MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Najmlađi Belišćani u kazalištu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Obilježavajući današnji dan kao Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, svi polaznici Dječjeg vrtića Maslačak iz Belišća posjetili su Centar za kulturu Sigmund Romberg.

 

Domaćica im je bila ravnateljica Centra Silvija Kifer, istaknuta članica dramskog ansambla Amaterskog kazališta Belišća koje djeluje u sklopu Centra za kulturu.

U pratnji svog ravnatelja Zdenka Glasovca i odgojiteljica, najmlađi su Belišćani počeli uspostavljati veze s kazalištem tijekom obilaska u kome su se upoznali s prostorima kazališta, s njegovom pozornicom, gledalištem, glumcima i glazbenicima koji u kazalištu nastupaju.

-Djeci smo htjeli približiti kazalište kao mjesto u kome će u budućnosti pronaći brojne užitke – kao umjetnici ili kao gledatelji, rekao je Zdenko Glasovac, zahvaljujući ravnateljici na dočeku i ugodnim trenucima druženja. Uvjereni smo da će mališani, poput mnogih odraslih Belišćana, steći simpatije prema kazalištu i postati stalni posjetitelji ili izvođači, jer smo primijetili da su brojni među njima vrlo talentirani za scensku umjetnost.

Njihov je prvi susret s kazalištem prošao u vedrom raspoloženju, a neki su se okušali i u nastupu na pozornici, ovaj puta, pred praznim gledalištem.

Za rastanak od kazališta uslijedilo je fotografiranje pred zgradom, koja će mnogima postati omiljeno mjesto užitaka…

  

Pročitajte što poručuje Marija Sekelez povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade:

HRVATSKA PORUKA POVODOM SVJETSKOG DANA KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE 2017.

Moj prvi susret s kazalištem zbio se davno, davno u Kazalištu lutaka u Splitu. Vrlo se dobro sjećam kako sam iz suncem obasjanog dana stupila u zamračenu dvoranu i kako je tada otpočela moja fascinacija kazalištem.
Prije predstave na scenu je stupilo jedno bajkovito stvorenje, nježna gospođa u tamnoplavoj baršunastoj haljini, koja mi je po godinama mogla biti baka.
Pozdravila nas je i uvela u tajnu kazališne umjetnosti. Slijedila je predstava, aplauz. Izlazak iz čudesne kutije u sunčan dan na mene je djelovalo dosta šokantno i prijetilo je "otrežnjenjem" od doživljenog ushićenja. Željela sam u kazalištu ostati satima. Zaljubila sam se tada u kazalište na prvi pogled i zauvijek.
Mnogo godina poslije toga sam djelovala kao glumica, a zadnjih šesnaest  vodila Gradsko kazalište Žar ptica u Zagrebu.
I sve ono što sam u najranijoj dobi iskusila željela sam prenijeti na male gledatelje, začarati ih kazalištem, priuštiti im najljepše i nezaboravne predstave. Znala sam da će samo tako kad odrastu postati izvrsna publika, s izoštrenim kriterijima, istinski arbitri ukusa i plemenitosti. Željela sam da ih svaka predstava potpuno zaokupi, omogući im da zarone u čudesnu dimenziju mašte, da se odmaknu od često surove stvarnosti, da spoznaju istinske vrijednosti i da streme istima, te da im to bude orijentir u životu, jer jedino djeca sve vide i sve razumiju.
Stvarajmo s radošću i nadahnućem, darujmo im svoj talent i zanos i ona to nikada neće zaboraviti. Obogatimo i uljepšajmo njihovo djetinjstvo i mladost jer kazalište ujedinjujući glumu i scenografiju, kostimografiju i svjetlo, koreografiju i glazbu, a posebice tekst, nudi uvid u cijeli spektar umjetničkog izričaja koji pridonosi jedinstvenom užitku.
Zato je na svima nama koji stvaramo predstavu za djecu enormna odgovornost i obveza, jer ako se dijete od prve ne zaljubi u kazalište izgubili smo ga zauvijek kao kvalitetnog kazališnog gledatelja.
Najmanji zaslužuju najbolje bez ostatka.
Priuštimo im to.
Neka se sjećaju (bez obzira kakvim tugama i iskušenjima u odrastanju budu izloženi) da su u djetinjstvu u kazalištu bili istinski sretni i ispunjeni ljepotom i dobrotom, koja je kako reče Dostojevski u stanju spasiti svijet.
I zato, draga djeco, dobro došli i uživajte u vašem kazalištu! (Marija Sekelez, dramska umjetnica)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 719 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!