MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Maria Ana i Svetište Sv. Ane u Bistrincima

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Svetište sv. Ane kod Drave postupno je stavljalo Bistrince u središte vjerskog života vlastelinstva Valpovo od konca 18. stoljeća.

Tada su valpovačko vlastelinstvo držali Joseph Ignaz Sigismund Hilleprand von Prandau i Maria Ana Eleonora, rođ. Pejačević.

U skladu s tadašnjim potrebama i željama lokalnog stanovništva, a možda još i više mogućnostima i obvezama plemići su brinuli i ulagali u gospodarski, vjerski i svaki drugi aspekt života diljem vlastelinstva. Veliku su ulogu imali i članovi iz tzv. kmetskih obitelji koji su kroz obveznu, a često i dodatno nametanu radnu tlaku „gradili“ vlastelinstvo. Tijekom druge polovice 18. i početkom 19. stoljeća napravio se kopneni put Stari drum (paralelni put od sjevernog kraka Podravske magistrale koji spaja Bistrince – šumu/močvaru Jugovaču – Gat – Črnkovce – Podgajce Podravske). Navedeni je put često bio glavna prometnica prilikom poplava od strane Karašice prostora između Črnkovaca, Bočkinaca i Podgajaca. Također su se dograđivale i gradile crkve/kapele od Habjanovaca, Brođanaca preko Harkanovaca i Marijanaca do Podgajaca.

Tih je godina sagrađena i crkva u Bistrincima, a na inicijativu zemljišne gospodarice Marije Ane i poklonac na zapadu Bistrinaca uz Dravu na početku Starog druma. Od tada počinje postupno stvaranje Svetišta sv. Ane u Bistrincima u koje već desetljećima preko Starog druma dolaze hodočasnici tijekom cijele godine, a naročito krajem srpnja.

 

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje

Foto: Maria Ana Eleonora Hilleprand von Prandau, rođ. Pejačević i poklonac sv. Ane u Bistrincima, Izvor: Muzej likovnih umjetnosti

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2