MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Promocija zavičaja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

CRET Članovi KUD-a Cret i Zavičajne udruge Ličana Gacka Bizovac 8. rujna 2016 godine sudjelovali su u programu otvorenja izložbe u sklopu programa Vinkovačkih jeseni u Gradskom muzeju Vinkovci pod nazivom Ličani u istočnoj Slavoniji.

 

Tekst i slike u prilogu priredila je i objavila u Vinkovačkom listu mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Vinkovci.

- Za Ličane se kaže kako su „naši najustrajniji i najbolji kolonisti, te kako ih ima svugdje – gdje god je bilo prilike za naseljavanje.“ Dolazili su kroz povijesna razdoblja „u Šlavoniju, obećanu zemlju s dosta plodne zemlje za obrađivanje i naseljavanje.“ Odlaskom Turaka s područja Slavonije vinkovačko su područje uz druge doseljenike u velikom broju naselili Ličani rimokatolici, što se može, pratiti od početka 18. st. sve do kraja četrdesetih godina 20. st. Starije doseljeničke struje potpuno su se asimilirale u novoj sredini, prihvaćajući tradicijske znakovitosti novoga zavičaja i danas su poznate šokačke obitelji, kao i brojni tadašnji doseljenici iz Bosne, o čemu svjedoče brojna prezimena. Stoga je i samosvijest o starom kraju i podrijetlu jače prisutna u doseljenika nakon 1918. i 1945. godine.

U Slavoniji u naše vrijeme djeluje šest udruga koje okupljaju ličke doseljenike sa željom promicanja kulture i baštine staroga zavičaja. Među njima su udruge u Virovitici, Slatini, Požegi, Slavonskome Brodu, Belišću i Bizovcu.

Upravo je Gradski muzej Vinkovci u povodu ovogodišnjih vinkovačkih jesenskih svečanosti ugostio Zavičajni klub Gacka – Bizovac, osnovan 2002. godine i KUD Cret iz Creta Bizovačkog, kako bismo našim građanima i posjetiteljima Vinkovaca približili njihov rad, slavonski zavičaj i ličko podrijetlo. U ovoj Udruzi je i jedan broj vinkovačkih Ličana, među kojima i Vinkovčanka Marica Radišić, koja je bila poveznica za ovakav dogovor. O samoj Udruzi i njenom radu u razgovoru s mr. Ljubicom Gligorević govorio je predsjednik Milan Majetić, o replikama ličkih muških nošnji njihov izrađivač i solist Muške pjevačke skupine KUD-a Cret, Jerko Brkić, a o ženskim nošnjama i njihovom odijevanju Mirela Zimmerman, voditeljica KUD-a.

Okosnica događanja je izložba s oko 20 izdvojenih različitih i prepoznatljivih ličkih predmeta, starih fotografija, objavljenih izdanja i druge dokumentarističke građe, ali i one turističke s područja Otočca, Gacke i okolice odakle je većina doseljenika, članova ove Udruge. Dugogodišnji sakupljač predmeta iz Like i različite druge građe i nositelj organizacije ovoga događanja je član Udruge Milan Ladišić, koji je o svom sakupljačkom radu i samim predmetima govorio na ovom događanju koje je bilo 116. u Središnjem multimedijalnom prostoru Etnološkog postava u nepunih 15 godina od njegova otvorenja. Izložba se može pogledati do polovice studenog mjeseca.

  

Uz svirku Igora Jakopičeka na samici dangubici – kuterovki, izvedena su lička kola: Šetano i Staro kolo, ali i otpjevani lički Ojkan, Lička kapa i Livadica.

Sve se događalo u Gradskom muzeju Vinkovci na Malu Gospu, 8. rujna, uoči otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni, na žalost pred malobrojnom publikom, koja je istinski uživala u druženju, svirci, pjesmi i kulturno-povijesnoj baštini ličkoga kraja i Slavonaca, ličkoga podrijetla.

mr. sc. Ljubica Gligorević

Fot. 1.-2. S događanja o Ličanima, Snimile Ljubica Gligorević i Marija Sokola

Komentari   

0 #1 PAVO 2016-10-04 14:32
Jako lijepo!
Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 847 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

KINO PROGRAM

     STUDENI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu