MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Uz Dan grada Valpova:Adut Valpova su industrija i turizam

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Gotovo su puna tri stoljeća otkako je u Valpovu sagrađena župna crkva posvećena Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije (1733.) i otkada se 8. prosinca u gradu slavi kao crkveni god.

Prije dvadesetak godina taj je dan izabran i kao Dan grada, a u povodu ovogodišnje proslave razgovaramo s gradonačelnikom Leonom Žuljem.

Kako je u funkcionirao grad u 2014. godini?

- Grad je funkcionirao stabilno, s prihodima koji su usklađeni s rashodima, a cilj je bio zadržati stabilnost u svima programima planiranim kroz proračun. Radili smo na partnerskim odnosima i nismo promatrali investicijske cikluse isključivo kroz lokalni proračun, nego kroz partnerske odnose. Nastojali smo učiniti pomake, pogotovo u komunalnom sustavu. Pritom posebno mislim na završetak rekonstrukcije vodocrpilišta Jarčevac u nadležnosti tvrtke Dvorac d.o.o. – program vrijedan 11 milijuna kuna, kako bi se dobila veća kvaliteta i veći kapacitet vode. Kao rezultat odličnih odnosa sa Županijskom upravom za ceste napravili smo značajne projekte, prije svega završetak prometnog pravca Šag – Nard, kao i obnovu cesta Valpovo - Nard, Metlinci – Harkanovci, što učvršćuje našu cestovnu infrastrukturu za buduće generacije. Do kraja godine očekujemo završetak obnove valpovačke obilaznice nakon 20 godina, vrijedne 13,7 milijuna kuna, u nadležnosti Hrvatskih cesta. Na osnovI naših inicijativa nadamo se i obnovi ceste od Donjeg Miholjca do Osijeka. Pripremamo i program za gradnju agrozone u Valpovu i poduzetničkog inkubatora te nastavak izgradnje komunalne infrastrukture u Zoni malog gospodarstva II, kako bi se povezali prostori naših poslovnih zona u gospodarskom prstenu.

Razvoj gospodarstva ostaje okosnica razvoja grada, što se radi?

- Na području gospodarskog prstena imamo sedam poslovnih zona gdje radi 35 poduzetnika s više od 400 zaposlenih. U posljednjih nekoliko godina uspjeli smo iznimno povećati proizvodne kapacitete i broj novozaposlenih u proizvodnji koja je okrenuta izvozu - 110 do 120 novozaposlenih je s izvoznim prihodima većim od 130 milijuna kuna. Kroz nove programe pokušavamo otvoriti prostor za novo zapošljavanje i pružiti potporu svim našim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima te djelatnicima u turizmu. Namjera nam je više poraditi na revitalizaciji drvne industrije, novim kapacitetima u metalnoj industriji, u industriji plastike, kao i kapacitetima u turizmu te prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Na revitalizaciji drvne industrije već se radi, potpisano je 78 predugovora o radu, a najave su i novih kapaciteta u industriji plastike uz pomoć strukturnih fondova, kao i kapaciteta u turizmu. U agrozoni ćemo intezivirati poljoprivrednu djelatnost, a u prehrambenoj industriji računamo na sredstva iz IPARD-a, posebno za početak nove djelatnosti prerade kamilice. I u turizmu postižemo odlične rezultate s više od 17.000 noćenja.

Ruralna infrastruktura

I dalje se nastoji unaprjeđivati kvaliteta života u prigradskim naseljima.

- Sagledavamo što bi se sve moglo napraviti kroz projekte EU-a. Naša je inicijativa da i mjesta s manje od 5000 stanovnika mogu biti prijavljena na izvore financiranja za razne oblike ruralne infrastrukture. Ponajprije mislim na sudjelovanje u pripremama za gradnju odvodnje, novog društvenog doma u Ladimirevcima, a radimo i na izmjeni prostornog plana za mrežu nerazvrstanih cesta i poljskih putova. Ove su godine sanirani svi divlji deponiji u Valpovu i prigradskim naseljima.

Što se može realno očekivati u 2015.?

- Naši su planovi utemeljeni u pripremama za programe koje planiramo ostvariti uz pomoć fondova EU-a. Tu prije svega mislim na pripreme za gradnju poduzetničkog inkubatora, agrozone, poslovnih zona te društvene nadogradnje, poput gradnje novog društvenog doma u Ladimirevcima, te gradnje i rekonstrukcije komunalnog sustava u nadležnosti Dvorca d.o.o. Ovaj zadnji program iznimno je tehnički i financijski zahtjevan jer obuhvaća više jedinica lokalne samouprave i naša prigradska naselja te samo Valpovo, gdje se očekuje ulaganje više od 20 milijuna eura u ove programe. Što se pak tiče racionalizacije poslovanja u 2014., svi su poslovi realizirani s 28 zaposlenika manje, tako da smo uspjeli smanjiti troškove hladnog pogona u gradu. Očekujemo kvalitetno planiranje proračunskih prihoda sukladno novim zakonskim odlukama, jer je prema indeksu razvijenosti Valpovo u skupini koja neće dobiti državnu potporu.

Koliko ste zadovoljni učinjenim u društvenoj nadogradnji?

- Sve ono što smo činili zapravo je zbog budućeg razvoja, jer smanjujući troškove u hladnim pogonima u našim institucijama, otvorili smo prostor da se više podrže sve naše udruge. Prema broju manifestacija u Valpovu i prigradskim naseljima na razini smo Osijeka. Posebno bih se pak osvrnuo na revitalizaciju kinoprikazivačke djelatnosti.

I na kraju, svim Valpovčankama i Valpovčanima čestitam Dan grada i crkveni god. Svima bih poželio mnogo sreće i uspjeha u nastojanjima na poslovnom i osobnom planu, ali i svim onim aktivnostima koje obogaćuju život zajednice

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 664 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu