MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Bogat i raznovrstan program Dana muzeja u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Stotinjak muzeja diljem Hrvatske, uključujući i Muzej Valpovštine, 18. svibnja 2016. godine obilježili su 36. „Međunarodni dan muzeja“ s tematikom „Muzeji i kulturni krajolici“.

S ovogodišnjom temom nastojalo se ukazati na važnost i bogatstvo shvaćanja kulturnog krajolika, procese u kojima su međudjelovanjem čovjeka i njegova prirodnog okoliša stvoreni prepoznatljivi tipovi krajolika. U kreiranju krajolika osim prirodnih čimbenika (topografija: reljef, geološki sastav, tla; vegetacija, vode, klimatska obilježja itd.) važnu ulogu imaju društveni i povijesni procesi (povijesni načini naseljavanja i iskorištavanja i kultiviranja zemljišta, nastanak naselja, gospodarski ili vlasnički odnosi, kulturni procesi, znanja, vještine itd.). Muzeji kao institucije posljedično valoriziraju kulturni krajolik, te oni postaju odgovorni u preuzimaju aktivne uloge u njihovom upravljanju. U skladu s tim, Muzej Valpovštine je za svoje posjetitelje pripremio bogat program.

Budući da su djeca iz vrtića česti sudionici raznih Manifestacija u Muzeju Valpovštine, tako se i ove godine Dječji vrtić „Maza“ iz Valpova sa svojim prigodnim programom pod nazivom „Tradicija i običaji – Igre iz davnine“ priključio ovogodišnjoj manifestaciji. Djeca iz grupe „Pjegice“ sa svojim voditeljicama Jelenom Vinković i Marijom Petrović, otvorili su ovogodišnji Dan muzeja s početkom u 10 sati. Program koji je uključivao vesele korake i glasove vrtićaraca na tradicionalne slavonske plesove i kratku tematsku prezentaciju, u prostorijama Muzeja Valpovštine svečano je otvorio vijećnik Grada Valpova gospodin Jozo Bogdanović.

Nakon vrtićaraca, s početkom u 10:30 sati, otvorena je izložba „Promjene u perivoju dvorca Prandau-Normann po potrebama vremena“ autora Mirjane Paušak (voditeljice-više kustosice  Muzeja Valpovštine) i Eduarda Lackovića (kulturologa-stručnog suradnika). Izložbom se ukazalo na promjene u valpovačkom perivoju djelovanjem čovjeka na prirodu po potrebama vremena i to kroz 4 faze (1) Utvrda s opkopom punim vode iz Jadice - Podređenost krajolika potrebama obrane (2) Perivoj za potrebe užitka vlastelinske obitelji - Podređenost krajolika potrebama vlastelinske obitelji (3) Socijalizam (devastacija kulturnog nasljeđa) - Podređenost krajolika potrebama radnog čovjeka (4) Postsocijalizam - Postojanje svijesti o vrijednosti kulturne i prirodne baštine.

Kako Muzej Valpovštine već dugi niz godina organizira i izložbe privatnih kolekcionara, tako je i ove godine obradio privatnu kolekciju novčanica Anseva Vidakovića. Obrađena kolekcija obuhvaća novčanice iz 15 zemalja (pretežno azijskih), od kojih svaka na poleđini posjeduje djelić svojega nacionalnog, kulturnog blaga. Izložba prati ovogodišnju tematiku te je na ovaj način željela ukazati na važnost kulturnih krajolika koji kao životno okruženje podliježu promjenama, često se uništavaju zbog društvenih i tehnoloških promjena, širenja gradova i ostalih oblika ljudskog djelovanja, ali i čestog zapuštanja te neodgovarajućeg korištenja. Izložbu pod nazivom „Motivi krajolika na papirnatim novčanicama notafiličke zbirke privatnog kolekcionara Anseva Vidakovića“ autora Eduarda Lackovića i Mirjane Paušak, je nakon uvodnih riječi autora te vlasnika kolekcije, otvorio gospodin Jozo Bogdanović.

S početkom u 18 sati, u dvorskoj kapeli Sv. Trojstva, otvorena je izložba „Sakralni motivi korizme i Uskrsa na poštanskim markama“ autora fra Vatroslava Frkina. Izložbu je nakon uvodnih riječi voditeljice Muzeja svečano otvorila dogradonačelnica Grada Valpova, gospođa Pavica Majdenić. Franjevačka provincija Ćirila i Metoda iz Našica vlasnik je ove filatelističke zbirke „Muka, smrt i uskrsnuće Kristovo“, a izložba dolazi iz Zavičajnog muzeja Našice gdje je gostovala u korizmeno vrijeme. Nakon izlaganja fra Vatroslava Frkina o svojim početcima filatelistike, autor izložbe je održao zanimljivo predavanje pod nazivom „Blago franjevačkih knjižnica“ koje i sam vrlo često posjećuje.

U dvorskoj kapelici Sv. Trojstva s početkom u 19:30 sati, koncertom „Virtuozi na tamburi“, učenika Srednje glazbene škole iz Požege, Dominika Miloševića na bisernici, Martina Durbeka na braču i klavirske pratnje Ivana Polića (mag.mus.), zaključen je ovogodišnji program Međunarodnog dana muzeja u Muzeju Valpovštine. Nakon pozdravnih riječi voditeljice Muzeja Mirjane Paušak, ravnatelj Osnovne škole „Matija Petar Katančić“, Valpovo, gospodin Dalibor Košutić, posjetiteljima je predstavio glazbeni program koji je uključivao 10 instrumentalnih skladbi. Osvajači prvih državnih i međunarodnih nagrada na najpoznatijim natjecanjima, Dominik Milošević i Martin Durbek izveli su instrumentalni koncert na opću radost i oduševljenje posjetitelja. Na kraju glazbenog programa, prisutnima se obratio i ravnatelj Srednje glazbene škole iz Požege, gospodin Veljko Valentin Škorvaga te zahvalio domaćinima na gostoprimstvu.

(Autor: Eduard Lacković) (Foto: Darko Jančikić)

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It