MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održani četvrti Dani Matije Petra Katančića

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Četvrti Katančićevi dani započeli su 1. rujna s predavanjem dr. sc. Marije Karbić, „Velikaška obitelj Morovićki i Valpovo“.

Marija Karbić vodeća je stručnjakinja u Hrvatskoj za povijest srednjovjekovnih plemićkih obitelji i valpovačku je publiku upoznala o novim historiografskim spoznajama o obitelji Morovićki.

Drugi dan Katančićevih dana bio je u znaku Ante Evetovića Miroljuba  o čijem je životu i djelu, povodom 160. godišnjice rođenja, vrlo zanimljivo predavanje održao dr. sc. Robert Skenderović.

Ovogodišnji Dani Matije Petra Katančića završili su u subotu sa sajmom knjiga na kojem su građani mogli kupiti brojnu literaturu vezanu uz lokalnu i regionalnu povijest, a na štandovima Gradske knjižnice i raznoliku literaturu svih žanrova po vrlo povoljnim cijenama.  

Za vrijeme sajma dr. sc. Dino Mujadžević održao je predavanje pod nazivom „Valpovo za vrijeme osmanske vlasti“ na kojem je prezentirao i analizirao do sada neobrađene izvore o povijesti Valpova u vrijeme osmanske vladavine. Svi ovogodišnji predavači su znanstvenici iz Podružnice Hrvatskog instituta za povijest iz Slavonski Brod koja je već četiri godine glavni partner gradu Valpovu u organizaciji ove kulturno znanstvene manifestacije.

Sva predavanja ovogodišnjih Katančićevih dana održana su u novoizgrađenom Memorijalnom centru Matija Petar Katančić koji je sva tri dana bio ispunjen publikom koja se nakon zanimljivih predavanja uključivala u diskusiju s predavačima od kojih je dobila dosada nepoznate podatke o povijesti Valpova od srednjeg vijeka, preko osmanske vladavine do početka 20. stoljeća.

Tako je projekt grada Valpova „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“ građanima grada Valpova donio dodatnu kulturnu vrijednost kada je riječ o kulturnim događanjima, a grad Valpovo počeo brendirati kao nezaobilaznu destinaciju kulturnog turizma.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 579 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It