MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nacionalni stožer civilne zaštite 31. 3.  14:00 sati.

Trenutno je potvrđeno ukupno 867 osoba zaraženih koronavirusom, a 67 osoba je ozdravilo. Dosad je šest osoba preminulo.

Prema podacima Stožera civilne zaštite OBŽ od 31.3., u11:00 sati:

 Na području Osječko-baranjske županije 57 je oboljelih.

Na području Valpovštine oboljele 4 osobe. Dvije u Valpovu i po jedna u Samatovcima i Petrijevcima.

Na području Valpovštine 113 osoba ima izrečenu obveznu mjeru COVID-samoizolacije. Od toga na području Grada Belišća 33 osobe, Grada Valpova 48 osoba, Općine Petrijevci 21 osoba i Općine Bizovac 11 osoba.

  Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Počeci habsburške Valpovštine – knjiga o suživotu čovjeka i okoliša slavonske Podravine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Gradska knjižnica i čitaonica Belišće i Muzej „Belišće“ organiziraju predstavljanje knjige Počeci habsburške Valpovštine: Čovjek između potreba i mogućnosti Mihaela Sučića u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

Predstavljanje će se održati u Belišću u ponedjeljak (11. studenoga 2019.) u Zgradi gradske uprave grada Belišća s početkom u 19:00 sati.

Tijekom predstavljanja knjige svaki će posjetitelj dobiti besplatni primjerak koji vam može poslužiti kao lijepi poklon za vaše najmilije za nadolazeće blagdane Svetog Nikolu ili Božić.

 O knjizi će govoriti dr. sc. Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje), Vlasta Putar (Gradska knjižnica i čitaonica Belišće) i autor Mihael Sučić.

Autor je na preko 250 stranica progovorio o životu lokalnog stanovništva (trgovci, obrtnici, poljoprivredno stanovništvo, vojnici, svećenici, plemići) od prije tri, četiri stoljeća koristeći mnogobrojnu literaturu, ali i objavljene i neobjavljene povijesne izvore. Budućim bi čitateljima naročito mogli biti zanimljivi prilozi među kojima se ističu do sada neobjavljeni dijelovi detaljnih zemljovida iz 1730-ih godina. Opisivani prostor većeg dijela slavonske Podravine, kao što je i danas, bio je okružen rijekama Dravom i Vukom, dok kroz njega prolaze rijeke Karašica i Vučica. O odnosu lokalnog stanovništva s navedenim rijekama, kao i sa šumama, životinjama i drugim okolišnim faktorima autor progovara donoseći mnogobrojne interpretacije pri čemu potonje stavlja u širi srednjoeuropski kulturni kontekst.

Neka su od poglavlja: Vlastelinski zemljovidi iz 1730-ih, Drava: žila kucavica, Močvare: (ne)sigurna područja, Razbojništvo: značajka karašičko-vučičkog međuriječja, Crkve: obilježja otoka u moru… 

Radujemo se vašem dolasku!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu