MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA BELIŠĆE: Obilježena Noć knjige 2024.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Gradska knjižnica i čitaonica Belišće svake godine prigodnim programom obilježava važnu manifestaciju Noć knjige, a ove godine održana je već dvanaesta zaredom.

Noć knjige obilježava se diljem Hrvatske povodom Dana hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja), stoga i Knjižnica Belišće svojim osmišljenim aktivnostima skreće pozornost na te važne datume i cjelokupnu manifestaciju. Ovogodišnji program belišćanske Noći knjige održao se u ponedjeljak, 22. travnja i utorak, 23. travnja 2024. u prostoru zgrade Palače Gutmann.

Cilj manifestacije je skrenuti pozornost na knjigu koja je važna riznica znanja i neizmjerno kulturno blago svakog društva. Manifestacija je svojevrsna promidžba knjige i čitanja kojom se nastoji potaknuti stanovništvo na čitanje, ali i ukazati na činjenicu da je prava vrijednost i moć knjige upravo u čitateljima koji čitaju knjige. Upravo zbog toga Noć knjige 2024. stavila je naglasak na značaj knjige u izazovnim vremenima. Propitkivalo se na koje se načine ljudi kao čitatelji nose s izazovima današnjice. U kakvoj literaturi pronalaze utjehu i motivaciju za promjene? Kakve odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? I u konačnici, kako, čitanjem knjiga, svatko može mijenjati sebe pa time i ishode koji iz toga proizlaze?

Belišćanska gradska knjižnica potrudila se svojim bogatim programom adekvatno obilježiti ovogodišnju Noć knjige i time pridonijeti promociji knjige i čitanja.

Prva aktivnost kojom je započela belišćanska Noć knjige održana je u ponedjeljak, 22. travnja 2024. u 12.30 sati, a riječ je o književnom susretu za osnovnoškolce s poznatim dječjim spisateljem Mladenom Kopjarom iz Varaždina. To je bilo njegovo drugo gostovanje u Knjižnici koje je organizirano u suradnji s Nakladom Ljevak. Ovoga puta došao je predstaviti svoju najnoviju knjigu Petrin pin namijenjenu tinejdžerskoj populaciji. Iz tog razloga Knjižnica je pozvala učenike šestog i osmog razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće da dođu na ovaj susret u pratnji svojih nastavnica hrvatskog jezika i književnosti, Tanje Kaučić i Krunoslave Kovač. Autor im je na zanimljiv način opisao kako je i zašto napisao tu knjigu te im je pročitao i neke ulomke iz nje, u nadi da će u njima pobuditi interes za čitanjem.

Noć knjige nastavila se u utorak, 23. travnja 2024., također, aktivnošću koja je namijenjena djeci. Književnik Denis Kovač iz Zagreba, knjižničar koji piše knjige za najmlađe čitatelje, svojim je vještim i zabavnim nastupom, uz obilje glazbe, razgovora i smijeha, predstavio svoje slikovnice predškolcima Dječjeg vrtića Maslačak Belišće. Taj svestrani umjetnik održao je čak dva susreta pa je u 14 sati zabavljao dvije mješovite vrtićke skupine Bombončiće i Zvjezdice te potom u 18 sati polaznike kraćeg programa predškole.

Nakon književnog susreta za predškolce, u 16 sati održana je kreativna radionica za djecu. Marija Šimić, učiteljica iz Valpova s kojom Knjižnica već duže vrijeme njeguje izvrsnu suradnju, zaposlila je marljive dječje ruke. Na ovoj su radionici maleni kreativci izrađivali razigrane knjige otvorenih ruku koristeći male bilježnice, papir za umotavanje, raznobojne čupave žice, ukrase u obliku očiju i Posca flomastere. Kao i uvijek, djeca su ponovno pokazala svoju neograničenu maštu i kreativnost što se vidi iz njihovih fantastičnih rukotvorina.

S početkom u 17 sati otvorena je izložba starih časopisa i novina sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća pod nazivom Što smo čitali prije pola stoljeća?. Posjetitelji su mogli vidjeti kako se nekad informirala šira javnost i kako se stanovništvo nosilo s izazovima vremena u kojemu je živjelo. Ideju za ovu izložbu kao i same izložene časopise i novine, Knjižnici je dala nekadašnja dugogodišnja knjižničarka Jasna Andrišić. Svi koji nisu uspjeli pogledati ovu zanimljivu izložbu moći će to učiniti do 10. svibnja 2024. godine.

Posljednja aktivnost, predstavljanje knjige Zidnjaci naših baka, lokalnih autora Ane Vazdar i Dubravka Maričića, održana je u 19 sati. Oni su zajedno s urednikom knjige, Vladimirom Vazdarom, belišćanskoj publici u formi opuštenog razgovora ispričali kako je došlo do ideje stvaranja knjige i njezine konačne realizacije. Knjiga je izuzetno značajna jer ilustrira povezanost prošlih vremena s današnjicom u kojoj živimo. Na slikovit način prikazuje običaje i životne navike naših baka i djedova, a sve češće, u današnje vrijeme, mnogi priželjkuju vratiti se tom stilu života. Da je knjiga itekako važna za očuvanje lokalne kulturne baštine, potvrdila je i kustosica Tünde Šipoš Živić, voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije iz Osijeka, koja je u nekoliko rečenica, iz stručnog aspekta, istaknula neprocjenjivu vrijednost predstavljene knjige te je pohvalila sav uloženi trud i rad njezinih autora. Treba svakako istaknuti da knjiga ima već svoju mađarsku inačicu i u planu je prijevod na njemački jezik. Zidnjaci naših baka odnedavno su dio Zavičajne zbirke knjižničnog fonda pa je dostupna za posudbu svakome tko bi ju rado pročitao.

Noć knjige još je jedna u nizu uspješno održanih aktivnosti u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće koja neumorno nastavlja provoditi sve planirane aktivnosti i događanja u 2024. godini.

 

Tekst: Dijana Crljenić/Fotografije:Ina Zamaklar, Zaim Saljiji i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu