutalo izgradio jedan otvoreni odnos prema prirodi. Akademik Luko Paljetak je naglasio kako mnogi od nas imaju određeni odnos prema prirodi ali rijetki uspijevaju taj odnos pretočiti u vrhunsku poeziju. Prema njegovu mišljenju Tomislavu Šutalo je to uspjelo u nizu pjesama u zbirci Slušač ptica te je pročitao nekoliko pjesama kako bi potkrijepio tu svoju tezu. Na kraju je akademik Luko Paljetak rekao da je kao priređivač napravio ciljani izbor pjesma te da upravo taj izbor treba biti putokaz Tomislavu Šutalu u daljnjem stvaranju poezije. Autor Tomislav Šutalo na kraju je izrecitirao nekoliko svojih pjesama te se zahvalio akademiku Luki Paljetku kao priređivaču i prijatelju, a osobito na izradi kolaža koji krasi naslovnicu zbirke. Zahvalio se i prijatelju Vladi Obadu na sudjelovanju u promociji, supruzi i publici na dolasku te dekanu Ivanu Trojanu na gostoprimstvu u osječkom „hramu mudrosti“.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

TEST 2

TEST 2