MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Spremni za intervencije, ali…

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Za četvrtak, 7. srpnja  Igor Uranjek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova, sazvao je 16. sjednicu na kojoj će se razmatrati nekoliko značajnih tema, a jedna od njih bit će stanje zaštite od požara na području Grada Valpova.

Izvjestitelj o toj temi bit će zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Valpova koja  objedinjuje djelovanje osam dobrovoljnih vatrogasnih društava, Stjepan Koški.

Djelatnost zaštite od požara provode dobrovoljni vatrogasci uz pripomoć profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u DVD Valpovo. Vatrogasne postrojbe su interventno sposobne, izuzev postrojbe DVD Šag koja još nema riješen smještaj traktorske cisterne u prostorima DVD-a.

Vatrogasne postrojbe imaju u svojem sastavu 123 operativna člana, 171 djelatnog člana, a pored njih u zajednici se nalazi i 115 djece i 100 članova mladeži, i 71 pričuvni član, 29 vatrogasnih veterana ili ukupno 609 članova. Za intervencije su spremna 294 člana.

-Nažalost, stanje na kraju ove godine će biti znatno lošije, jer je evidentno povećan odlazak mlađih članova izvan područja djelovanja, naglašava u izvješću Koški.

U prošloj godini vatrogasci su gasili 40 požara i proveli 51 tehničku intervenciju, u čemu je sudjelovalo ukupno 716 vatrogasaca utrošivši pri tom  2342 radna sata.

No, važno je razmotriti s kakvom opremom su to učinili.

Kako izvješćuje Koški, raspolagali su s 5 navalnih vatrogasnih vozila, dvije autocistrene, vatrogasnim autoljestavama, dva kombija, pet traktorskih vatrogasnih cisterni, jednim vatrogasnim plovilom s vanbrodskim motorom i jednim pick up vozilom.

Navalno vozilo DVD Ladimirevci, iako staro 20 godina, trenutno je najmlađe navalno vozilo u zajednici, a 12 vozila staro je preko 40 godina.  Sva su ispravna, ali je upitna njihova funkcionalnost, posebice u slučajevima dugotrajnih intervencija.

Prateća sitna oprema, kao što su vatrogasne cijevi, armature, mlaznice i slično je po brojnosti u okvirima propisanog minimuma opremljenosti, ali je oprema pohabana i dotrajala i potrebno ju je obnoviti.

Vatrogasna postrojba DVD Valpovo nabavila je još jedan hidraulički agregat za pogon spasilačkih alata za intervencije u prometu kao i više alata i pomagala za ovu vrstu intervencija. Ova postrojba je također opremljena i sa garniturom opreme za sanaciju opasnih insekata, osobnom zaštitnom opremom i kemijskim sredstvima za ovu svrhu.

Propisanu osobnu zaštitnu odjeću i obuću vatrogasne postrojbe uglavnom ne posjeduju ili je svedena na nekoliko kompleta, iako Zakon o vatrogastvu i na njemu temeljeni pravilnici nalažu da svaki vatrogasac mora imati osobnu zaštitnu opremu. Nalazom vatrogasnog inspektora utvrđeno je da, izuzev DVD-a Valpovo, niti jedna vatrogasna postrojba na području grada Valpovo ne posjeduje niti minimalnu propisanu osobnu zaštitnu opremu.

Ova činjenica predstavlja veliki problem, budući da u slučaju povređivanja, vatrogasac koji nema potpunu zaštitu, nema pravo niti na naplatu osiguranja kod eventualnih povreda.

Ovi podatci upućuju i na najznačajnije probleme u zaštiti od požara na području Grada Valpova.

-Postojeće stanje ljudskih resursa, njihova motiviranost i želja za obavljanjem vatrogasnih aktivnosti, kao i njihova brojnost osiguravaju dovoljno izvršitelja u slučaju bilo kakve potrebe, uključujući i rad na poplavama, koji zahtjeva najveći broj sudionika, navodi zaključno Stjepan Koški u izvješću.

- Postojeća oprema, tehnika i vatrogasna vozila zadovoljavaju osnovne potrebe za izvršenje intervencija, ali bi ih svaka ozbiljnija tehnička ili druga stručna kontrola isključila iz uporabe zbog starosti i upitne učinkovitosti, naglasio je pri tom.

- Smatramo da, zahvaljujući prije svega ljudskom entuzijazmu, možemo se nositi sa najvećim dijelom zadaća i događaja, ali sa zahtjevnijim i dugotrajnim događajima mogli bi se nositi sa smanjenom učinkovitošću. Svjesni smo opće situacije u zemlji, a isto tako i u gradu, te niti ne očekujemo brzo rješavanje ovakvih problema, ali smatramo da ih možemo zajednički sagledati, definirati i pokušati pronaći modele njihovog rješavanja, poručili su članovi zapovjedništva Vatrogasne zajednice Grada Valpova u izvješću koje će razmotriti vijećnici Gradskog vijeća na 16. sjednici u četvrtak.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 475 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

       RUJAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu